'Magični' broj 14

BiH mora intenzivirati rad na ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja EK

Komisija je istaknula kako je potrebno hitno adresirati nedostatke u funkcioniranju pravosuđa.
Vijesti / BiH-EU | 26. 11. 2020. u 17:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije i Bosne i Hercegovine održan je danas putem video-konferencije kada je istaknuto da je vrijeme da BiH intenzivira rad na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Pozdravljajući do sada poduzete aktivnosti, Europska komisija je poručila i da realizacija tih prioriteta zahtijeva jaču političku uključenost.

Komisija je pozdravila održavanje lokalnih izbora kao i pripreme za njihovu realizaciju u Mostaru te istaknuta važnost izrade Programa integriranja BiH u EU, koja je započeta u listopadu.

Europska komisija je pozvala BiH da što prije završi proces usvajanja Akcionog plana za reformu javne uprave u BiH kao i usvajanje cjelodržavne strategije za upravljanje javnim financijama.

Komisija je istaknula kako je potrebno hitno adresirati nedostatke u funkcioniranju pravosuđa, a ključni koraci koje vlasti u BiH trebaju poduzeti su usvajanje zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV), zakona o sudovima u BiH i zakona o sukobu interesa na državnoj razini.

Pozdravljeno je usvajanje Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina, a Komisija je pozvala vlasti u BiH da uspostave nacionalni mehanizam za sprječavanje mučenja i zlostavljanja kao i da usvoje zakon o Ombudsmanu za ljudska prava.

Istaknuto je kako EU nastavlja podržavati BiH u upravljanju migrantskom krizom, te da i dalje nema poboljšanja u koordinaciji među nadležnim institucijama u BiH.

Komisija je istaknula kako BiH treba jačati kapacitete vezano za ekonomsku politiku, te implementirati smjernice sa zadnjeg Ekonomsko-financijskog dijaloga.

Pozdravljeno je imenovanje članova Vijeća za mjeriteljstvo BiH, a obaveza BiH ostaje izrada strategije za infrastrukturu kvaliteta.

Komisija je pozvala BiH da povuče mjere za preferencijalni tretman domaćih ponuđača pri dodjeli javnih nabavki. Među obavezama BiH ostaju usvajanje zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije, zakona o elektronskim komunikacijama i elektronskim medijima.

BiH treba izraditi i usvojiti cjelodržavnu strategiju za zapošljavanje i strategiju za pametnu specijalizaciju, rečeno je.

Izaslanstvo BiH je informirala Europsku komisiju o poduzetim aktivnostima u BiH i uputila zahtjeve prema institucijama EU vezano za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, priopćeno je iz Direkcije za europske integracije BiH.

Petim sastankom Odbora za stabilizaciju i pridruživanje kopredsjedavali su direktor Direkcije za europske integracije Edin Dilberović i šefica Odjela za Albaniju i BiH u DG NEAR Michela Matuella.

Izaslanstva su razgovarale o provođenju Sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje i preporukama Europske komisije vezano za politički i ekonomski kriterij te sektorske politike.

Kopirati
Drag cursor here to close