Intervju

Daviddi za Bljesak.info: U Mostaru nemamo partnera

Vijesti / BiH-EU | 20. 11. 2014. u 12:26 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Renzo Daviddi, zamjenik šefa Izaslanstva EU u BiH, u intervjuu za Bljesak.info govori o uspjesima Europske unije u BiH, krivcima za nenapredak zemlje i o novim uvjetima koji su stavljeni pred našu zemlju.

Daviddi kaže kako je razumljivo nezadovoljstvo građana u Mostaru te kako međunarodnoj zajednici trebaju partneri kako bi se grad razvijao.

Bljesak.info: Koji su najveći uspjesi i najveći promašaji tijekom mandata Petera Sorensena u BiH?

DAVIDDI: Ključno je promatrati odnos između EU i BiH kao kolektivni, zajednički rad, odnosno rad cijelog tima EU-a u zemlji, te domaćih institucija. Naš bilateralni odnos je izrazito sadržajan. Naime, EU je najveći izvor financijske pomoći Bosni i Hercegovini i naš ured realizira ovu pomoć. Od rujna 2011. godine, potpisali smo 422 ugovora za projekte vrijedne nešto manje od ukupno 300 milijuna eura, a trenutačno se provode 202 ugovora u ukupnom iznosu od gotovo 231 milijuna eura.

Tu je i cijeli niz pitanja kojima smo se bavili u posljednje tri godine. Međutim, nakon razornih poplava koje su pogodile zemlju u svibnju ove godine, naš ured je uložio jako puno truda u bavljenje poplavama i njihovim posljedicama.

Naravno, Europska unija je odmah reagirala putem svog Mehanizma civilne zaštite. Riječ je o najvećoj operaciji od uspostavljanja samog mehanizma s 3.000 spašenih i 23 države članice Europske unije koje su pružile pomoć, uključujući motorne čamce, vatrogasce, helikoptere, crpke i još mnogo više. Oko 800 humanitarnih radnika angažirano je u BiH i Srbiji tijekom hitne operacije.

O nadanjima
Očito je da smo se svi nadali da će BiH ostvariti bolji napredak u procesu europskih integracija nego što je to slučaj. Ali za ljubav je potrebno dvoje!

Sada provodimo Program EU-a za oporavak od poplava vrijedan 42 milijuna eura, i osobno sam jako zadovoljan samim tijekom i dinamikom provedbe. Programom je predviđena obnova 4.000 stambenih jedinica, za oko 14.000 građana, stotinu lokalnih putnih pravaca i mostova, 90 obrazovnih institucija, deset objekata kanalizacijske i vodovodne mreže, tri zgrade općinskih uprava, četiri centra za socijalni rad, te četiri doma zdravlja. Također, u 24 najugroženije općine predviđena je podrška malim i srednjim poduzećima kako bi im se pomoglo u ponovnom pokretanju djelatnosti, uz zadržavanje oko 2.000 radnih mjesta.

Kao što sada vidimo, žalosno je da unatoč godinama podrške i sredstvima iz EU-a, BiH još uvijek nije uspostavila potrebne standarde za izvoz proizvoda životinjskog porijekla, kao što su mliječni proizvodi u EU, uključujući provođenje službenih kontrola i osiguranje učinkovite razmjene informacija unutar lanca kontrola. Vlasti mogu popraviti ovakve stvari i to trebaju uraditi bez odlaganja.

Očito je da smo se svi nadali da će BiH ostvariti bolji napredak u procesu europskih integracija nego što je to slučaj. Ali za ljubav je potrebno dvoje! Nadam se da nove vlasti u BiH mogu brzo riješiti sadašnji zastoj.

Bljesak.info: Jesu li domaći lideri spremni na ispunjavanje ekonomskih uvjeta, ekonomskih mjera i provedbu Plana zapošljavanja?

DAVIDDI: Jasno je da građani BiH gube strpljenje. Prosvjedi širom zemlje bili su jasan signal ovakvog stava i vjerujem da su svi, uključujući i bh. političare, svjesni hitnosti situacije. U predizbornoj kampanji, mislim da su se političke stranke fokusirale na ekonomska pitanja više nego je to bio slučaj ranije.

Zadržavanje fokusa na ekonomskim pitanjima zapošljavanja je razlog zašto podržavamo, zajedno s Veleposlanstvom Norveške, Sajam obrazovanja i zapošljavanja koji će se u petak održati u Zenici. Nadamo se da će to biti jedan od načina za one koji su isključeni sa tržišta rada da vide kakve mogućnosti bi mogle postojati za njih.

