Potpisan i akcijski plan

Mađarska će 'na čelo' EU i podržat će BiH na EU putu

Ministri vanjskih poslova BiH i Mađarske razgovarali su o suradnji i podršci BiH nakon što 'sjendu na čelo' EU. Potpisan je Akcijski plan za ubrzanje integracije u EU
Vijesti / BiH-EU | 26. 01. 2024. u 18:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković tokom današnje posjete Sarajevu mađarskog kolege Petera Szijjarta izrazio je "zahvalnost na nesebičnoj podršci u svim procesima i lobiranju za prijem BiH u punopravno članstvo u EU".

Ministri vanjskih poslova dviju zemalja su potpisali Akcijski plan o prioritetnoj podršci Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske Ministarstvu vanjskih poslova BiH na putu ka europskim integracijama.

Službena formalna podrška

''Ono što smo danas s posebnom pozornosti otvorili kao novu temu jeste i ova službena formalna podrška, u procesu koji je veoma zahtjevan, težak, za koji BiH još uvijek nije dovoljno spremna, a tiče se otvaranja početka pregovora i prolaska kroz sve ove tehničke komplicirane administrativne procedure. Mađarska je ponudila, a mi sa zadovoljstvom prihvatili tu vrstu pomoći, asistencije u smislu prolaska kroz sve one naporne pregovore koji nas u ovom dijelu procedure očekuju, nadam se već od ožujka'', kazao je Konaković.

U obraćanju medijima naveo je da je s mađarskim kolegom razgovarao i o drugim temama, ekonomiji, napretku i odnosima dvije zemlje, "koje su potencijalno ozbiljni partneri". Konaković je podsjetio da je BiH počasni komšija Mađarske, što pokazuje da ima ozbiljne volje s obje strane za dodatno jačanje međusobnih odnosa.

''Govorili smo o brojkama koje su prešle 600 milijuna eura obujma naše trgovinske razmjene. Ministar je došao s još nekoliko lijepih vijesti kojima nas je obradovao u polju suradnje edukacije naših mladih diplomata, suradnje u oblasti naših oružanih snaga i vlasti u Mađarskoj. Naša posvećenost dobrim odnosima daje konkretno dobre rezultate'', kazao je Konaković.

EU i energija Zapadnog Balkana

Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto kazao je da Mađarska od 1. srpnja ove godine preuzima poziciju predsjedavajućeg vijeća Europskom unijom, te da se to događa u periodu kada se EU suočava s velikim izazovima i u periodu kada je EU potrebna nova energija, svježina, ambicije.

''Mi smatramo da to u prvom redu možemo da dobijemo od zapadnog Balkana. U interesu EU je isto toliko koliko je i u vašem interesu da BiH što prije postane članica EU. Jedan od glavnih ciljeva mađarskog predsjedavanja biće da u velikoj mjeri ubrza proces integracije zemalja zapadnog Balkana. Smatramo da bi to donijelo mir i stabilnost u ovom regiji'', kazao je ministar Szijjarto.

Upozorio je sve one oni koji usporavaju preces integracije zemalja zapadnog Balkana da idu protiv interesa tih zemalja, a i EU.

Naglasio je da i u EP postoje zemlje članice koje javno podržavaju proširenje, ali kada su u zatvorenom krugu govore sasvim drugačije.

''Naš cilj je da kada preuzmemo predsjedavanje tijekom pola godine zaista otpočnu pregovori s BiH i da se održe prvi međuvladini pregovori'', kazao je mađarski ministar.

Ilegalne migracije

Zbog toga ministri Konaković i Szijjarto danas su potpisali akcijski plan o suradnji dvaju ministarstava vanjskih poslova s ciljem da tijekom mađarskog predsjedavanja istinski započnu pregovori o integraciji BiH u EU.

''Također sam predložio ministru Konakoviću da na našoj diplomatskoj akademiji osiguramo obuku za 50 mladih diplomata iz MVPBiH, također veoma smo ponosni što sada imamo priliku da doprinesemo sigurnosti BiH jer je od prije nekoliko dana zapovjednik EUFORA Althea Mađar i oko 300 mađarskih vojnika će biti angažirano na mirovnim zadacima ovdje'', kazao je Szijjarto.

Mađarski ministar se osvrnuo i na pitanje ilegalne migracije i najavio da će Mađarska tokom predsjedavanja EU odlučno nastupiti protiv migracije. Iznio je stav njegove zemlje da se u Europu može ući samo u skladu s propisima te da će pokušati da primoraju Brisel da ne potiče migrante da dolaze u Europu.

Foto: Vijeće ministara BiH / Borjana Krišto i Péter Szijjártó

I predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto danas je razgovarala s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm, kojem je istakla da je Vijeće ministara BiH opredijeljeno za daljnje unapređenje bilateralnih veza u obostranom interesu, a naročito za unapređenje gospodarstvene suradnje koja se može podići na višu razinu.

Konstatirala je da su odnosi dvije zemlje dobri i da nema otvorenih pitanja.

Zahvalila se Mađarskoj na kontinuiranoj potpori, koju pruža Bosni i Hercegovini, posebice u europskim integracijama navodeći da put BiH ka EU nema alternativu.

''Budućnost Bosne i Hercegovine ovisi o našoj sposobnosti, predanosti i odgovornosti da suradnjom i dijalogom iznađemo rješenja za ispunjavanje uvjeta za ulazak u EU'', kazala je Krišto.

Također, je iskazala očekivanje za nastavkom europske potpore procesima jačanja unutarnjeg dijaloga političkih lidera, kao i potpore autentičnim domaćim rješenjima, kako bi se izbjegla nametanja koja ne donose dobro nikomu.

Podcrtala je odlučnost i predanost političkih lidera u BiH rješavanju svih otvorenih pitanja kako bi se osigurala stabilnost, kao preduvjet za daljnji napredak države na europskom putu.

Krišto očekuje i konkretno prepoznavanje rezultata rada kroz točan datum otvaranja pregovora tijekom ožujka, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close