Najveći uspjeh sambo sporta u BiH

Zlato sa Svjetskog Kupa za mostarski sambo klub Neretva

Za reprezentaciju BiH nastupila su dva člana mostarske Neretve. Marino Dugandžić postao je prvak Svjetskog kupa u kategoriji do 98 kg), dok je Srđan Ajvaz zauzeo 5.mjesto u kategoriji do 88 kg.
Sport / Ostali sportovi | 25. 09. 2023. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznato je da mostarski Sambo klub Neretva u posljednje vrijeme niže sjajne uspjehe. Samo u ovoj godini postigli su ono što je malo kome pošlo za rukom u cijeloj regiji kada je riječ o ovome sportu.

Samo u ovoj godini u Mostar su donijeli dvije medalje s Europskog prvenstva, a ovog vikenda u Mostar stiže i zlatna medalja sa Svjetskog sambo kupa. Ovo je zasigurno najveći uspjeh sambo sporta u Bosni i Hercegovini.

Za reprezentaciju BiH nastupila su dva člana mostarske Neretve. Marino Dugandžić postao je prvak Svjetskog kupa u kategoriji do 98 kg (combat sambo), dok je Srđan Ajvaz zauzeo 5.mjesto u kategoriji do 88 kg (sportski sambo).

"Svjetski kup održao se u Novom Sadu (SRB) gdje su nastupili reprezentativci iz 17 država (SRB, CRO, ARM, RUS, KAZ, HUN, BIH, BUL, ITA, MKD, FRA, ESP, NED, ISR, SUI, TUN, MDA).

Nevjerojatan nastup imao je član mostarskog kluba, Marino Dugandžić koji je ušao u finale pobjedom nad reprezentativcem Mađarske, gdje ga je čekao iskusniji reprezentativac Kazahstana. Podsjećamo da je Dugandžić nastupao u combat sambu u kategoriji do 98 kg. Finalna borba bila je neizvjesna do samoga kraja, gdje je u jednom trenutku bh reprezentativac gubio 6-3. Posljednjih 47 sekundi je ostalo, kada je Dugandžić izveo bacanje koje mu je donijelo dodatna 4 boda (bala) gdje je pokušao da zadrži protivnika na podu. Rezultat se preokrenuo na 7-6 u korist Mostarca gdje je i regularno vrijeme borbe završeno.

Drugi predstavnik reprezentacije BiH i član mostarske Neretve, Srđan Ajvaz, također je postigao sjajan rezultat osvojivši 5. mjesto u kategoriji do 88 kg u disciplini sportski sambo. Od svih sudionika u ovoj kategoriji Ajvaz je imao pretkolo i to protiv favorita prvenstva, reprezentativca Rusije (FIAS 1), Sukhanov Denisa gdje je izgubio na u posljednjoj minuti na izvlačenje poluge na ruci. U repasažu je bio povučen na protivnika iz Srbije gdje je Ajvaz briljirao i pobijedio 5-0. Borba za 3. mjesto bila je protiv dosta iskusnijeg reprezentativca Moldavije od kojeg je izgubio rezultatom 2-0.

Ovo što mi pravimo u sambo sportu je nešto nestvarno, nešto što zasigurno treba podršku da bi u klubu nastavili ovaj sjajan niz. S obzirom na to da klub postoji tek od 2018.godine, a s natjecanjima krenuo od 2021.godine, mišljenja sam da ni malo ne zaostajemo u cijelo regiji što se ovog sporta tiče. Čak smo neke i prešišali. Samo od 2021.godine klub je u Mostar i BiH donio dva 5.mjesta sa Svjetskog prvenstva, 4. Europske medalje, 2. Balkanske medalje i posljednju i to zlatnu sa Svjetskog kupa za seniore. Nadam se da će neki prepoznati trud, zalaganje i požrtvovnost, te sjajne rezultate ovog kluba.

Ovo je povijesni i zasigurno najveći rezultat do sada za Sambo klub Neretva, Mostar i BiH koji se upravo dogodio. Mostar ima prvaka Svjetskog kupa i jedno 5.mjesto. Koristim priliku da se zahvalim i Sportskom savezu grada Mostara na potpori", dodao je prvi trener ovog kluba Majo Ćeško.

Primjera radi, ova dva člana su prvog dana kupa postigli da BiH bude 5 zemlja po ukupnom broju bodova, dok je u disciplini combat sambo bila 2 zemlja, odmah nakon Rusije.
Kopirati
Drag cursor here to close