Bit će potrebno donijeti neke nedvosmislene odluke u vezi gospodarstva. U srpnju, stručnjaci, međunarodne organizacije i građani jasno su napisali u Sporazumu za rast i zapošljavanje što je to što smatraju da se treba uraditi u cilju pokretanja gospodarstva, a uključuje smanjenje poreznih opterećenja na rad kako bi se olakšalo zapošljavanje novih radnika, povećanje otvorenosti i konkurentnosti na tržištu rada kako bi se olakšalo mladima i nezaposlenim osobama da pronađu posao i osiguralo da se trud isplati, smanjiti uvjete i vrijeme koji su potrebni za pokretanje poslovanja, usvojiti unaprijeđen stečajni okvir tako da se poduzeća mogu brže restrukturirati, izraditi jasne, javne e-registre procedura za izdavanje dozvola i odobrenja, smanjiti broj povlaštenih mirovina i povećati socijalnu pomoć za one kojima je zaista potrebna.

O kampanji
Mislim da su se političke stranke fokusirale na ekonomska pitanja više nego je to bio slučaj ranije.

Sve to je osmišljeno kako bi se pomoglo građanima Bosne i Hercegovine da dobiju bolji životni standard. Isto je prepoznala i nedavna inicijativa Njemačke i Velike Britanije za BiH, u okviru koje Sporazum za rast i zapošljavanje ima istaknuto mjesto. Sada je na političarima u zemlji da djeluju.

Bljesak.info: Inicijativa Njemačke i Velike Britanije također uključuje potpisivanje obećanja za provedbu reformi. Postoji li način da se sankcioniraju neodgovorni lideri, čak i ako potpišu obećanje o ispunjenju obveza?

DAVIDDI: Bilo da je riječ o dužnosnicima ili ne, svatko treba poštovati ono što je potpisao! Vrlo je važno da nakon nedavnih izbora Bosna i Hercegovina ne ostane u zastoju.

Nije korisno sada govoriti o „sankcijama“. U ovom trenutku je potreban novi duh za učinkovitu provedbu reformi, koje su ključne ne samo na putu zemlje u EU, već i radi značajnih poboljšanja života građana. Mislim da se trebamo usmjeriti na ono što želimo postići i uskladiti naše napore kako doći do tog cilja.

Bljesak.info: Koliko je pohlepa bh. lidera ta koja koči napredak zemlje?

DAVIDDI: Društva u kojima „pobjednik uzima sve“ dugoročno nemaju prosperiteta, a pohlepa nikada nije dobra stvar. Pogotovo jer su građani ti koji na kraju plaćaju cijenu.

O krivcima
Radije bih da se fokusiramo na obavljanje zadataka, a ne na igre pronalaženja krivaca.

Neću se upuštati u optuživanja, radije bih istaknuo da do sada nije bilo dovoljno političke volje u BiH da se ostvari napredak na ključnim pitanjima, pogotovo u europskim integracijama. I vidimo kakav je rezultat toga. To je nešto što se mora promijeniti za svačije dobro.

Bljesak.info: Izvještaj o napretku je pokazao da je razlog za smanjenje IPA sredstava neuspjeh u usvajanju koordinacijskog mehanizma i strategija na državnoj razini za pojedinačne sektore. Ukoliko BiH ne ispuni svoje obveze do sljedećeg izvještaja, hoće li EU objaviti imena odgovornih?

DAVIDDI: Izvještaj o napretku za BiH iz 2014. godine jasno navodi da se trebaju unaprijediti učinkovitost i funkcioniranje političkih institucija na svim razinama vlasti, te uspostaviti funkcionalan koordinacijski mehanizam o pitanjima vezanim za EU, uz utvrđeno učešće svih strana.

Uslijed izostanka sektorskih strategija širom države, trenutačno postoje ograničeni apsorpcijski kapaciteti za učinkovito korištenje IPA II fondova u BiH, a samim time i BiH neće biti u situaciji da iskoristi pomoć EU u svim oblastima.

