EHF

Balić, Smajlagić i Grubišić primljeni u tek osnovanu rukometnu Kuću slavnih

U prvoj rundi je u Kuću slavnih ušlo 60 rukometašica i rukometaša, među kojima je troje hrvatskih, a to su Ivano Balić, Irfan Smajlagić i Jelena Grubišić. Za svaku natjecateljsku sezonu koju organizira EHF izabrano je po dvoje rukometaša.
Sport / Rukomet | 27. 06. 2023. u 08:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska rukometna federacija osnovala je Kuću slavnih u sklopu proslave 30. godišnjice postojanja.

U prvoj rundi je u Kuću slavnih ušlo 60 rukometašica i rukometaša, među kojima je troje hrvatskih, a to su Ivano Balić, Irfan Smajlagić i Jelena Grubišić. Za svaku natjecateljsku sezonu koju organizira EHF izabrano je po dvoje rukometaša.

Balić je bio srednji vanjski igrač i uz njega su izabrani Jackson Richardson (Francuska), Enric Masip (Španjolska), Talant Dušebajev (SSSR/Rusija/Španjolska) i Stefan Lövgren (Švedska). Smajlagić je bio desni krilni, a na njegovoj poziciji izabrani su i Victor Tomas (Španjolska, Lasse Svan (Norveška) i Vid Kavtičnik (Slovenija), prenosi Index.

Grubišić je bivša golmanica Lokomotive i vrhunskih europskih klubova poput CSM Bukurešta, Krima i Gyora. Osim nje, izabrane su još tri golmanice, a to su Valerie Nicolas (Francuska), Cecile Leganger (Norveška) i Katalin Palinger (Mađarska).

Balić je za CO Zagreb nastupao od 2008. do 2012. godine, a u karijeri je još nosio i dresove Splita, Metkovića, Portland San Antonija, Atletico Madrida i Wetzlara. S hrvatskom rukometnom reprezentacijom osvojio je brojne medalja, među kojima se najviše ističu zlata sa Svjetskog prvenstva u Portugalu 2003. godine, odnosno s Olimpijskih igara u Ateni godinu dana kasnije.

Među odabranima je i danas 61-godišnji Irfan Smajlagić koji je za hrvatsku reprezentaciju igrao od 1992. do 2000. godine, dok je u klupskim okvirima od hrvatskih klubova nastupao za Medveščak, Badel 1862 Zagreb i Zamet. U inozemstvu je između ostalih igrao za Nimes i Bordeaux.

Od reprezentativnih uspjeha ostaju u pamćenju nastupi Smajlagića na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. kada je rukometna reprezentacija Hrvatske osvojila zlato, a na Svjetskom prvenstvu godinu dana ranije Smajlagić i Hrvatska su bili srebrni.

"Oduševljeni smo što možemo odati počast legendama naše igre na 30. obljetnici europskog rukometa. Ovo odaje počast onima koji su ostavili trag u rukometu. Njihova sportska postignuća govore o njihovoj veličini i s ponosom odajemo priznanje igračima koji su oblikovali našu igru", rekao je predsjednik EHF-a Michael Wiederer.

Kopirati
Drag cursor here to close