Skupina A: Katar, Ekvador, Senegal i Nizozemska

Skupina A: Borba Senegala i Nizozemske za prvo mjesto?

Igrači Katra nisu baš poznati javnosti, no sigurno je da kao najopasnijeg možemo izdvojiti Almoez Alia koji je bio najbolji strijelac 2019. na Azijskome Kupu sa devet golova, te je na CONCAF Gold Kupu također odnio titulu najboljeg strijelca sa četir
Sport / Qatar 2022 | 16. 11. 2022. u 09:23 Bljesak.info | K. Ćulum

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U skupini A momčadi koje se nameću za poziciju ''glavnoga'' u grupi su po većini Nizozemska i Senegal.

Katar

Reprezentacija o kojoj ne znamo puno, što više s obzirom da se radi o debitantima koji su se prvi put od svoje neovisnosti pronašli u grupi svjetskoga prvenstva. Domaćini ovogodišnjeg svjetskog prvenstva postali su prvaci Azije 2019. godine, igrali su Copa Americu te CONCAF Gold Cup. U finalnome okršaju 2019. godine pobijedili su favorizirani Japan (3-1) no zanimljiv je podatak taj da su u šest utakmica imali nevjerovatnu gol razliku od 19-1. U Copi su ispali iz grupe samo sa jednim bodom, dok na natjecanju CONCAF-a nisu ušli u finale jer je ekipa SAD-a bila bolja te pobijedila minimalnim rezultatom 1-0. U zadnje vrijeme pripreme odnosno prijateljske utakmice su igrali protiv reprezentacija no i protiv klubova, čak su igrali i protiv Hrvatske U-23 gdje su izgubili.

Igrači Katra nisu baš poznati javnosti, no sigurno je da kao najopasnijeg možemo izdvojiti Almoez Alia koji je bio najbolji strijelac 2019. na Azijskome Kupu sa devet golova, te je na CONCAF Gold Kupu također odnio titulu najboljeg strijelca sa četiri gola. Kapetan reprezentacije je Hassan Al-Haydos koji na svome kontu ima 34 gola u 165 utakmica za Katar.

Preferiraju 5-3-2 formaciju, a trener im je Španjolac Félix Sánchez Bas koji je trener glavne ekipe već pet godina, prije je vodio omladinske ekipe Katara U-19 te U-23. Ova momčad može probati iznenaditi te već u prvoj utakmici prvenstva odnijeti pun plijen protiv Ekvadora no većina im prognozira sudbinu Južne Afrike iz 2010. godine kada su postali jedini domaćin SP koji je ispao odmah u grupnoj fazi.

Video: Qatar national team’s six month training camp before the World Cup | Al Jazeera Newsfeed

Ekvador

''La Tricolor'' nadimak je ove reprezentacije koja svoj put otvara u prvoj utakmici sa domaćinom Katarom. Ekvadoru je ovo četvrti plasman na Svjetsko prvenstvo a upravo su prošlo Svjetsko propustili jer su bili četvrti u grupi za kvalifikacije. Ove se godine momčad kvalificirala za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. u velikom stilu s pet domaćih pobjeda i samo jednim porazom, plus impresivnim remijem protiv Brazila i Argentine. Ekvador ima najmlađu momčad na turniru osim Sjedinjenih Država i nadaju se da će mladost pobijediti i nadigrati iskustvo.

Ekvador je bio prvak Južne Amerike U-20 2019., a bio je treći na Svjetskom prvenstvu te godine na istoj razini. Ekvadorski klubovi pružili su najveći izazov u Južnoj Americi dominantnim Brazilcima u posljednjih nekoliko godina.

Veteran napadač i kapetan Enner Valencia, koji je sa 35 golova najbolji strijelac Ekvadora, predvodit će napad uz vještu pomoć krila Angela Mene. Kao potpora došla je nova generacija mladih igrača koji su gradili igračko iskustvo diljem Europe, poput 20-godišnjeg veznjaka Moisésa Caiceda, lijevog beka Estupinama, vrsnog mladoga stopera Bayer Leverkusena Hincepiea te brzonogo krilo Gonzalo Plata koji je bilježio malo manje od pet uspješnih driblinga u kvalifikacijama.

Trener im je Argentinac Gustavo Alfaro koji je klupu Ekvadora preuzeo 2020. godine od strane Jordia Cruyffa, a prije je vodio Bocu Juniors jednu sezonu. Trenutno su u lošoj formi s obzirom da su u zadnjih šest mečeva zabili samo dva gola te ostvarili dvije pobjede te četiri remija. Preferirana formacija je klasičnih 4-3-3, uz brze protunapade niz bokove. To je stil koji pokušavaju usavršiti, ali to ne mora značiti da se brane duboko. U momčadi ima dovoljno tempa da se Ekvador može visoko braniti i nastojati osvojiti posjed blizu protivničkog gola. Pravu formu moraju pronaći odmah u prvoj utakmici ako kane parirati najboljem plasmanu ikada na SP, a to je kada su stigli u osminu finala 2006. godine.

Video:  ECUADOR Team Profile FIFA World Cup 2022 | JunGSa Football

Senegal

Lavovi Terange ozbiljna su prijetnja Nizozemskoj ka pohodu na prvo mjesto grupe, doduše ne glase za jednu od najvećih ''darkhorse'' ekipa bezveze. Ova momčad ima ozbiljne namjere na ovome Svjetskome prvenstvu i to opravdano. Dolaze kao osvajači Afričkog kupa nacija savladavši Egipat na jedanestercima.

