Skupina D: Francuska, Danska, Australija, Tunis

Koliko mogu svjetski prvaci?

Velike neizvjesnosti ne bi trebalo biti u ovoj skupini. Jedino je pitanje tko će zauzeti prvo mjesto, može li Danska ugroziti Francusku?
Sport / Qatar 2022 | 15. 11. 2022. u 15:52 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska:

Francuska opet ima jak sastav, jaku selekciju koja bi mogla otići jako daleko. Mnogi su skloni tvrdnji čak i obraniti naslov, međutim, definitivno to neće ići baš tako lako. Ako se može reći na jednom velikom takmičenju kao što je Svjetsko prvenstvo da je bilo što lako. Francuska ima dobar igrački kadar ali nedostaju pojedini vrlo važni igrači poput Paula Pogbe i Ngolo Kantea veznjaka koji su bili ključni za igru ove selekcije u Rusiji prije četiri godine. S tim da recimo forma pojedinih igrača koji su tu nije baš idealna što se vidjelo na Europskom prvenstvu, pa kasnije u Ligi nacija.

Uz to, Francuska će se boriti protiv " kletve Svjetskih prvaka" u kojoj europski branitelj naslova ne prolazi prvi krug. Počelo je upravo sa Francuskom 2002. godine. U ovoj postavi je Kylian Mbappe u centru pažnje posebno imajući u vidu sve špekulacije oko njegove budućnosti u PSG-u. Uz Mbappea tu je naravno Benzema, pa Giroud, dok se puno očekuje od veznjaka Reala, mladog Aureliena Tchouamenija koji bi trebao biti ta zamjena za N'Golo Kantea na sredini terena.

Video: Put Francuske

Prema nekim procjenama, Didier Deschamps bi trebao uglavnom koristiti formaciju 3-4-3 ili 3-4-1-2. U ovoj skupini Francuska bi trebala imati nešto lakši posao protiv Tunisa i Australije, međutim Danska bi mogla biti pravi filter. Mnogi su skloni tvrdnji da je Francuska "pročitana" a jeli pokazat će Katar.

Danska:

Danska je na posljednjem Europskom prvenstvu pokazala koliko može biti opasna. Jer se i pored one strašno neugodne situacije sa
Eriksenom probila u polufinale. Taj Christian Eriksen je u danas tu, kao možda čak i ključna figura u igri ove selekcije.

Danci se mogu pohvaliti da su od svih europskih selekcija osvojili najviše bodova kroz kvalifikacije 27 uz lijepu gol razliku +27. A nije da su baš bili u laganoj skupini, igrali su sa Austrijom, Škotskom, Izraelom. Osim Eriksena Danska ima i napadački raspoloženog krilnog igrača Skova Olsena i odličnog veznjaka Pierre-Emilea Højbjerga na koje se može osloniti itekako izbornik.

Video: Put Danske

Kapetan Simon Kjær, bit će ključan za stabilnost odbrane Danaca, dok će lijevi bočni Joakim Mæhle igrati važnu ulogu u napadu Danske. Danci nisu bahati, arogatni, ali kvalitetu imaju. Uostalom, pokazali su to prije svega Francuzima kroz Ligu nacija pa se s pravom mogu nadati da ih mogu savladati i treći put u eventualnoj borbi za prvo mjesto u skupini. Sigurno će za većinu biti nepoželjan protivnik u nokaut fazi. Kasper Hjulmand voli ići sa formacijom 4-3-3, ali ne libi se promijeniti taktiku u tijeku utakmice. Voli napadački nogomet, voli visoki presing, bočni igrači u njegovoj postavi imaju veliku slobodu.

Australija:

Australija više nema igrače kao što su Tim Cahill, Viduka, Harry Kewell, Tony Vidmar, Mile Jedinak. U kvalifikacijama su imali seriju od 11 uzastopnih pobjeda ali su onda u posljednje tri utakmice uzeli bod, pa su morali u baraž, igrati protiv Emirata, pa onda Perua. Zanimljivo, od 20 utakmica u kvalifikacijama, njih 16 su igrali u gostima zbog korone, kao domaćini u Kataru što može biti plus.

Kapetan reprezentacije je Matt Ryan, golman Kopenhagena, Harry Souttar bitan u zadnjoj liniji, postigao je 6 golova glavom u 10 utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Aaron Mooy, Jacob Irvine i Ajdin Hrustic čine izbalansiranu trojku na sredini terena za Aussiese.

Video: Put Australije

Hrustic je nekako najopasniji po gol protivnika znamo ga kao igrača Eintrachta, Irvine najkreativniji. Graham Arnold bi u formaciji 4-2-3-1 Jamie McLarena (Melbourne City) trebao staviti u vrh napada, lijevo i desno kao pomoć bi trebali biti Matthew Leckie i Martin Boyle. Fizički ne bi trebali kasniti za protivnicima, ali taktički su pod velikim upitnikom.

Tunis:

Orlovi Kartage nikada do sada nisu prošli drugi krug. Imaju neke pobjede na Svjetskom prvenstvu protiv Meksika tamo nekada 1978. godine, pa protiv Paname u Rusiji, ali u ovoj skupini će teško proći dalje. Nemaju nekih velikih zvijezda, najveća je Wahbi Khazri trenutačno je u Montpellieru, dok će vrlo vjerojatnio njemu u napadu pridružiti i kapiten Youssef Msakni koji igra, tu u Kataru. Gdje dosta Tunižana živi i sigurno će Tunis imati dobru podršku. Navijači Manchester Uniteda će s pažnjom pratiti nastup svoje mlade nade trenutačno na posudbi u Birminghamu, Hannibala Mejbrija.

Video: Put Tunisa

Lijevi bočni Ali Maaloul je važan za napad Tunisa, kao i Montassar Talbi za zadnju liniju. Jalel Khadri je svoje trenersko iskustvo sakupljao sključivo u klubovima po Aziji i sjevernoj Africi. Teško da će to biti dovoljno za neki veliki iskorak ove reprezentacije.

Kopirati
Drag cursor here to close