Uoči Egipta

Duvnjak: Ni mi sami ne znamo koliko stvarno možemo

"Jedan dobar spoj mladih i starih. S Musom i Gojunom, koji igraju skupa u Zagrebu, dobili smo puno na obrambenom iskustvu. Mislim da je to dobar spoj, da imamo mlađih koji nas mogu povući", kazao je Duvnjak.
Sport / Rukomet | 13. 01. 2023. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska je u Jönköpingu i spremna za početak SP. Otvorit ćemo ga utakmicom protiv Egipta u 20.30 u skupini G. Po mnogima to će biti susret odluke u skupini, u kojoj su još SAD i Maroko, ali i iznimno važan u borbi za četvrtfinale.

Pripreme su odradili, odigrali tri susreta za zagrijavanje, opći je dojam da je situacija dobra, a atmosfera pozitivna. Svi su jako koncentrirani na susret s Egiptom, prenose Sportske novosti

Domagoj Duvnjak hrvatski je kapetan i čovjek koji nosi najviše odgovornosti na terenu. Na neki način, ovo je njegov povratak u reprezentaciju jer lani ga zbog ozljede na Euru u Mađarskoj nije bilo. A ispalo je kao da nije bilo ni nas. Zato je želja svih da se vratimo na stare staze, na kojima smo bili baš kada smo prije tri godine u Švedskoj osvojili posljednju medalju, europsko srebro.

Pa da čujemo iz prve ruke, kakva je situacija uoči turnira i te važne utakmice koja nas očekuje u petak 13. Ne zvuči baš savršeno.

"Nismo posljednja dva natjecanja bili pravi, definitivno, makar je zadnji Euro bio specifičan zbog događanja koja nemaju veze s rukometom. Ja nisam ni bio na njemu, ali mogu reći da su zadnje SP u Egiptu i spomenuti Euro, najlošiji nastupi otkad je ova generacija zajedno. Falili su navijači, a svi znamo što nam znače, bila je korona...".

Kakav je sada situacija, kakvi ulazimo u SP?

"Meni se čini da smo ponovo gladni utakmica i velikih pobjeda, na treningu sve to puca kvalitetom i pozitivom. Na žalost, protiv Makedonije nije trebalo primiti 34 gola, iako je to bila prijateljska utakmica, ali gledaš da se ne ozlijediš, sve je to samo dio treninga... Ni mi sami ne znamo koliko stvarno možemo u ovom trenutku. Ako ponovimo igru s treninga, definitivno možemo puno".

Veliki je pritisak na utakmicu protiv Egipta na startu?

"Ne doživljavam to tako. Ako bi se i izgubilo nećemo ništa izgubiti, ali pobjeda nam daje dodatni vjetar u leđa. Kada uđeš u turnir s pobjedom sve bude kasnije lakše. Kada ideš dalje, već više znaš o protivnicima, puniji si samopouzdanja i izgleda dobro".

Na prošlom SP nije bilo dobro, bod na startu nam je uzeo Japan?

"Šokantno je bilo, Japan nam je uzeo bod, a ja ću reći da nije da bi sve možda i bilo drugačije. No taj bod je svakako ostao u našim glavama, vukao se, sve je to trajalo i nismo se uspjeli vratiti. Zato su te prve utakmice nekad važne. Ne zna vjerojatno ni Egipat gdje je trenutno, makar je igrao jaku utakmicu s Francuskom, ne znamo ni mi, a ja očekujem puno naših navijača u Švedskoj koji će nam pokazati put".

Kako vam se čini ova naša reprezentacija?

"Jedan dobar spoj mladih i starih. S Musom i Gojunom, koji igraju skupa u Zagrebu, dobili smo puno na obrambenom iskustvu. Mislim da je to dobar spoj, da imamo mlađih koji nas mogu povući".

Kakav je vaša sezona?

"OK je sezona, bilo je i boljih, a bilo je i lošijih. Dali smo akcent na Bundesligu, u Ligi prvaka se držimo. Jicha zna što može dobiti od mene, dozira napore i mislim da to izgleda dobro. Imali smo i padova, mislim da sam doživio sve i svašta, ali takve stvari u ovom ritmu gdje je utakmica svaki treći dan se jednostavno događaju. Recimo, u Kielcu smo bili na gol, u Berlinu nismo imali šanse. Izgubili smo doma od Lemga, a dobili utakmicu u Magdeburgu. Najviše je odjeknulo kada smo izgubili -13 u Flensburgu, mislim da nikad tako nismo poraženi. Ali, kažem, to se jednostavno događa".

