Analiza

Qatar 2022.: ''Finale'' prije finala

Hrvatska ulazi u utakmicu umornija nego Brazil nakon još jedne serije penala na Svjetskim Prvenstvima, kao i prije četiri godine svi podcjenjuju moć te snagu Hrvatske i misle da će biti lako.
Sport / Qatar 2022 | 08. 12. 2022. u 08:08 Karlo Ćulum | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sjajnih utakmica u osmini finala sada nas očekuje ipak jedan nivo više, kreću utakmice četvrtfinala gdje nas već očekuju ''finala'' prije finala. Prvu utakmicu započinju ni manje ni više nego ''Vatreni'' u srazu sa Brazilom koji su poznati pod nadimkom ''Žuti kanarinci''.

Hrvatska - Brazil

Na ovu utakmicu ne treba trošiti puno riječi, radi se o meču viceprvaka svijeta protiv momčadi koja je pet puta bila prvak svijeta. Brazil je na posljednjih osam svjetskih prvenstava stigao barem do četvrtfinala. Bili su prvaci 1994. i 2002. te viceprvaci 1998., ali su od tada samo jednom stigli do polufinala, kao domaćini 2014. kada ih je Njemačka demolirala sa 7-1. U dosadašnje četiri utakmice, Hrvatska je pobijedila samo jednom u 90 minuta, pobjeda nad Kanadom 4-1 u skupini, remiji bez golova s Marokom i Belgijom, prije nego što je svladala Japan na jedanaesterce s rezultatom 1-1 nakon produžetka vremena.

Brazil je veći favorit prema svim analitičarima, kladionicama te ostalim parametrima, momčad im je toliko dobra i široka da se mogu dvije momčadi napraviti koje bi i tada prijetile svima. Hrvatska ulazi u utakmicu umornija nego Brazil nakon još jedne serije penala na Svjetskim Prvenstvima, kao i prije četiri godine svi podcjenjuju moć te snagu Hrvatske i misle da će biti lako, Brazil je u zadnjoj utakmici pokazao svu raskoš dobivši Južnu Koreju 4-1 no nametnuti takav stil nogometa protiv Vatrenih biti će teško, jedan loš dan jedan trenutak neopreznosti i Hrvatska već može biti pred golom Allisona tražeći pogodak koji će ih poslati dalje. Pobjeda protiv Brazila bila bi jedna od većih senzacija u Hrvatskoj povijesti jer je Brazil neporažen u svoja četiri susreta s Hrvatskom. Timovi su se susreli dvaput na Svjetskom prvenstvu, a Brazil je 2006. pobijedio 1-0, a 2014. kao domaćin 3-1.

Nizozemska - Argentina

Nizozemska je u nizu od 19 utakmica bez poraza od eliminacije s Europskog prvenstva prošle godine, dok se Argentina oporavila od poraza u svojoj prvoj utakmici u Kataru protiv Saudijske Arabije, koja je završila niz od 36 međunarodnih utakmica bez poraza. Prvi uspjeh Argentine na Svjetskom prvenstvu 1978. godine došao je na račun Nizozemaca u finalu kada je Mario Kempes zabio dva puta, a domaća momčad pobijedila 3-1 nakon produžetaka. Argentina je osvojila i Svjetsko prvenstvo 1986 kada je Maradona bio dvostruki strijelac protiv Engleske, tada se desila slavna ''Božja ruka''. Nizozemci su tri puta bili viceprvaci, 1974., 1978. i 2010. godine.

52% za Argentinu te 48% za Nizozemsku, takve šanse otprilike kruže po društvenim mrežama, podcastima i kladionicama za prolazak favorita. Nizozemska je dosad igrala koliko im je bilo potrebno te su protivnika u osmini finala SAD nadigrali na sve načine, no sada im na putu stoje ''Gaučosi'' predvođeni Messijem koji će uraditi sve da dođe korak bliže naslovu prvaka svijeta koji mu je izmakao prije osam godina protiv Njemačke. Argentina mora početi iskorištavati sve šanse koje im se nude te prestati primati golove iz ničega, kada su ''Soccerosi'' smanjili vodstvo na 2-1 mogla se je vidjeti velika doza nervoze na njihovim licima, moraju pružiti veću podršku Messiju da ne bi još jednom sam vodio momčad na leđima. Nizozemska će morati igrati brže i okomitije te će golman Noppert morati biti svjestan da mu stiže jedan od najvećih izazova u karijeri no mora biti na visini zadatka kao i cijeli tim ''Oranja''.

