Panel rasprava

Kako povećati konkurentnost i popularizirati javni prijevoz u Mostaru?

Javni gradski prijevoz čini okosnicu urbane mobilnosti, priopćeno je iz Mostar Busa.
Gospodarstvo / Tvrtke | 17. 04. 2024. u 23:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U  konferencijskoj dvorani štanda Grada Mostara, na Međunarodnom sajmu gospodarstva u srijedu je održana panel rasprava.

Panelisti Ivana Bubalo (Mostar Bus), Marko Đuzel (Zračna luka), Ivan Barbarić (Mostar Parking), Nikica Čerkez (Turistička Zajednica Mostara) te moderator prof. dr. Igor Marković na današnjem su izlaganju i predstavljanju djelatnosti javnih gradskih poduzeća razgovarali na temu ''Mogućnosti razvoja javnog gradskog prometa u gradu Mostaru''.

Javni gradski prijevoz čini okosnicu urbane mobilnosti, priopćeno je iz Mostar Busa.
Foto: Mostar Bus / S konferencije Mogućnosti razvoja javnog gradskog prometa u gradu Mostaru
 
''Mreža linija koja odgovara korisnicima kako bi bili u pravo vrijeme na pravom mjestu omogućit će veću pokretljivost i fluktuaciju stanovništva, stvoriti dodatne pogodnosti i prostor većoj kulturi življenja i zaštiti okoline. Time stvaramo prostor održivom i sinergijskom razvoju grada ugodna življenja i grada kao turističke destinacije. Bez razvijenog javnog gradskog prometa nema ni razvijenog urbanog područja'', navodi se u priopćenju.
 
Tijekom panela su predstavljene organizacijske mjere ka uspostavljanju integriranog prijevoza putnika, unaprjeđenju i modernizaciji sustava informiranja putnika i sustava naplate voznih karata, prilagodbi zakonskih propisa i smjernica za planiranje, reorganizaciji linija javnog gradskog prijevoza putnika u skladu s potencijalnom i prognoziranom prijevoznom potražnjom te razvojem održivog prometnog sustava.
 
Foto: Mostar Bus / S konferencije Mogućnosti razvoja javnog gradskog prometa u gradu Mostaru
 
''Na panel raspravi dan je i osvrt s mjerama za povećanje konkurentnosti javnog gradskog prijevoza i popularizacije javnog prijevoza putnika u Mostaru. Zaključno, razgovaralo se o modelu sufinanciranja troškova javnog prijevoza s ciljem popularizacije održivih oblika prometovanja. Promocijom, edukacijom i stvaranjem svijesti o prednosti javnog prijevoza, cilj nam je potaknuti što veći broj građana na korištenje javnog prijevoza, čime utječemo na smanjenje prometnih gužvi, zaštitu okoliša te stvaranje održivog prometnog sustava u gradu'', navodi se u priopćenju.
Kopirati
Drag cursor here to close