Jedan od najboljih svih vremena

Mikkel Hansen objavio kraj karijere!

"Nakon gotovo 20 godina, kada sam imao privilegiju imati najbolji hobi na svijetu kao posao, sada sam spreman povući crtu u pijesku i reći hvala za ovo vrijeme", emotivno je kazao Hansen.
Sport / Rukomet | 03. 04. 2024. u 14:10 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hansen je bez premca najveći danski igrač u povijesti rukometne igre. Skoro 20 godina provedenih na velikoj sceni, uvijek u vrhu, s 266 nastupa u reprezentativnom dresu uz nevjerojatnih 1350 golova čini ga isto tako jednim od najvećih u povijesti ovog sporta.

Mikkel Hansen odlučio je okončati svoju dugogodišnju karijeru ovog ljeta, priopćeno je to na konferenciji za medije koju je za danas rezervirao njegov klub Aalborg, održanoj u Sparekassen Danska Areni. Prethodno su medije obavijestili da će se razgovarati o budućnosti Hansena i danskog kluba, a većina je pretpostavljala da bi se moglo dogoditi upravo što je u konačnici i objavljeno.

"Nakon gotovo 20 godina, kada sam imao privilegiju imati najbolji hobi na svijetu kao posao, sada sam spreman povući crtu u pijesku i reći hvala za ovo vrijeme", emotivno je kazao Hansen pa nastavio:

"Oduvijek sam volio igrati s loptom i dolaziti na treninge i utakmice, ali nakon dugog razmišljanja došao sam do trenutka u životu kada mi obitelj i nove uzbudljive avanture moraju biti na prvom mjestu."

Također se zahvalio svim koji su ga podržavali kroz karijeru.

"Zahvalan sam na svim fantastičnim ljudima koje sam upoznao i iskustvima koja sam doživio kroz rukomet. Posebno veliko hvala mojoj obitelji koja me uvijek podržavala, kao i klubovima za koje sam nastupao", rekao je 36-godišnji Danac.

Direktor Aalborga, Jan Larsen žali zbog ove njegove odluke, ali u isto vrijeme poštuje i razumije Hansena:

"U ime Aalborg Handballa, naravno da nam je žao zbog Mikkelovog izbora, ali u isto vrijeme imamo puno razumijevanje i poštovanje za tu odluku. Iako će u klubu biti samo dvije sezone, Mikkel je svojom prisutnošću uspio pomaknuti klub na potpuno novu razinu, kako na terenu tako i izvan njega", rekao je Larsen pa zaključio:

"On je nedvojbeno najbolji danski rukometaš ikada i interes koji smo doživjeli od njegovog dolaska u klub je ogroman, kao što je stvorio i povećan interes za dansku mušku ligu općenito."

Simbol danskog rukometa

Hansen je bez premca najveći danski igrač u povijesti rukometne igre. Skoro 20 godina provedenih na velikoj sceni, uvijek u vrhu, s 266 nastupa u reprezentativnom dresu uz nevjerojatnih 1350 golova čini ga isto tako jednim od najvećih u povijesti ovog sporta.

Posljednji ples u svom Parizu?

Ako bude izabran za predstojeće Olimpijske igre u Parizu ovog ljeta, 36-godišnji Hansen će odigrati svoj „posljednji ples“ u gradu ljubavi, svom Parizu. Francuskom klupskom rukometu je dao mnogo, kao i oni njemu. Proveo je deset sezona igrajući za francuskog velikana, prije nego što se vratio doma u rodnu Dansku, odlučivši posljednje sezone profesionalne karijere odigrati u Aalborgu.

Tako se pridružio povratku Skandinavaca u rodne zemlje i klubove, s obzirom na to da je trend posljednjih par godina i u Norveškim klubovima koji okupljaju svoje legende, baš kao i Danska, kako bi svoje karijere završili u domovini.

Fali mu samo jedan naslov

Uspjelo mu je osvojiti skoro sve što jedan igrač može u svojoj karijeri. Tri puta je proglašavan najboljim igračem svijeta (2011.; 2015. i 2018.), a na ekipnim uspjesima osvajao je Europsko i Svjetsko prvenstvo, Olimpijske igre te bezbroj prvenstava.

Jedino što mu nedostaje u ispunjenoj i vitrini bogatoj trofeja je onaj Lige prvaka, da kompletira sve moguće titule. To će imati priliku osvojiti s Aalborgom koji se trenutno nalazi u četvrtfinalu najprestižnijeg rukometnog klupskog natjecanja te čeka svog protivnika. Igrat će protiv Mađara, ali ostaje vidjeti u uzvratu hoće li to biti Veszprem ili Pick Szeged.

Igrao je još za AG Copenhagen, Barcelonu i GOG. Pitanje je hoće li nastupiti u nokaut fazi Lige prvaka s obzirom na to da je početkom ožujka zadobio ozljedu prepona, a samim tim pod još većim je upitnikom njegov nastup u doigravanju danskog prvenstva koje počinje 7. travnja za Aalborg, a prvi protivnik im je Ribe-Esbjerg.

Jedan od najvećih ikada

Tri svjetska zlata, europsko zlato te zlatna medalja na Olimpijadi, uz mnoštvo drugih čine ga jednim od najboljih ikada. Jedan je od igrača koji je obilježio 21. stoljeće, uz Nikolu Karabatića i Ivana Balića. Ima još imena koja se mogu svrstati u tu kategoriju, no uz dužno poštovanje svima, ovaj trojac je učinio rukomet atraktivnim i drukčijim, primamljivim za široke mase.

No, čini se kako je Hansen "presjekao" i odlučio reći zbogom profesionalnom igranju. Objektivno gledajući događanja oko Danca posljednjih par godina, bilo je pitanje vremena kad će se ovo dogoditi. Već neko određeno vrijeme Hansen nije na svojoj razini, u klubu i reprezentaciji igra dosta manje nego što bi trebao.

Borba s depresijom i stresom

U veljači 2023. godine, nakon osvajanja svjetskog zlata s Danskom, Hansen je priopćio kako se zbog stresa koji je nakupljao godina, i u konačnici depresije koja ga je pogodila, prestaje s igranjem. No, tri mjeseca kasnije, prebrodio je to teško razdoblje i krajem svibnja priključio se momčadi u pripremama za početak nove sezone.

Treća ikona koja se ove godine oprostila od igranja

Tako nas u ovoj godini napuštaju tri velike rukometne legende. Prije Hansena, svoj kraj je objavio i legendarni Švicarac, Andy Schmid, legenda Bundeslige i Rhein-Neckar Lowena u čijem je dresu proveo 12 sezona i pet puta bio najkorisniji igrač lige (MVP). Za reprezentaciju Švicarske odigrao je 218 utakmica i postigao 1094 pogotka.

Njima će se pridružiti i Nikola Karabatić, koji je svoj oproštaj od rukometa već ranije obznanio javnosti, a oprostit će se također na kraju ove sezone. Ovim će rukomet izgubiti tri velike ikone, od kojih su dvojica bila u konstantnom rukometnom vrhu i promijenili rukomet iz korijena.

Kopirati
Drag cursor here to close