Vodi Bosnu, navija za Srbiju

Rukometni savez najavio istragu zbog transparenta u Bugojnu

Navijače reprezentacije BiH zasmetalo je što je na čelu Saveza čovjek koji otvoreno navija za "jednu drugu reprezentaciju".
Sport / Rukomet | 15. 03. 2021. u 16:39 S.B. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je novi izbornik rukometne reprezentacije BiH Ivica Obrvan uspio spasiti kvalifikacije, i nakon pobjede nad Austrijom (27:21) dovesti ekipu blizu plasmana na Europsko prvenstvo, navijači i sam Rukometni savez BIH našli su načina da se sukobe.

Naime, navijači su u dvorani istaknuli transparent usmjeren protiv potpredsjednika Rukometnog saveza BiH Marinka Umičevića. Predsjednik Saveza Republike Srpske navodno je izjavio kako mu je draža "jedna susjedna reprezentacija", vjerojatno aludirajući na Srbiju, što je zasmetalo navijačima. 
 
"Prvo Bosna pa sve ostalo, neka ti je jasno Marinko”, istaknuli su na transparentu., koji je uklonjen, a Savez je pokrenuo istragu oko toga tko ga je stavio.
 
U ponedjeljak se oglasio podužim priopćenjem u kojem se tvrdi da je transparent nanio štetu, Umičeviću, ali i BIH rukometu.
 

"Jučer, 14. marta 2021. godine, u KSC Bugojno, odigrana je utakmica kvalifikacija za odlazak na EHF Euro 2022. između seniorske rukometne reprezentacije BiH i Austrije. Rukometna reprezentacija BiH je savladala reprezentaciju Austrije i na taj način naš tim je stvorio šansu za učešće na EHF Euro 2022.

Neposredno prije naprijed navedene utakmice na društvenim mrežama i u medijima pojavili su se naslovi i fotografija transparenta koji je postavljen u KSC Bugojno kojim se proziva gospodin Marinko Umičević, predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske i potpredsjednik Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Nakon reakcije organizatora i predstavnika RSBiH transparent je uklonjen iz dvorane, no o ovome će UO RSBiH sprovesti internu istragu. Ispred Upravnog odbora i Kancelarije Rukometnog saveza BiH osjećamo potrebu oglasiti se po ovom pitanju. Naime, prije svega sportske dvorane nisu i ne smiju biti mjesta gdje se izražavaju politički stavovi i opredjeljenja, te izražavanje ličnih animoziteta.

Isticanjem ovakvog transparenta, osim gospodinu Umičeviću, nanesena je šteta i tehničkom organizatoru ali i Rukometnom savezu BiH i reprezentaciji.

Cilj transparenta navijačkih grupa trebao bi biti motivacija sportskog kolektiva u nastojanjima za ostvarivanjem što boljih sportskih rezultata, žalimo jer se isticanjem ovakvog transparenta nastoji pokvariti sjajan dojam koji su naši reprezentativci ostavili sinoć na terenu na čelu sa novoizabranim selektorom.

Nakon dužeg vremena u i oko muške seniorske reprezentacije stvorila se odlična atmosfera, ovaj UO RSBIH će i dalje nastaviti sa ciljem što boljih obezbjeđivanja uslova svim reprezentativnim selekcijama. Grad Bugojno je na čelu sa gospodinom Šahmanom također dao veliki doprinos u organizaciji utakmica kvalifikacija za EHF Euro 2022, za koji su domaćini i predstavnici EHF-a imali samo riječi pohvale.

Danas se okuplja i ženska seniorska reprezentacija BiH po prvi put nakon dvanaest godina isključivo trudom i zalaganjem članova UO RSBIH, čiji je jedan od članova Predsjedništva gospodin Marinko Umičević, te cijenimo da bi transparent podrške ovim djevojkama tokom jučerašnje utakmice BiH Austrija bio primjeren i pohvalan.

Lične izjave, politička uvjerenja, nacionalna pripadnost bilo kojeg građanina ove zemlje su pravo i odgovornost pojedinca. Kada je u pitanju angažman gospodina Umičevića u Rukometnom savezu BiH , on je podjednako sa ostalim članovima Upravnog odbora RSBiH dao ogroman doprinos aktivnostima muške seniorske reprezentacije BiH ali i funkcionisanju i radu Kancelarije RSBiH.

Činjenica je da su obezbjeđeni odlični uslovi za rad kancelarije RSBIH i reprezentativnih selekcija od kako je ovaj saziv UORSBIH započeo sa radom.

Gosp. Umičević kod obezbjeđivanja uslova reprezentativnim selekcijama apsolutno dao bezrezervnu podršku i maksimalan angažman, na čemu mu se ovom prilikom zahvaljujemo. U narednom periodu informisat ćemo javnost kako o proteklim aktivnostima i naporima UO RSBIH da se iste realizuju, tako i o aktivnostima koje nam predstoje a sve sa ciljem objektivnog informisanja javnosti.

S poštovanjem, Upravni odbor RSBIH”, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close