Pozdravio radove

Čovićev ured čestitao Hrvatskoj početak realizacije gradnje Pelješkog mosta

Čovićev ured čestitao Hrvatskoj potpisivanje ugovora o gradnji Pelješkog mosta
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 04. 2018. u 16:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića čestita Republici Hrvatskoj potpisivanje ugovora i početak realizacije gradnje Pelješkog mosta, priopćeno je iz tog ureda.

Čovićev ured naglašava da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nikad nije usvojilo zaključak ili neki drugi službeni akt u kojem je iznijelo jedinstven stav države Bosne i Hercegovine, a koji se odnosi na neslaganje s projektom Europske unije u Republici Hrvatskoj oko izgradnje Pelješkog mosta i njegovo osporavanje u smislu da na bilo koji način ugrožava interese BiH.

Priopćenje Čovićevog ureda upućeno je, kako je navedeno, u vezi s izrazito oprečnim i negativnim reakcijama pojedinih dužnosnika u Bosni i Hercegovini na potpisivanje ugovora o izgradnji Pelješkog mosta te početka njegove gradnje.

Parlamentarna skupština BiH, koju ine Zastupnički dom i Dom naroda, nikad nije zatražila da se obustave aktivnosti na izgradnji Pelješkog mosta. Također, Vijeće ministara BiH nikada nije osporilo realizaciju ovoga projekta, navedeno je također iz Čovićevog ureda. 

Javne reakcije, izjave i prethodna pisma pojedinih dužnosnika BiH različitim evropskim institucijama i Vladi Republike Hrvatske su samoinicijativni akti i pokušaji komunikacije s institucijama drugih država i EU izvan okvira ustavno predviđenih nadležnosti, kojima se zadire u resore drugih državnih tijela, što nanosi nemjerljivu štetu BiH.

Važno je naglasiti da takvo djelovanje, bilo u pismenoj ili usmenoj formi, nema karakter ovlaštene međudržavne komunikacije te ne održava službene stavove države Bosne i Hercegovine, odnosno usuglašene odluke Predsjedništva BiH koje ima isključive nadležnosti u području vanjske politike.

''Ističemo kako je Republika Hrvatska u prethodnoj komunikaciji usuglasila projekt s bh. stranom i u potpunosti uvažila sve tehničke zahtjeve iznesene od strane naših eksperata i stručnih tijela. Imajući u vidu gore navedeno, a u duhu prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom te s jasnim i čvrstim opredjeljenjem da podržimo sve procese koji jačaju evropski karakter ovog prostora, ovim putem izražavamo čestitke Republici Hrvatskoj na potpisivanju ugovora i početku realizacije projekta izgradnje Pelješkog mosta'', citat je iz priopćenja.

Kopirati
Drag cursor here to close