 Senegalu je ovo treće Svjetsko Prvenstvo na koje su se kvalificirali, najbolji plasman ostvarili su 2002. godine kada su stigli do četvrtfinala, kapetan tadašnje generacije današnji je trener ''lavova'' a riječ je naravno o Aliou Cisséu koji je za njih skupio 35 nastupa te se etablirao kao igrač u Europi. Ostvario je odlične rezultate sa njima, plasirali su se na dva od tri Svjetska prvenstva, igrali četvrtfinale te dva finala Afričkog kupa nacija gdje su posljednjeg osvojili.

Nizozemska će pružiti trnovit izazov u prvoj utakmici, ali ostatak skupine A čine domaćini Katar, u svom prvom nastupu na Svjetskom prvenstvu, i posljednji automatski kvalificirani igrač Južne Amerike, Ekvador. Na temelju FIFA-ine ljestvice i relativne kvalitete svoje momčadi, Senegal je favorit za napredovanje.

Dvije prijateljske utakmice koje su se odigrale prije svjetskoga su protiv Bolivije koju su pobijedili te Iran gdje su remizirali, postavlja se pitanje tko će ugroziti protivničku ekipu kada najbolji igrač Senegala Sadio Mané bude ''odsječen''. Dvostruki afrički nogometaš godine i Bayern Münchenski Sadio Mane nedvojbeno je najveća zvijezda, no u Edouardu Mendyju, Idrissi Gueyeu, Cheikhou Kouyatéu, Ismaili Sarr, Abdou Diallo i Boulaye Dia imaju igrače koji su se etablirali u Europi te su okosnica ove reprezentacije koja bi mogla biti ''najveća nada Afrike'' na SP u Kataru. Najveći problem je sada hoće li Mané biti spreman igrati grupnu fazu, na utakmici protiv W. Bremena ozlijedio se te je bilo gotovo sigurno da propušta SP, no ipak je uvršten u popis igrača, kružile su razne priče da su čak tražili pomoć vještica i magije kako bi ga spremili za ''mundijal'' no pitanje je koliko je to pomoglo.

Senegal najviše koristi formaciju 4-2-3-1 te 4-3-3 te posjeduje strašan broj brzonogih igrača naročito u napadačkome dijelu, tako da napadi preko krila su im jedno od jačih oružja. Sjajan tim imaju, te je sasvim jasno da će ići na sve ili ništa, prva utakmica im je protiv glavnih protivnika Nizozemske te će tu odmah neke stvari biti jasnije.

Video: SENEGAL Team Profile FIFA World Cup 2022 | JunGSa Football

Nizozemska

Uvijek atraktivni Nizozemci su ponovo ugledali svjetlo najveće nogometne pozornice, nakon što su propustili Euro 2016 te Svjetsko prvenstvo 2018 u Rusiji, ''Oranje'' je opet s nama. Prošlo veliko natjecanje na kojemu su učestvovali je Euro 2020. godine kada su ispali od Češke koja ih je dobila 2-0, očekivan slijed događaja se je desio i tako je Frank de Boer smijenjen a kao zamjena je došao svima poznati Louis Van Gaal koji ih je odveo do bronce na SP 2014. godine. Van Gaal je došao i uspostavio odličan ritam, u 15 utakmica nije pretrpio ni jedan poraz, već je ostvario 11 pobjeda te četiri remija uz sjajnu gol razliku 41:13. Kvalifikacije su sjajno prošle a dominaciju je istakao u Ligi nacija gdje je u grupi sa Walesom, Poljskom te Belgijom koju je pobijedio 4-1 na gostujućem terenu ostvario prvo mjesto u grupi.

S momčadi punom etabliranih imena i uzbudljivih talenata, te ždrijebom grupne faze koji je bio donekle ljubazan prema njima, čini se da će ostaviti trag u Kataru kao što su to učinili u Brazilu pod istim menadžerom prije osam godina, no nešto će se pitati i ostatak grupe a naročito Senegal koji se ističe kao njihov najveći protivnik.

Nizozemska ima izmiješan sastav, odnosno postoji dosta mlađih igrača koji će pokušati donijeti osmijeh na lice starijim veteranima koji će ih pozorno pratiti ovo SP. Kada pričamo o najboljim igračima Nizozemske pada nam na pamet stijena iz obrane, Liverpoolov stub svima poznati Virgil van Dijk, u sredini nametnuo se Barcelonin gem Frenkie de jong koji ima maestralno praćenje igre te pozicioniranje , a napad predvodi Memphis Depay koji ih je u ovim kvalifikacijama predvodio sa čak 12 golova. Obrana je čvrsta, sredina će biti solidno posložena, Wijnaldum propušta SP zbog ozljede i to je hendikep za ''Oranje''. Sve će oči biti uprte u Codyja Gakpoa u Kataru. Privukao je pozornost najvećih svjetskih klubova uoči siječanjskog prijelaznog roka, a impresivno Svjetsko prvenstvo gotovo bi osiguralo prelazak u jedan od njih. Prerastajući u svoju ulogu u momčadi kao broj 10, Gakpo bi mogao imati veliki turnir.

Nizozemska ima svoju najjaču momčad u posljednjih nekoliko godina, nedvojbeno svog najboljeg trenera ikada i ide na Svjetsko prvenstvo u boljoj formi od većine drugih velikih nacija, koristit će svoju prepoznatljivu 3-4-1-2 formaciju a najviše skepticizma je bilo oko golmana Pasveera od skoro 40 godina koji je pozvan na spisak za SP. Nizozemska ima sjajnu momčad, uigrani su i pokušati će sve da ispišu povijest i dođu odu do kraja, no pitanje je koliko je to moguće, sve u svemu igraju odličan nogomet i biti će prava uživancija za pratiti ih ove zime.

 
Video: NETHERLANDS Official Squad FIFA World Cup Qatar 2022 | Netherlands World Cup Squad Qatar 2022
Kopirati
Drag cursor here to close