Sastanak

Krišto: Otvaranje pregovora bio bi poticaj za daljnje korake

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sastala se u utorak u Bruxellesu s članovima Vijeća za opće poslove EU (GAC).
Vijesti / BiH-EU | 20. 02. 2024. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sastala se u utorak u Bruxellesu s članovima Vijeća za opće poslove EU (GAC) u povodu poduzetih aktivnosti Bosne i Hercegovine na njezinom europskom putu.

Krišto se zahvalila na pozivu za sastanak koji se održava neposredno prije sastanka Vijeća za opće poslove EU. Istaknula je kako je evidentan rad i napredak naše zemlje po pitanju europskog puta. Kazala je kako je ostvareni napredak rezultat postizanja konsenzusa o svim značajnim pitanjima, a što je i načelo rada i odlučivanja u Vijeću ministara BiH. Istaknula je kako je napredak ostvaren tijekom 2023. godine nastavljen i u 2024. godini ubrzanom dinamikom.

Izmjene i dopune izbornog zakona

Naglasila je kako je Vijeće ministara BiH postiglo značajne pomake na ispunjavanju 8+1 uvjeta, odnosno 14 ključnih prioriteta. U tom ozračju istaknula je kako je usklađenost vanjske i sigurnosne politike naše zemlje prvi put na razini 100% usklađenosti s vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Predsjedateljica je u kontekstu zakonodavne reforme istaknula da osobit značaj imaju izmjene i dopune izbornog zakona kao i sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva koja obuhvaća implementaciju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda, kao i implementaciju presuda Europskog suda za ljudska prava za što smo svi potpuno opredijeljeni, ali i druge popravke koje se odnose na demokratičnost i transparentnost izbornog procesa.

Istaknula je kako je ključno da rješenje ovog pitanja, kao i svih ostalih, mora biti rezultat unutarnjeg dijaloga i dogovora, jer jedino rješenje institucija BiH može osigurati dugoročnu sigurnost, stabilnost te poboljšati odnose u Bosni i Hercegovini.

Otvaranje pregovora

"Dok nastavljamo put prema članstvu u Europskoj uniji, moramo imati na umu da su reforme ključne za naš vlastiti napredak i razvoj. One nisu samo obveza prema EU, već moralna i praktična nužnost za izgradnju bolje budućnosti za sve nas u Bosni i Hercegovini. Stoga, uvjerena sam kako će i EU (Europsko vijeće), imajući u vidu prije svega naše rezultate ali i uloženi napor te postignuti napredak, otvoriti nam pregovore u ožujku", kazala je predsjedateljica Krišto.

Na kraju sastanka, predsjedateljica je poručila kako naša potpuna predanost stvarnim reformama i spremnost da se suočimo s izazovima koji su pred nama jasno pokazuju posvećenost europskim integracijama i želju BiH da postane punopravna članica europske obitelji.

"Otvaranje pregovora bilo bi ne samo priznanje naših dosadašnjih napora, već i poticaj za daljnje korake prema ostvarenju naših zajedničkih ciljeva. Uvjerena sam da ćemo zajedno s vama nastaviti graditi stabilnu i prosperitetnu europsku Bosnu i Hercegovinu. U tom smislu, vjerujemo da će Europska unija, kao naš partner, nastaviti poticati i podupirati. Ključ uspjeha i temelj održive stabilnosti leže u rješenjima koja proizlaze iz dijaloga i odluka institucija Bosne i Hercegovine. Na kraju, još ću jednom naglasiti da samo zajedno možemo ostvariti ciljeve koje smo postavili na putu prema Europskoj uniji", istaknula je na kraju predsjedateljica Krišto.

Kopirati
Drag cursor here to close