Tirana

Krišto s Plenkovićem: Danas nam je više nego ikada potrebna pomoć europskih prijatelja

Predsjedateljica Krišto je upoznala premijera Plenkovića s poduzetim reformskim koracima u susret ključnom trenutku za našu zemlju u mjesecu ožujku.
Vijesti / BiH-EU | 28. 02. 2024. u 16:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto susrela se s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem na marginama Samita Ukrajina – Jugoistočna Europa u Tirani, s kojim je razgovarala o europskim integracijama.

Predsjedateljica Krišto je upoznala premijera Plenkovića s poduzetim reformskim koracima  u susret ključnom trenutku za našu zemlju u mjesecu ožujku.

Kazala je da svi u Bosni i Hercegovini očekuju otvaranje pregovora, što bi predstavljalo snažnu motivaciju svim političkim akterima za ubrzanje reformskih i integracijskih procesa.

Naglasila je da se naša zemlja nalazi u ključnoj fazi europskog puta i da danas više nego ikada treba potporu svojih europskih prijatelja.

Na kraju susreta predsjedateljica Krišto je iskazala zahvalnost Vladi R. Hrvatske i premijeru Plenkoviću osobno za kontinuiranu potporu Bosni i Hercegovini u Bruxellesu.

Foto: PR / Borjana Krišto i Andrej Plenković

U svom obraćanju na plenarnoj sjednici Krišto je istaknula da je kao predsjedateljica Vijeća ministara BiH svjesna važnosti suradnje i dijaloga, ali i zajedničke želje za mirnom i stabilnom regijom i Europom. Kazala je da Ukrajina, kao zemlja suočena s izazovima sigurnosti i stabilnosti, zaslužuje punu i stalnu pažnju i podršku.

Foto: PR / Borjana Krišto i Aleksandar Vučić

"Dopustite mi stoga još jednom istaknuti da Bosna i Hercegovina snažno podržava teritorijalni integritet Ukrajine i čvrsto stoji uz Ukrajinu u njezinim naporima za očuvanje suvereniteta i sigurnosti", kazala je predsjedateljica Krišto.

Kazala je da sukladno opredjeljenju za europske i civilizacijske vrijednosti, Bosna i Hercegovina u potpunosti slijedi stavove Europske unije u vezi s vanjskom politikom kada je riječ i o odnosu prema ratu u Ukrajini. Izrazila je uvjerenje kako se dijalogom, solidarnošću i međusobnom podrškom mogu postići pozitivne promjene ne samo u Ukrajini već i šire.

Foto: PR / Samut u Tirani

Predsjedateljica je čestitala predsjedniku Zelenskom i ukrajinskom narodu na otvaranju pregovora s EU-om. Podsjetila je kako BiH očekuje otvaranje pregovora u ožujku te izrazila uvjerenje kako će zajednička predanost europskim i civilizacijskim vrijednostima osigurati sigurniju i prosperitetniju budućnost za sve u regiji i svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close