'Novi momenat'

Komšić: EU prepoznala hrvatsku blokadu EU puta BiH

Komšić smatra da političke poruke o nužnosti približavanja Bosne i Hercegovine građanskom uređenju koje dolaze iz Europskog parlamenta, prije svega od grupacije "Zelenih" su veoma značajne.
Vijesti / BiH-EU | 19. 06. 2021. u 14:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je da su poruke šefa Izaslanstva za odnose Europskog parlamenta s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Romea Franca, o tome da Hrvatska ne bi trebala kao članica EU blokirati Bosnu i Hercegovinu na njenom europskom putu, jedan sasvim novi momenat u odnosima EU i Bosne i Hercegovine, i novi momenat o ulozi Hrvatske u tome procesu - priopćeno je iz ureda člana bh. Predsjedništva Željka Komšića.

''Konstatacija šefa Izaslanstva za odnose Europskog parlamenta s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom da Hrvatska ne bi trebala blokirati Bosnu i Hercegovinu na putu kao EU, ne govori samo da je to trenutno stanje stvari, nego da je to nažalost jedan proces koji traje već duže vrijeme, o čemu sam uostalom pisao u non paperu upućenom u Brisel prije par mjeseci. Uvjetno rečeno, dobra stvar je što je to konačno prepoznato, te sada, realno, postoje veće šanse da Europska unija službenom Zagrebu skrene pozornost na nedozvoljene aktivnosti u vezi Bosne i Hercegovine'' - naveo je Komšić.

''Na tragu toga očekujem da Brisel snažnije podrži one politike u Bosni i Hercegovini koje žele da rade i rade na provođenju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, obzirom da je prepoznata činjenica da politike koje slijede službeni Zagreb (HDZ), ne samo da to ne žele, nego forsiraju prevaziđene etničke koncepte, poput tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, koncepte koji su pred tijelima EU i NATO-u u potpunosti odbačeni, i označeni kao sredstvo političke destabilizacije Bosne i Hercegovine i regije'' - dodao je Komšić.

On također smatra da političke poruke o nužnosti približavanja Bosne i Hercegovine građanskom uređenju koje dolaze iz Europskog parlamenta, prije svega od grupacije "Zelenih" su veoma značajne.

''Mogao bih se potpuno složiti sa zastupnicima Zelenih koji tvrde da Bosna i Hercegovina mora promijeniti Ustav na temelju građanskog uređenja, i dobiti novi Ustav koji se neće temeljiti na etničkim razlikama. S druge strane, raduje me interes, pa rekao bih i angažman Zelenih, koji pripadaju političkom lijevo - liberalnom spektru koji je naklonjen ideji građanske, sekularne i multietničke države Bosne i Hercegovine. To je potrebno i Bosni i Hercegovini i EU'' - poručio je Komšić.

Dodaje da takve poruke iz EU stvaraju sasvim novu političku realnost u Bosni i Hercegovini.

''To su veoma jasni signali u kojem pravcu treba da se vode razgovori oko ograničene izmjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Prije svega u pravcu provođenja presuda Europskog suda za ljudska prava, u građanskom pravcu, a ne u etničkom, nekakvom odbačenom legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda. To je uostalom i signal da one koji zagovaraju ovaj drugi nazadni koncept, ne treba shvatati ozbiljno, osim u smislu da predstavljaju jednu smetnju pozitivnim procesima. Smetnju za koju postoji lijek i demokratsko rješenje. Građani Bosne i Hercegovine već znaju o kakvom rješenju govorim'' - zaključio je Komšić, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close