Unija

Evo što misle o nama: Zašto bismo ih uveli u EU, kad su nam ovako jeftiniji kao radna snaga

Vijesti / BiH-EU | 30. 12. 2021. u 10:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski premijer Janez Janša tvrdi da se Slovenija tijekom svog predsjedavanja Vijećem EU izborila da se u neke dokumente ponovo uvede pojam "perspektiva članstva" umjesto "europske perspektive" za države na Balkanu i europskom istočnom susjedstvu.

"Jedan od europskih lidera, neću mu reći ime, čak je u raspravi rekao: Zašto bismo ih uveli u EU, kad su nam ovako jeftiniji kao radna snaga", rekao je Janša.

Foto: Delo / Janez Janša

Dodao je kako i u nekim starim članicama prevladava uskogrudnost ili "nacionalistički interesi" koji prevladavaju nad vizijom slobodne, mirne i ujedinjene Europe, prenijela je Srna.

"Jedan od strateških uspjeha je da smo širenje vratili na stol kao jedan od ključnih strateških projekata EU. Ali, za to je bilo potrebno mnogo rasprava", rekao je Janša za Slovensku televiziju, govoreći o uspjesima svoje vlade.

Janša je istakao da su se na tim sastancima u Bruxellesu opirale i neke od starih članica, osnivača EU, te dodao da je "tu posebno mnogo oportunizma kad se radi o zapadnom Balkanu".

Prema njegovim riječima, Ukrajina ili Srbija imaju evropsku perspektivu jer su u Europi i tu će uvijek ostati, ali one žele perspektivu članstva, a to je bilo teško napisati u dokumente i za to se trebalo izboriti.

"Treba se osloboditi iluzije da će se stvari rješavati same po sebi, a ako se ne širi EU, onda će se širiti netko drugi", naveo je Janša.

Kopirati
Drag cursor here to close