Blam blam

''Nismo u mogućnosti'' – Kakve smo to odgovore poslali Europi!?

BiH nije pripremila informacije o provedbi zajedničke jezgre nastavnih planova i programa na svim razinama vlasti u zemlji, niti o tome kakvi su postojeći aranžmani za prelazak učenika iz nadležnosti jednog pod nadležnost drugog obrazovnog organa.
Vijesti / BiH-EU | 27. 02. 2019. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Upozoravamo javnost da, i pored čekanja i kašnjenja, odgovor Bosne i Hercegovine na preko 20 dodatnih pitanja iz različitih oblasti glasi: 'Nismo u mogućnosti u ovom trenutku dostaviti odgovor na ovo pitanje zbog nedostatka sveobuhvatnih informacija''', navodi se u otvorenom pismu Inicijative za monitoring europskih integracija BiH.

Cilj je, kako navode, upoznati javnost o razlozima ne odgovaranja na pojedina dodatna pitanja te navode kako potvrđivanje odgovora Vijeća ministara BiH na dodatna pitanja Europske komisije u okviru Upitnika ne može biti okarakterizirano stavom da je ''BiH završila sve'' kako je to izjavio predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

 


Napomenuli su kako je BiH kasnila pet mjeseci za pripremu odgovora na dodatna pitanja te čekala više od godinu dana na odgovore na osnovna pitanja iz Upitnika Europske komisije.

Među pitanjima na koje je dat odgovor 'Nismo u mogućnosti u ovom trenutku dostaviti odgovor na ovo pitanje zbog nedostatka sveobuhvatnih informacija' se nalazi i ono iz političkih kriterija koje traži razloge o neizvršenju trinaest odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ali je zastupljen i velik broj pitanja iz poglavlja 22. Regionalne politike i koordinacija strukturnih instrumenata, kao i poglavlje 26. Obrazovanje i kultura.

''Zabrinjavajuće je da mehanizam koordinacije nije uspio odgovoriti na vrlo jednostavna pitanja iz oblasti obrazovanja kao što su nadležnosti i uloge pojedinih ministarstava na različitim razinama, potom informacije o aktivnostima Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, koliko često se sastajala Konferencija ministara obrazovanja u Bosni i Hercegovini, koje su nadležnosti i odgovornosti pedagoških zavoda itd. Nadalje, nisu pripremljeni odgovori na pitanje o aranžmanima za registraciju privatnih obrazovnih ustanova, zatim o strategijama i reformama sustava obrazovanja, te informacije o provedbi Akcijskog plana za izradu i provođenje Kvalifikacijskog okvira u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2014-2020. Također, nisu navedeni podaci o provedbi referentnog okvira EU (Obrazovanje i obuka 2020) koji su dostupni kod državne agencije za statistiku, niti su dostavljene informacije o kontinuiranom usavršavanju nastavnog kadra'', navodi se u pismu.

Naglasili su kako BiH nije pripremila informacije o provedbi zajedničke jezgre nastavnih planova i programa na svim razinama vlasti u zemlji, niti o tome kakvi su postojeći aranžmani za prelazak učenika iz nadležnosti jednog pod nadležnost drugog obrazovnog organa u Bosni i Hercegovini.


''Evidentno je da su institucije u Bosni i Hercegovini još jednom neuredno i neblagovremeno obavile svoje obveze na putu europskih integracija, te da mehanizam koordinacije nije uspio pokazati svoju efikasnost ni na drugom ispitu u vidu pripreme odgovora na dodatna pitanja Europske komisije. Nerazumno je reći da institucije u Bosni i Hercegovini nisu u mogućnosti dostaviti odgovor na neko pitanje zbog nedostatka sveobuhvatnih informacije, dok s druge strane postoji stalna potreba naglašavanja da je čak preko tisuću državnih službenika uključeno u proces pripreme odgovora'', navodi se.

Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH poziva vlasti u Bosni i Hercegovini, u prvom redu Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Direkciju za europske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da upoznaju javnost o razlozima ne odgovaranja na pojedina dodatna pitanja, imajući u vidu sva kašnjenja, veliki broj ljudi uključenih u proces, te ranije naglašavanje da se radi o tehničkim pitanjima i da je mehanizam koordinacije sada već ''uhodan''.

Kopirati
Drag cursor here to close