SP u rukometu

Španjolska ima sedam izbornika, Island pet

Španjolski i islandski treneri su očito na cijeni.
Sport / Rukomet | 12. 01. 2019. u 20:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolski treneri su očito na cijeni. To je potvrdilo i ovo Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj, s obzirom na to da na klupama različitih reprezentacija imamo njih sedam. Pored naravno Jordija Ribere koji vodi Španjolsku, tu su Manolo Cadenas, David Davis, Mateo Garralda, Toni Gerona, Raul Gonzalez i Valero Rivera.

Rivera je svakako najzvučnije ime iz ove sedmorke. Čak dvadeset godina je bio na klupi Barcelone, reprezentaciju Španjolske je vodio u razdoblju 2008-2013. godina, a onda je preuzeo Katar. Jedan je od najuspješnijih trenera u povijesti rukometa. S Barcelonom je šest puta bio prvak Europe, dvanaest puta prvak Španjolske. S reprezentacijom je 2008. godine uzeo broncu za Olimpijadi, na svjetskim prvenstvima je jednom bio treći, dok je naslov svjetskog prvaka osvojio 2013. godine. Nakon naslova svjetskog prvaka napustio je Španjolsku, te preuzeo Katar s kojim je stigao do finala Svjetskog prvenstva na domaćem terenu.

Odmah do Rivere je Manolo Cadenas koji ima potpisan ugovor s Argentinom do Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine i on je drugi Španjolac na klupi Južnoamerikanaca nakon Jordija Ribere koji je otišao 2005. godine. U karijeri je Cadenas trenirao Cantabriju, Valladolid, Ademar Leon, Barcelonu. S reprezentacijom je jedno bio drugi, jednom treći na Europskim prvenstvima.

Mateo Garalda je kao igrač uglavnom igrao na poziciji desnog vanjskog. Nosio je dres Burladue, Granollersa, Teke Cantabrije, Barcelone, Portland San Antonia i Ademar Leona.Mateo je šest puta osvojio Ligu prvaka. Jednom sa Santanderom, četiri puta s Barcelonom te s Portlandom. Trenersku karijeru je počeo u Guadalajari, potom je jednu sezonu bio u Rumunjskoj, 2015. je vodio Portoriko. Kao igrač dva puta je sa Španjolskom bio treći na Olimpijadi, na Europskom prvenstvu je tri buda bio drugi, jednom treći, dok je najveći uspjeh ostvario 2005. godine u Tunisu kada je Španjolska postala svjetski prvak. Na ovom prvenstvu vodi Čile.

Što se tiče ostatka ekipe, David Davis je izbornik Egipta, Toni Gerona vodi Tunis, dok je Raul Gonzalez na klupi Makedonije. Zanimljivo, sadašnji izbornik Španjolske, Jordi Ribera ranije je trenirao Argentinu, Brazil u dva navrata dok je sa Španjolskom postao prvak Europe prošle godine.

Poslije Španjolske, na drugom mjestu po broju izbornika je Island. Zemlja sa 350.000 stanovnika na ovom prvenstvu ima pet izbornika. Gudmundur Gudmundsson vodi svoju reprezentaciju, a njegovi zemljaci se još nalaze na klupama Švedske Kristjan Andresson, Patrekur Jahannesson je izbornik Austrije već osam godina. Aron Kristjansson se nakon Islanda odlučio za Bahrain, dok je Dagur Sigurdsson nakon osvojene titule europskog prvaka s Njemačkom i bronce na Olimpijadi završio u Japanu.

Kopirati
Drag cursor here to close