Katar 2022.

Francuzi prvi favoriti natjecanja, vraća li se nogomet u Englesku?

Otkako je osmina finala uvedena na Svjetskom prvenstvu 1986., Francuska se pojavila u ovoj fazi u šest navrata.
Sport / Qatar 2022 | 05. 12. 2022. u 08:24 Bljesak.info | K. Ćulum

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugi dan odigravanja osmine finala imali smo priliku gledati meč između prvog favorita ovoga Svjetskoga Prvenstva Francuske te Poljske koja nije odigrala najbolju grupnu fazu s obzirom da su prošli zahvaljujući jednome golu više odnosno gol razlici. Otkako je osmina finala uvedena na Svjetskom prvenstvu 1986., Francuska se pojavila u ovoj fazi u šest navrata i napredovala u svakom (1986., 1998., 2006., 2014., 2018. i 2022.). No njihovi protivnici na ovom natjecanju dosad su bili Poljska, Tunis, razočaravajuća Danska i Australija.

Francuzi poslali Poljake kući

Francuska je pobijedila Poljsku rezultatom 3-1 no neke druge stvari su ipak ostale zapaženije, Olivier Giroud sa  svojim golom prestigao je Henrya te postao najbolji strijelac ''tricolora'' u povijesti, kapa dolje rekli bi mnogi naročito jer je u Francusku reprezentaciju ušao sa 25 godina a skinuti sa trona jednog od najvećih igrača svih vremena stvarno je dostojno aplauza.

Giroud je sada prvi no ako će ga netko skinut sa te ljestvice odnosno preći to će sasvim sigurno biti Kylian Mbappe koji rešeta protivničke mreže bilo to u dresu kluba ili reprezentacije. Zabio je dva gola no drugi gol je bila čista klasa i jednostavno vrijedno divljenja, Mbappe je trenutno najbolji strijelac ovoga prvenstva sa pet golova a prošlo Svjetsko Prvenstvo u Rusiji zabio je četiri gola te je proglašen najboljim mladim igračem. Što se tiče ostalih rekorda, Hugo Lloris se je izjednačio sa Lillianom Thuramom po broju nastupa za ''trikolore'' čak 142 puta je obukao nacionalni dres, također utakmica protiv Poljske mu je bila 17. na Svjetskim Prvenstvima.

Griezmann nije propustio utakmicu od 2017 godine te je uzastopno nastupio nevjerojatnih 71 put.  Poljska je zasluženo ispala te su zabili samo jedan utješan gol iz penala pred kraj utakmice, nije da nisu imali svoje šanse no i kada su ih imali griješili su te promašivali ono što jednostavno morate zabiti protiv momčadi poput Francuske inače će vam se to doći i obiti od glavu. Francuska se je definitivno istakla kao prvi favorit ovoga ''mundijala'' jer kada imate na svakoj poziciji par igrača koji mogu sjajno odraditi posao, kada ste predvođeni igračem koji je trenutno u najboljoj formi na svijetu, sjajna kombinacija mladosti iskustva, znanja i vještina je bila krucijalna prošlo Svjetsko Prvenstvo a vidjeti ćemo hoće li se desiti obrana naslova ili će ipak netko pomrsiti planove te Francuze gurnuti ka turobnome osjećaju gubljenja prestiža kao Svjetsku prvaci.

Senegal bez nade protiv Engleza

Engleska, polufinalist 2018., nastoji doći do četvrtfinala na uzastopnim turnirima FIFA Svjetskog prvenstva po prvi put nakon 2002. i 2006. pod vodstvom Svena-Gorana Erikssona. Senegal bez Manea je pokazao ipak nešto više na ovome Svjetskom Prvenstvu iako su im predviđali krah kada je Mane otpao iz momčadi. Senegal je imao dvije odlične šanse kada je bilo 0-0 no nisu ih iskoristili te im se je to obilo o glavu. Engleska je priredila velebno četvrtfinale Svjetskog prvenstva protiv nositelja Francuske dok je majstorska klasa Judea Bellinghama inspirirala pobjedu od 3-0 protiv Senegala u osmini finala. 

Bellingham bio je potpuno bezbrižan protiv Senegala u najvećoj utakmici svog života. Engleskoj će trebati još jedan komandni učinak Bellinghama ako žele produžiti svoj boravak u Kataru nakon osmine finala. Gledajući treći uzastopni nastup u polufinalu na velikim turnirima, Engleska će se vratiti u pustinju Al Khor u subotu kako bi se suočila s užarenim Kylianom Mbappeom i društvom nakon što je Francuska svladala Poljsku 3-1. Drugoplasirani Englezi na Euru 2020. pobijedili su samo u jednom od posljednjih osam susreta s Francuskom, koja predstavlja značajnu prijetnju njihovim nadama da će osvojiti prvu veliku titulu nakon 56 godina.

Kane je sada zabio 11 puta na velikim turnirima, prestigavši Garyja Linekera kao najboljeg strijelca Engleske svih vremena na tim natjecanjima. Henderson je načeo obranu ''Lavova Terange'' Kane im je golom kupio ulaznicu za doma, dok ih je Saka golom ispratio na aerodrom. Engleska je dugo čekala da zaigra na Svjetskom prvenstvu s tolikom ekipom kao što je ova. Dobar trenutak da pokažete pravo stanje i mogućnosti igrača  je i opcija svih pet zamjena gdje su Englezi pokazali da na svakoj poziciji imaju odlične zamjene koji mogu bez puno muke pružiti sjajne nastupe.

Sraz Francuske i Engleske će biti prava poslastica za sve ljubitelje nogometa, hoće li Englezi predvođeni mladim gemom Bellinghamom te ostalim zvijezdama izbaciti Francuze koje predvodi igrač koji je trenutno u najboljoj formi svoga života a to je naravno Mbappe koji koristi svaku grešku te stvara probleme obranama diljem svijeta. Vraća li se nogomet kući ili će pak Francuzi otići korak bliže ka obrani naslova Svjetskog Prvaka. Ostaje nam da vidimo konačan rasplet. Svijet će stati na 90 minuta odnosno 90 minuta plus nadoknada i uživati u pravoj nogometnoj senzaciji koja obiluje lijepim potezima, vrhunskom taktikom te odiše pravom nogometnom manifestacijom. Još malo i uskoro se sve ovo završava no uživajmo u svakoj utakmici na maksimalan način.

Kopirati
Drag cursor here to close