Istraživanje DEI-a

Članstvo u Europskoj uniji podržava 75,6 posto građana Bosne i Hercegovine

Predstavljeni su rezultati istraživanja javnog mnijenja ''Stavovi građana o članstvu u Europskoj uniji i procesu integracija u Europsku uniju''
Vijesti / BiH-EU | 29. 01. 2021. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direkcija za europske integracije provela je u listopadu 2020. godine istraživanje javnog mnijenja o podršci pristupanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji te o temama u vezi s europskim integracijama koje zanimaju građane BiH. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1.200 ispitanika koji je reprezentativan na razini cijele države.

U slučaju raspisivanja referenduma za članstvo u Europskoj uniji 75,6 posto ispitanika bi glasovalo za ulazak u EU. Članstvo u EU podržava 87 posto ispitanika iz Federacije BiH, 55% ispitanika iz Republike Srpske i 83,6% ispitanika iz Brčko Distrikta.

Kao razloge podržavanja ulaska BiH u EU anketirani građani su navodili garanciju trajnog mira i političke stabilnosti (33,2%), slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala (26%) i poštivanje zakona i propisa (18,4%).

Ispitanici koji ne podržavaju ulazak BiH u EU kao najčešći razlog su naveli strah od većih troškova života i poreza (41,7%), navodi se u priopćenju DEI-a.

Da će najveću korist od članstva BiH u Europskoj uniji imati mladi navelo je 47,6% ispitanika, dok je 23,5% građana odgovorilo da će to biti političari.

Na pitanje koja je reforma neophodna za unapređenje svakodnevnog života građana Bosne i Hercegovine 51,2% ispitanika je navelo borbu protiv korupcije, 21,5% smatra da je neophodna reforma sudova i tužilaštava, a 7,7% misli da je to reforma socijalnog sustava.

Da politizacija procesa integriranja u najvećoj mjeri otežava integraciju BiH u EU smatra 54,3 posto ispitanika, što je u poređenju s prethodnom godinom više za 10,9 postotaka.

Više od trećine ispitanika (38,4%) smatra da BiH neće nikada ući u Europsku uniju, a 29,2 posto građana misli da će BiH postati članica EU za najviše deset godina. Ukupno 48,2 posto ispitanika se izjasnilo da europski put Bosne i Hercegovine nema alternativu, dok 35,7% ispitanika smatra da ima.

Da Bosna i Hercegovina neće nikada dobiti kandidatski status za članstvo u EU mišljenje je 28,1% ispitanika, 22,3% misli da će se to dogoditi za najviše pet godina, a 17,4% građana vjeruje da će BiH kandidatski status dobiti za najviše godinu.

Informacija o rezultatima Istraživanja javnog mnijenja „Stavovi građana o članstvu u Europskoj uniji i procesu integracija u Europsku uniju“ usvojena je na 24. sjednici Vijeća ministara BiH, koja je održana 28. siječanja 2021. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close