Za sredstava dostupna za razdoblje od 2014. do 2020. godine, proces će biti drugačiji nego ranije. Naime, ukoliko BiH ima sektorsku strategiju, moći će pristupiti EU fondovima. To je razlog zašto ukupna izdvajanja za BiH nisu objavljena još u rujnu. Sada će obim sredstava koje će dobiti BiH ovisiti o ispunjavanju obveza vlasti, poput funkcionalnog koordinacijskog mehanizma i sektorskih strategija širom zemlje.

Ponavljam, radije bih da se fokusiramo na obavljanje zadataka, a ne na igre pronalaženja krivaca.

O Mostaru
Čini se da su vodeće političke stranke u Mostaru zadovoljne s razvlačenjem ovakve neprihvatljive situacije u nedogled.

Bljesak.info: Kako komentirate činjenicu da bh. stručnjaci ne mogu pobjeći iz sjene politike i kako komentirate imenovanja političkih dužnosnika na ključnu poziciju u Razvojnoj banci FBiH?

DAVIDDI: EU je uvijek podržavala i uvijek će pozivati na imenovanja i unaprjeđenja koja se temelje na stručnosti. Kvalificirani ljudi osiguravaju dobre rezultate neovisno o kojem sektoru je riječ Mislim da ima dosta primjera u BiH koji podržavaju ovu tezu i ne treba izdvajati samo jedan, pojedinačni primjer.

Sve u svemu, postoji previše prepreka za radna mjesta u BiH. Ovo pitanje je jedno od šest oblasti navedenih u Sporazumu za rast i zapošljavanje. Pristup radnim mjestima treba biti otvoren za svakoga, pogotovo za mlade ljude, te je potrebno ukloniti restriktivne prakse koje štite one koji već imaju posao i „zamrzavaju“ zapošljavanja na tržištu rada.

BiH treba donijeti niz reformi tržišta rada kako bi povećala stvaranje novih radnih mjesta, uključujući i revitalizaciju procesa kolektivnog pregovaranja, smanjenje negativnih poticaja za zapošljavanje te posebno promovirati uključivanje mlade populacije u radnu snagu.

Bljesak.info: Kako komentirate činjenicu da Tužiteljstvo BiH vodi istragu protiv nepoznatih osoba zbog opstruiranja provedbe presude Sejdić- Finci?

DAVIDDI: To je pitanje za Tužiteljstvo BiH.

Bljesak.info: Kako komentirate slučaj Mostar? Postoji li mogućnost da građani sami odlučuju o gradu, umjesto da sudbina Grada ostane isključivo u rukama političkih stranaka, koji će riješiti probleme na višim razinama na uštrb Mostara i njegovih građana?

DAVIDDI: Mostar će ući u treću godinu bez Gradskog vijeća što je potpuno neprihvatljivo. Ovakva situacija predstavlja nedvojbeno kršenje građanskih prava i demokratskih načela. To prije svega ima negativan utjecaj na građane Mostara, ali kršenje europskih normi isto tako kompromitira cijelu BiH na njenom putu k članstvu u EU. Ekonomski razvoj Mostara također se onemogućava ovakvim političkim zastojem. Umjesto da čine sve što mogu da privuku investicije, otvore nova radna mjesta i unaprijede životni standard, čini se da su vodeće političke stranke u Mostaru zadovoljne s razvlačenjem ovakve neprihvatljive situacije u nedogled. Građani Mostara su dovoljno trpjeli i zaslužuju bolje.

Očekujemo od političkih stranka provedbu odluke Ustavnog suda o Mostaru, kako bi se pod hitno održali lokalni izbori. Građani i civilno društvo također imaju važnu ulogu. EU pruža kontinuiranu podršku nevladinim grupama da povećaju svoje kapacitete i postanu partner u političkom dijalogu. Također je važno da čujemo glas poduzeća i drugih profesionalnih grupa. Oni najbolje mogu artikulirati načine na koji je njihov posao otežan uslijed političkog zastoja. Političari u gradu su stručnjaci u okrivljavanju „druge strane“ za probleme u gradu. Mislim da su i građani siti ove priče, a sada će zahtijevati od političara da sjednu za isti stol i postignu kompromis u interesu svih.

Bljesak.info: Zašto međunarodna zajednica pere ruke od Mostara?

