Europski put

EU vidi posvećenost, a vi?

Sastanku, osim Varhelyja, prisustvuje predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto, ali i brojno izaslanstvo.
Vijesti / BiH-EU | 05. 12. 2023. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''EU vidi posvećenost i pozitivan razvoj događaja kada se radi o neophodnim i dugo čekanim reformama u BiH, objavio je na platformi X europski tajnik za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhely.

Mnogo toga

"Mnogo toga se desilo od našeg prethodnog sastanka u Sarajevu. Vidimo posvećenost. Vidimo pozitivna dešavanja u vezi s toliko potrebnim i dugo čekanim reformama", naveo je.

Naime, u Bruxellesu se održava sastanak između BiH i EU. Sastanku, osim Varhelyja, prisustvuje predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto, ali i brojno izaslanstvo.

Belgijska prijestolnica je domaćin drugog političkog foruma o europskim integracijama BiH na kojem će, između ostalog, biti riječi o napretku na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Fena je pak objavila kako sudionici drugog političkog foruma na visokoj razini između Europske unije i Bosne i Hercegovine očekuju da će naša zemlja nastaviti s provođenjem reformi, a predstavnici BiH čvrsto vjeruju da potrebna razina usklađenosti s kriterijima za članstvo može biti postignuta tijekom prosinca ove godine.

Reforme…

Kako se navodi u usuglašenom dokumentu u koji je Fena imala uvid, sudionici su svjesni političke prilike dane preporukom Europske komisije za otvaranje pregovora o pristupanju EU-u, kao i potrebe provedbe daljnjih reformi u Bosni i Hercegovini.

S ciljem pružanja potpore naporima koje BiH poduzima na svojem europskom putu, sudionici foruma analizirali su napredak Bosne i Hercegovine s posebnim naglaskom na ključne prioritete i korake opisane u preporuci o dodjeli kandidacijskog statusa te pozvali na žurno okončanje još uvijek neprovedenih ustavnih reformi i reformi izbornog zakonodavstva.

Europska komisija izvijestit će Vijeće ministara BiH o napretku najkasnije u ožujku 2024. godine, dok će treći forum biti sazvan za šest mjeseci.

Svi u Bruxelles!

Inače, nakon prvog foruma održanog u svibnju u Sarajevu, sudionici su se ponovo sastali radi nastavka praćenja provedbe koraka opisanih u preporuci Europske komisije iz 2022. godine i radi izvješćivanja o daljnjem napretku na terenu.

Forumu su još nazočili i zamjenici predsjedateljice Vijeća ministara, članovi Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjedatelji klubova zastupnika, premijeri Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, premijeri deset županija Federacije Bosne i Hercegovine te gradonačelnik Distrikta Brčko.

Podsjetimo, Europska komisija je u listopadu 2023. godine dala preporuku za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom o pristupanju EU-u nakon postizanja potrebnog stupnja usklađenosti s kriterijima za članstvo.

U Bruxelles su pozvani članovi Zajedničkog kolegija Parlamentarne skupštine BiH, predsjednici klubova zastupnika i izaslanika, zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara, direktor Direkcije za europske integracije, predsjednici vlada Republike Srpske i Federacije BiH, kao i premijeri deset kantona i gradonačelnik Brčko distrikta.

Podsjetimo, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler uručio je 8. studenoj Krišto izvještaj Europske komisije o BiH za ovu godinu u kojem se uvjetno preporučuje početak pregovora za članstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close