Nulto stanje

Jahić: Mišljenje građana o urbanizmu najbolji je pokazatelj stanja u kojem se Mostar nalazi

Vijesti / Flash | 29. 10. 2015. u 09:07 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Današnja urbanistička slika grada i mišljenje građana o njoj najbolji pokazatelj stanja u kojem se ovaj grad nalazi'', rekao je za Dnevni list Hamdija Jahić savjetnik u Ministarstvu prostornog uređenja i graditeljstva HNŽ-a, koji je obnašao i dužnost gradonačelnika Mostara.

Jahić kaže kako su donošenjem Zakona o stvarnim pravima u FBiH i novog Zakona o građenju u HNŽ-u stvoreni svi zakonski preduvjeti ''da se konačno podvuče crta, zaustavi nezakonita i neplanska gradnja u Gradu Mostaru, HNŽ-u i cijeloj Federaciji''.

''Sada je samo do onih koji provode zakone'', rekao je Jahić i dodao kako se nada se da će u Mostaru oni koji provode zakone konačno ih dobro pročitati i početi primjenjivati, bez pozivanja na činjenicu da nema Gradskog vijeća.

''I bez postojanja Vijeća u oblasti urbanizma mnoge stvari se mogu uraditi. Kao prvu mjeru bih predložio utvrđivanje nultog stanja odnosno snimanje područja grada. Napominjem da od 6. ožujka 2014. kao dana početka primjene Zakona o stvarnim pravima, građevina izgrađena na tuđem zemljištu pripada vlasniku zemljišta, a ne graditelju.To konkretno znači da je svaka građevina izgrađena na zemljištu u vlasništvu grada, a gro bespravne gradnje je upravo takav, pripada gradu i grad u skladu sa zakonom odlučuje o njoj'', rekao je Jahić i istaknuo kako nema nikakvih prepreka da se uvede red u ovoj oblasti.

''Pitanje je samo hoćemo li planirati i raditi po zakonu ili po željama pojedinaca", rekao je za Dnevni list nekadašnji gradonačelnik.

Podsjetimo, Gradska uprava Mostara, u skladu s Planom demolicije koji je izradio Zavod za prostorno uređenje Grada Mostara, idućeg tjedna nastavlja s uklanjanjem nelegalno izgrađenih objekata u užem gradskom području.

Kopirati
Drag cursor here to close