Svjetsko prvenstvo

Reprezentacije koje bi mogle iznenaditi u Kataru

Momčadi koje bi mogle pomrsiti planove favoritima te ostvariti rezultat vrijedan spomena. 2014 godine to je bila Kostarika, 2018 godine Hrvatska a tko će biti ''darkhorse'' ovogodišnjeg izdanja SP.
Sport / Qatar 2022 | 13. 11. 2022. u 09:45 Piše: K. Ćulum

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Senegal

Senegal je momčad koja se spominje kao moguće najveće iznenađenje prvenstva. Pobjednici ovogodišnje izdanja Afričkoga kupa nacija u finalu su savladali Egipat te osvojili prvi naslov prvaka Afrike u povijesti.

Sjajan tim predvođen brzonogim napadačem Sadiom Maneom koji je navikao igrati na visokoj razini te pod pritiskom s obzirom na broj utakmica u raznim natjecanjima dok je branio boje Liverpoola, sada svoju formu nastavlja brusiti u dresu bavarskog giganta Bayerna.

Iako je pretrpio ozljedu teže prirode u zadnjoj utakmici i bio pod upitnikom za odlazak na mundijal, ipak se je našao na popisu putnika za najveće nogometno zbivanje ove godine.

Oslonac obrane je dvojac Chelsea, srednji bek i branič godine talijanske Serie A 2019. Kalidou Koulibaly i FIFA-in vratar godine Édouard Mendy. Također imaju dosta kvalitete u napadaču Ismaïla Sarru, veznjacima, Idrissi Gueyeu, Cheikhou Kouyatéu i Papeu Gueyu.

Otkada je Aliou Cissé na klupi Senegala plasirali su se na dva od tri svjetska prvenstva, igrali četvrtfinale, te dva finala Afričkog kupa nacija osvojivši zadnji.

Širok roster igrača koji igraju na najvišem nivou pokušati će iznenaditi te preuzeti prijestol svoje grupe A u kojoj se nalaze sa favoritima grupe Nizozemskom, domaćinom Katarom te Ekvadorom. U osmini finala križaju s s grupom B gdje se nalaze Engleska, Wales, Iran i SAD.

Srbija

Nisu se uspjeli kvalificirati na Euro 2022, ali su se iznjedrili te se kvalificirali na svoje četvrto Svjetsko prvenstvo od 2006. godine. Pobijedili su Portugal u Lisabonu golom u zadnjoj minuti kada je glavom Mitrović matirao nemoćnog Rui Patricia. Biti prvi u skupini ispred talentiranog Portugala koji je predvođen Ronaldom nije mala stvar.

Ova generacija ima sve razloge za optimizam. Ima nekoliko igrača svjetske klase u ovoj momčadi, ali ono što vrijedi napomenuti je da je momčad konačno uspostavila ravnotežu i to je sve zbog toga što je Stojković postao trener.

U ovoj momčadi osjeti se disciplina i profesionalizam. Dragan Stojković zvani Piksi uveo je neke mlade igrače te uveo napadački stil nogometa. Srbija je dobro pokrivena na većini pozicija a najveću snagu ima njih napad predvođen Aleksandrom Mitrovićem, Dušanom Vlahovićem, Filipom Đuričićem, Lukom Jovićem, Dušanom Tadićem te Nemanjom Radonjićem. Srednji red također ne kaska s obzirom da je predvođen Sergejom Milinkovićem Savićem te Filipom Kostićem i ostalim igračima odličnih sposobnosti.

Stojković voli koristiti 3-5-2. Na golu je Vanja Milinković-Savić iz Torina. Obrambeni trojac činit će vrlo cijenjeni 21-godišnji Strahinja Pavlović iz RB Salzburga koji slovi kao jedan od najboljih mladih braniča u svijetu, Nikola Milenković iz Fiorentine i Miloš Veljković iz Werdera iz Bremena.

Srbija ima odličan tim te su spremni ''potući'' se sa svima, imaju i glavu i rep što bi se reklo, no neće im biti lako jer su u grupi G s Brazilom, Kamerunom te Švicarskom. Na prošlom Svjetskom prvenstvu u Rusiji, Srbija je također bila u grupi s Brazilom (2-0) te Švicarskom (1-2) te je izgubila od obje reprezentacije. 

Danska

Kada ljudima spomenete tko bi mogao biti autsajder koji može iznenaditi većini ljudi na pamet pada Danska zbog prošlih rezultata. Kvalificirali su se za Svjetsko prvenstvo sa čak osam pobjeda u osam odigranih utakmica, nevjerovatan podatak je i taj da u osam utakmica nisu primili ni jedan gol.

Zadnju utakmicu kvalifikacija su izgubili od Škotske no tu su bili u šarolikome sastavu. Svi se dobro sjećaju događaja na Euru kada je Eriksen završio na podu zbog srčanog zastoja, iako se je činilo da će taj događaj baciti sjenu na reprezentaciju Danske čini se kako ih je to dodatno povezalo kao tim odnosno ekipu.

Prošle godine došli su do polufinala gdje su izgubili 2-1 od Engleske no pitanje je kako će se ove godine provesti na mundijalu. Prošlo Svjetsko u Rusiji ispali su od Hrvatske nakon lutrije jedanesteraca u osmini finala. U Ligi nacija pobijedili su u četiri utakmice a jedina dva poraza doživjeli su od Hrvatske.

Kada se sagleda ekipa Danske uviđa se informacija koju je teško zaobići a to je da jako mal broj igrača brani boje klubova koji nisu u ligi petica, tako je na zadnjoj prozivci od 23 igrača samo tri nisu igrala u ligama petice. Uz njihovog odličnog trenera Kaspera Hjulmanda i najboljeg igrača Eriksena, tu je i Hojbjerg uz kapetana Kjaera te novo pojačanje Barcelone Christensen.

Što se tiče napada nemaju neko izuzetno jako i zvučno ime no podatak da su u kvalifikacijama imali čak 18. različitih strijelaca nam govori da opasnost vreba sa svih strana. Na prošlome SP odigrali su 0-0 sa Francuskom a u Ligi Nacija su ih porazili u oba susreta. Ova informacija je važna jer su baš s Francuskom smješteni u grupu D uz Tunis i Australiju.

Kopirati
Drag cursor here to close