Maroko - Portugal

Maroko je ušao u povijest u utorak izbacivši Španjolsku sa Svjetskog prvenstva. Sjevernoafrička momčad pobijedila je 3-0 na jedanaesterce nakon rezultata bez golova na terenu, postavši prva arapska momčad koja je stigla do četvrtfinalne faze Svjetskog prvenstva u nogometu. Ovo je bio tek drugi put da je Maroko nastupio u nokaut fazi Svjetskog prvenstva. Portugal je razbio Švicarsku 6-1, a najzaslužniji je bio Goncalo Ramos koji je bio relativno nepoznat na svjetskoj nogometnoj sceni. Odigrao je samo 33 minute na međunarodnim natjecanjima, ali je u 17 minuti postigao više golova u nokaut fazi na Svjetskom prvenstvu od Cristiana Ronalda, do kraja utakmice je postigao još dva gola i nametnuo se kao prvo ime meča.

Ima li Maroko šanse protiv bivših prvaka Europe koji su u pravom trenutku ubacili u brzinu više, sasvim sigurno da ima, to će i pokazati u subotu kada se nađu lice u lice. Portugal predvođen mladom generacijom sjajnih igrača, iskusnim liderom Pepeom koji prkosi svim komentarima i sputavanjima da je prestar i spor, zaista imaju sjajnu kombinaciju mladosti i iskustva još kada je tu jedan Ronaldo koji i kad je u igri ili na klupi svojim zalaganjem doprinosi momčadi. Portugal je završio prvi u skupini kao i Maroko no zadnju utakmicu u grupnoj fazi su izgubili od Južne Koreje 2-1 ali su se vratili na pravi način protiv Švicaraca koji nisu bili ni sjena svoga nastupa protiv Srbije. Maroko ide na sve ili ništa jer tko zna kada će se opet desiti ovakva sjajna generacija na korak povijesnog uspjeha, imaju prave ratnike na terenu, moćnog trenera te sjajnu podršku navijača. Šanse opet idu ka Portugalu nekih 60 prema 40 no Maroko ide po puni plijen te i ako padnu neće pasti bez ispaljenog metka.

Francuska -Engleska

Engleska je impresionirala u Kataru, ali sada postaje vrlo ozbiljno. Sljedeći u četvrtfinalu su Kylian Mbappe i branitelj naslova Francuska. Francuzi su ušli u završnicu pobjedom nad Poljskom od 3-1, ponajviše zahvaljujući Mbappeovoj predstavi koja će prestrašiti engleske navijače dva fenomenalna gola i sjajna asistencija za Oliviera Girouda. Međutim, Engleska je momčad s najviše zabijenih golova i lako je pobijedila Senegal za napredak sa 3-0.

Francuska protiv Engleske je potencijalno najbolji meč dosadašnjeg dijela prvenstva. Prava je šteta što se ovi timovi sreću već u četvrtfinalu no tako je moralo biti. Engleska je prošle godine izgubila finale Eura protiv Italije te su mnogi navijači tada zazivali smjenu Garetha Southgatea, no on je usprkos svemu ostao i razinu ekipe digao na još veći nivo, Momčad koja igra sjajno, primili su samo dva gola i to u prvoj utakmici s Iranom, krasi ih mlada jedna generacija predvođena gemovima poput Sake, Fodena, Ricea te igrača na kojeg su bacile oko mnoge europske momčadi Jude Bellingham. Sa druge strane stoji impozantna jaka Francuska koja je prvak svijeta, najveći favorit prvenstva prema svim kladionicama i statistikama, ekipa koja na svakoj poziciji ima po dvije sjajne zamjene predvođena je Mbappeom koji igra nogomet života sa samo 23 godine te je pitanje samo kada će oboriti rekorde najboljeg strijelca Francuske Girouda te najboljeg strijelca SP ikada Miroslava Klosea. Mediji diljem Engleske su ovu utakmicu nazvale utakmicom desetljeća, ako uspiju izbaciti glavne favorite onda sasvim sigurno mogu otići do kraja i vratiti nogomet kući kako Englezi kažu. Ovo se može nazvati i duel generacija obje momčadi imaju pozamašan broj van serijskih talenata te je samo pitanje tko će iznjedriti kao pobjednik. Predsjednik Francuske Macron je točno pogodio rezultat Francuske i Poljske (3-1) no za utakmicu protiv ''tri lava'' nije predviđao točan rezultat samo je iskazao da ne sumnja u pobjedu svoje Reprezentacije. Hoće li se to obistiniti vidjet ćemo ovu subotu.

Kopirati
Drag cursor here to close