DAVIDDI: Mogu shvatiti da su ljudi frustrirani što se situacija u Mostaru ne mijenja. Međutim, Europska unija nije odustala od Mostara. EU osigurava značajna ulaganja u razvoj i obnovu Mostara od rata do danas. Unatoč političkoj situaciji koja obeshrabruje investicije, nastavljamo provoditi nekoliko važnih projekata u gradu koji će poboljšati živote građana. Osigurali smo 2,3 milijuna eura za izgradnju novog odlagališta otpada za grad, uključujući i najmodernije recikliranje. Nekih osam milijuna eura naših sredstava usmjereno je na projekt upravljanja otpadnim vodama koji će očistiti rijeku Neretvu, a priključili smo i nekoliko urbanih područja po prvi puta na odgovarajući kanalizacijski sustav. Također smo usmjereni na stvaranje novih radnih mjesta. Nedavno smo financirali studiju kako razviti ogroman potencijal zračne luke Mostar, a Mostar je izabran za sudjelovanje u projektu EU vrijednom 1,3 milijuna eura koji podržava razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

Ovo su samo neki od projekata koje financira EU i naše države članice u Mostaru. Mi ćemo i dalje ulagati u Mostar, ali trebaju nam partneri u lokalnoj samoupravi koji mogu raditi s nama na razvoju grada. To je razlog zašto međunarodna zajednica ostaje ujedinjena u svojem stavu da se treba na vrijeme postići sporazum između stranaka u cilju što hitnijeg održavanje izbora u Mostaru.

Bljesak.info: Je li Europska unija poražena i možemo li reći da ljudska prava nisu primarni problem, budući da su se uvjeti sada prebacili s pitanja Sejdić-Finci na ekonomske probleme?

DAVIDDI: Ne. Pristup koji su predstavile Njemačka i Velika Britanija u Berlinu podrazumijeva postupnost i tempiranje koraka na putu k EU, ali sami koraci ostaju isti. Ovim se ne mijenjaju uvjeti pristupanja u Europsku uniju i nije riječ o smanjenju standarda.

Ako će se BiH pridružiti Europskoj uniji i uživati u prednostima članstva, onda će morati ispuniti uvjete za članstvo koji se primjenjuju na sve buduće članice. To i dalje uključuje rješavanje pitanja manjina koji su naglašeni u presudi Sejdić-Finci.

O kaznama
Međunarodna zajednica ne podrazumijeva nametanje bilo čega ovoj zemlji i ti dani su prošli.

Sadašnji prijedlog odražava postojanje značajnog broja drugih važnih političkih, društvenih i ekonomskih reformi koje također treba provesti, a moguće ih je provesti prije nekih drugih stvari. Tražene su reforme koje bi imale praktične, pozitivne utjecaje na ljude u cijeloj zemlji. To su reforme za mnoge, a ne samo za neke, i uključuju stvaranje novih radnih mjesta u privatnom sektoru kako bi pomogli usporavanje iseljavanja mladih, ponudili nove mogućnosti za stvaranje bogatstva.

Bljesak.info: Kako komentirate postizborne koalicije i mogućnost ponovnog uspostavljanja platforme na političkoj sceni, koja bi, kao što je bio slučaj i u prethodnom sazivu, mogla opet unazaditi BiH i usporiti napredak?

DAVIDDI: Saziv budućih vlasti je očigledno stvar političkih stranaka u skladu s odgovarajućim procedurama. Ipak, nadamo se da se svi organi vlasti mogu formirati što je brže moguće kako bi se pozabavili najvažnijim pitanjima od interesa za građane, kao što su nezaposlenost i borba protiv korupcije.

Bljesak.info: Ima li Europska unija plan B za Bosnu i Hercegovinu?

DAVIDDI: BiH je imala demokratske izbore prošlog mjeseca, a nakon formiranja nove vlasti, njihovi planovi su ti koji bi trebali biti od najvišeg interesa.

Što se tiče odnosa s Europskom unijom, put pristupanja EU je jedini plan. Vlasti se mijenjaju, ali ono što ostaje isto je da put u Europsku uniju vodi kroz reforme koje pomažu BiH u postizanju standarda uprave i ekonomskog razvoja zemalja članica EU-a.

Međunarodna zajednica ne podrazumijeva nametanje bilo čega ovoj zemlji i ti dani su prošli. Zakoni i odluke u BiH neće se donositi međunarodnim dekretima. Mi želimo da vaše nove vlasti vode proces, a mi ćemo podržati one koji otvaraju put za bolju budućnost.

Građani Bosne i Hercegovine žele bolji život, žele radna mjesta i žele svoju zemlju u Europskoj uniji, a to je ono što i mi želimo.

Kopirati
Drag cursor here to close