Što kažete?

Mostar prijavio Blagaj na izbor za najbolje turističko selo 2022. godine

Sela koja budu proglašena za najbolja turistička sela dobit će plakat-tablu UNWTO-a kao priznanje.
Gospodarstvo / Turizam | 20. 06. 2022. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) objavila je Poziv za prijave za odabir najboljeg turističkog sela 2022. godine u okviru aktivnosti unaprjeđenja uloge ruralnog turizma, kao inicijativu za unaprjeđenje uloge turizma u očuvanju sela, zajedno sa svojim krajolicima, prirodnim i kulturnim raznolikostima, kao i lokalnim vrijednostima i aktivnostima uključujući i gastronomiju.

Države članice UNWTO čija je članica i BiH pozvane su da prijave do tri sela koja ulaze u nominaciju, prenosi Mostar.ba.

"Najbolja turistička sela"

Na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a u suradnji UNWTO - a, jedno od predložena tri turistička sela u Bosni i Hercegovini je i selo Blagaj u gradu Mostara koje je Gradska uprava Grada Mostara prepoznala kao selo mnogih turističkih atrakcija i potencijala, koje je prepoznato po brojnim inovativnim i transformativnim djelovanjima te posvećeno razvoju turizma kao snažnom pokretaču razvoja područja u svim aspektima: ekonomskim i socijalnim i ekološkim, kao selo koje čuva i promovira sve prepoznate vrijednosti.

Sela koja budu proglašena za najbolja turistička sela dobit će plakat-tablu UNWTO-a kao priznanje.

Također će im biti dopušteno da sukladno odredbama i uvjetima UNWTO-a koriste logo: "Najbolja turistička sela" u svim komunikacijskim sredstvima. Mreža će pružiti prostor za razmjenu iskustava i dobrih praksi, učenja i mogućnosti.

Grada Mostar je putem nadležne Službe za gospodarstvo odradio kompletne analize i prikupio potrebne podatke, a sve u cilju ispunjavanja aplikacijskog obrasca i ostalih potrebnih dokumenata. Istraživanje područja obuhvaćalo je niz aktivnosti kao što su prikupljanje fotografija, suradnja s nevladinim organizacijama, a kao najznačajnijom spominjemo "Novi Val" te koordinaciju s Ministarstvom i s koordinatorom UNDP.

Atraktivni video 

Nadalje za Poziv je pripremljen atraktivni kratki video u kojem je prikazan Blagaj sa svim prirodnim, kulturnim kao i turističkim atrakcijama koji će prezentirati ovo ruralno područje. 

Pored glavnog videa koji predstavlja Blagaj sa stanovišta prirodne, povijesne i kulturne raznolikosti, izrađuju se još tri kratka video uratka u kojima su zasebno predstavljene pojedine prirodne, kulturne kao i turističko-rekreacijske atrakcije sela.

Aplikacijski obrazac obuhvaća sve segmente održivosti - prirodne, kulturne, ekonomske, društvene, ekološke, ruralne, infrastrukturne kao i zdravstvene.

Materijali s pratećim video uradcima već su djelomično poslani Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine na daljnju proceduru.

Ostaje da vidimo hoće li Grad Mostar uspjeti s nominacijom i ući u utrku za najbolje selo u 2022. godini.

Kopirati
Drag cursor here to close