Ivano Balić

Rukometni Mozart danas slavi 45. rođendan

Deset godina je proveo u redovima hrvatske reprezentacije te za 313 nastupa postigao 572 pogotka. Većina je smatrala kako se oprostio prerano, no Ivano nije želio igrati i zauzimati mjesto mlađim generacijama
Sport / Rukomet | 01. 04. 2024. u 17:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najboljih igrača u povijesti rukometa i najbolji igrač u povijesti hrvatske reprezentacije, Ivano Balić, danas slavi svoj 45. rođendan.

Ivano je netko tko je obilježio rukomet 21. stoljeća. Moglo bi se reći da ono što je bio Ronaldinho u nogometu, to je Balić u rukometu. Igrač koji nije igrao, već se igrao rukometa. Genijalac na terenu, čovjek zbog koga su mnogi zavoljeli rukomet. Donio je nešto novo rukometu, svoju inspiraciju i zaigranost na terenu.

Karakter i splitski "dišpet" činili su ga karakterno snažnim i upornim na terenu. Iako je, upravo zbog tog dalmatinskog inata nekada znao biti i jako neugodan za protivnike. Temperamentan, neustrašiv, nije se bojao uzvratiti na provokacije. Neki ga možda i nisu simpatizirali zbog "prgavosti" na terenu, ali to je ono što ga je i činilo posebnim. Nešto što rukomet dugo nije imao, genijalca i mađioničara na terenu koji je spreman ući i u konflikte.

Iznimno temperamentan i pravi vođa

Vođa reprezentacije, onaj koji se nije ustručavao povisiti ton na minuti odmora kada je to bilo nužno. Ostaje upamćen onaj timeout, gdje Balić vidno frustriran svojom igrom, a i svojih suigrača izgovara onu popularnu: "Igramo ka' ku***". Hit izjava Balića koja se i dalje danas može pronaći na internetu rezultirala je da legenda rukometa 2021. godine izbaci seriju majica koje su se prodavale pod ovim natpisom.

Nije se libio udariti po sucima. Jednom prilikom, vidno iznerviran porazom svoje reprezentacije i diskutabilnim suđenjem na EHF EURU 2012. koje je bilo održano u Srbiji, Ivano je izjavio kako mu se "ovo suđenje gadi" i da ako se nešto ubuduće ne promijeni "kladionice se mogu dogovoriti sa sucima tko će biti prvak."

Ono što je obilježilo rukometni svijet njegovog vremena, bilo je uspoređivanje Balića i Karabatića, dva najveća sportska rivala u rukometu. Posebno će mjesto u povijesti srazova Hrvatske i Francuske imati utakmica finala Svjetskog prvenstva 2009. igrana u Areni Zagreb, gdje su tadašnja dva najbolja svjetska igrača ušli u žustriji verbalni sukob, kada je Baliću zasmetala agresivnost Karabatića i nesportski prekršaji prema „rukometnom Jordanu“.

Impresivna karijera

Hrvatskoj je reprezentaciji pomogao osvojiti brojna odličja. Zlato na Mediteranskim igrama u Tunisu 2001. godine, svjetsko i olimpijsko zlato 2003., odnosno 2004. godine, uz još dva svjetska srebra, olimpijsku broncu te dva srebra i jednu broncu na europskom prvenstvu su medalje koje su tadašnji Kauboji osvojili za vrijeme Balića.

Deset godina je proveo u redovima hrvatske reprezentacije te za 313 nastupa postigao 572 pogotka. Većina je smatrala kako se oprostio prerano, no Ivano nije želio igrati i zauzimati mjesto mlađim generacijama, ako on nije sposoban igrati na najvišoj razini.

Iako je sportsku karijeru počeo kao košarkaš, u tadašnjoj Jugoplastici, put ga je okrenuo na rukomet te prve rukometne korake čini u RK Split. Nakon toga put ga vodi u Metković, a 2004. godine seli u Portland San Antonio.

2008. godine vraća se u Hrvatsku gdje potpisuje za RK Zagreb, gdje nakon četiri godine potpisuje za Atletico Madrid. Karijeru je okončao u njemačkoj Bundesligi, igrajući za HSG Wetzlar.

Brojne individualne nagrade

Redovito je na nacionalnim prvenstvima bio izabiran za najboljeg igrača turnira, a samim tim bio je i u najboljim momčadima prvenstva, čak 5 godina zaredom, od Svjetskog prvenstva 2003. sve do EURA 2008.

Proglašen je najboljim igračem Svjetskog prvenstva 2007. u Njemačkoj, unatoč tome što su Kauboji osvojili tek peto mjesto.

Posebnu je čast imao što mu je ukazana prilika nošenja hrvatske zastave na svečanom mimohodu otvorenja Olimpijskih igara 2008. u Pekingu.

Najbolji igrač svih vremena

Dva je puta bio najbolji igrač svijeta, 2003. i 2006. godine, a uz to su se nadovezala i priznanja poput najboljeg hrvatskog sportaša 2007. te najbolji hrvatski rukometaš (2004., 2006., 2007. i 2008.), a kruna svega toga bila je 2010. godine, kada je proglašen najboljim rukometašem svih vremena po izboru IHF-a.

Pohvale suigrača

Uživao je status legende kod navijača, a ništa drukčije nije bilo ni kod suigrača. Kroz godine mnogi su pričali o Baliću i svi se s hvalospjevima prisjećali razdoblja igranja s Ivanom. Tako je Ivan Čupić svojevremeno izjavio kako je Balić taj koji je donio nešto novo u dosadni, tradicionalni rukomet.

U ovu igru usadio je popularni „one-man show“, koji je često prisutan u košarci te da je promijenio rukomet iz korijena. Također se u jednom intervjuu za Podcast Inkubator Čupić prisjetio vremena kad su mu savjetovali da se ne druži s Balićem jer će ga „pokvariti“.

Goran Šprem je također često imao riječi hvale za jednog od najpopularnijih hrvatskih sportaša općenito, kazavši kako je "Balića živciralo jer mi ne vidimo što on vidi.“

Koliko je uživao poštovanje sudaca nakon igračke karijere, govorila je izjava nekadašnjeg izbornika Hrvatske, Hrvoja Horvata, u čijem je stožeru bio Ivano. Horvat je jednom prilikom rekao da za "Ono što Balić kaže sucima i delegatima, ja bih dobio dva crvena kartona."

Ivano se trenutno povezuje s japanskom reprezentacijom kao moguća zamjena za Dagura Sigurdssona koji je stigao u Hrvatsku, a u kojem će se smjeru trenerska karijera hrvatske legende, koji je nekada davno izjavio da se nikada neće baviti tim poslom, ostaje za vidjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close