Imali ste lošu situaciju u momčadi, mnogi ni neće na SP, što je za Kiel pomalo neobično.

"Johansson će se oporaviti, Walinius je ozlijeđen, prvi će igrati za Švedsku, drugi neće. Sagosen se vratio u Norvešku, u kojoj su Overby i Reinkind, Wincek, Zarabec i Weinhold, Pekeler više ne igraju, Bylikova Austrija nije na SP. Tako da je dosta dobra situacija za Jichu, ako ništa drugo".

Koliko dobro znate Egipćane, mnogi su u jakim europskim klubovima?

"Iz viđenja znam, ali se ne sjećam da sam igrao protiv nekog, osim protiv Omara Yahije kojeg sada neće biti zbog ozljede. No, mogu reći da je to jako dobro posložena reprezentacija, koju respektiramo, ali je se ne bojimo. Gledali smo video njihovih utakmica. Video ti pomogne u nekim situacijama da vidiš kako stoje u obrani i napadu. Moram reći da su izgledali jako dobro protiv Francuske i Češke. Vratili su se u svjetski vrh s Parrondom, visoko su bili na svom SP, nesretno ispali u četvrtfinalu od Danske, nakon čega je Danska bila svjetski prvak. Bili su u polufinalu OI u Tokiju gdje nas nije bilo, prvaci su Afrike u jednoj vrlo dobroj konkurenciji".

Kratki opis njihove igre?

"Vuku jako tranziciju, imaju i drugi i treći val, morat ćemo paziti, jer mijenjamo igrače obrana - napad što bi nam mogao biti problem. Taj im adut moramo svesti na minimum. U napadu se igra španjolski, puno jedan na jedan, dva na dva, imaju dva dobra pivota, super brza krila koja su odlični realizatore i odlične šutere. Izuzetno su jaki fizički, a znali su nas umoriti takvi protivnici, kao svojevremeno Tunis. I zbog svega toga maksimalno smo koncentrirani na tu utakmicu".

I druge se ne smije podcijeniti?

"Ma neee, nikako. Za mene je pomalo iznenađujuće da su Amerikanci izgubili 4 razlike protiv Brazila, nisam to ni znao do prije dva dana. Maroko je pobijedio Tunis za broncu u Africi i mislim da to najbolje govori što su u stanju. Znamo Tunis, imali smo puno puta posla s njima".

Onda se vratio unazad…

"Mislim da su nogometaši odličan primjer kako treba gledati na protivnike i kako igrati. Krasilo ih je zajedništvo, nije bilo bitno igra li netko minutu, dvije, pet, 45 ili 90. Tu si da pomogneš momčadi i to je vrh priče. To nas treba sve nositi".

Kako komentirate COVID 19 mjere koje je najavio IHF?

"A ne znam što bih rekao. Samo se nadam da nećemo imati problema s tim. Švedska je kao država ukinula sve te mjere odavno, ali mi smo igrači koji moramo raditi što nam kažu i držati se propisanih pravila. No, sve to nam ne smije odnijeti fokus zbog kojeg smo ovdje".

Kako vidite ostatak SP-a, imate Europu u kojoj igraju najbolji igrači svijeta na dlanu. Tko bi tu mogao iskočiti.

"Danska je definitivno favorit, pogotovo što mislim da će biti više Danaca nego Šveđana u Malmou, makar se Švedska digla na prošlom Euru do vrha i pobijedila čak i tu Dansku. I ostali Skandinavci su tu, Norveška sa Sagosenom sigurno, a znam da Island ima sjajnu reprezentaciju i da je u stanju napraviti svašta. Dodao bih im još Francusku koja je uvijek dobra i Španjolsku koju godinama svi otpisuju, a oni igraju sjajan rukomet i nose medalje sa svih prošlih velikih natjecanja".

Što je naš cilj u tom društvu?

"Četvrtfinale bi bilo super, a kada dođeš u četvrtfinale onda imaš tri utakmice i znaš da si skinuo teret sa sebe i to te čini jačim. Mislim da ako dođemo u četvrtfinale možemo biti jako opasni", zaključio je kapetan hrvatske reprezentacije Domagoj Duvnjak.

Kopirati
Drag cursor here to close