Nećemo mi, neće drugi...

Banja propada: Mostar se uzdao u Italiju, a Italija neće

Od najava iznesenih prije tri godine na stranici Grada da će Veleposlanstvo Italije i tamošnje organizacije osigurati 120.000 eura za prvu fazu obnove, i to za sanaciju krova, kao i za ventilacijski sustav, očito nema ništa.
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 08. 2018. u 13:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradska banja u Mostaru, dragulj graditeljske baštine, svakog dana je u sve lošijem stanju, a kako stvari sada stoje od njezine obnove neće biti ništa, objavio je Dnevni avaz.

Od najava iznesenih prije tri godine da će Veleposlanstvo Italije i tamošnje organizacije osigurati 120.000 eura za prvu fazu obnove, i to za sanaciju krova, kao i za ventilacijski sustav, očito nema ništa.


''Predstavnici Veleposlanstva Italije u BiH i organizacije Cooperazione Italiana radili su 2016. godine predračune i dovodili inženjere, koji su na licu mjesta procjenjivali što bi trebao biti prioritet u sanaciji Banje. Nažalost, onako kako smo planirali i, zapravo, bili uvjereni da će oni uraditi tu željenu rekonstrukciju kako bi se Banja sačuvala od daljnjeg propadanja, nema ništa'', rekao je za Avaz Dženan Šuta, viši sportski menadžeru u Sportskom savezu Grada Mostara, koji je objekt dobio na korištenje.

Podsjetio je na to da jedan dio objekta, odnosno bazene, koriste plivački klubovi Velež i Orca, kao i da su u prizemlju prostorije Mostarskog teatra mladih (MTM).

''Banja je definitivno objekt od mnogo veće vrijednosti i značaja za Mostar i stoga nam je veoma krivo što se ne iznađe rješenje za njezinu rekonstrukciju. Za to su, istina, bili zainteresirani određeni privatni subjekti, koji su bili spremni uložiti novac, a zauzvrat dobiti prostor u kojem bi kreirali razne sadržaje, ali ni tu još nema nešto konkretno'', rekao je Šuta.

Avaz navodi da ''kao i sve druge građevine, iako je izgrađena od kvalitetnih materijala, i Gradska banja ima rok trajanja, a ako se uskoro ne poduzme nešto u vezi s njenom rekonstrukcijom, ovaj zaštićeni spomenik kulture na Musali doživjet će još goru devastaciju''

Gradska banja na Musali ili, službeno, Gradsko kupatilo, ubraja se medu najznačajnija građevinska ostvarenja nastala tijekom mandata čuvenog gradonačelnika Mujage Komadine, navodi Avaz.

Kako se iznosi, Banja je bila najmodernije tadašnje javno kupatilo na Balkanu. Izgrađena je 1914. godine, a s egipatsko-maurskog, stil se pretače k secesiji. Zgrada je uništena tijekom rata, a obnovu u izvornom obliku je financirala vlada Italije.

Kopirati
Drag cursor here to close