Zbog nestale tenisačice

Otkazani svi turniru u Kini naredne godine!

"Kinesko vodstvo nije se ovom ozbiljnom slučaju posvetilo na primjeren način. Iako sada znamo gdje je Shuai Peng, ja i dalje sumnjam da je ona slobodna, sigurna, da nije subjekt cenzure, prisile i zastrašivanja", kaže Simon.
Sport / Ostali sportovi | 01. 12. 2021. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik i izvršni direktor WTA Toura, Steve Simon, izdao je priopćenje u kojem uz podršku Vijeća direktora suspendira sve turnire pod njihovim patronatom u Kini, a razlog je, naravno, još uvijek neizvjesna situacija sa Shuai Peng. Simon je izrazio nezadovoljstvo načinom na koji se njen slučaj od 2. studenog, datuma kad je bivša kineska tenisačica objavila optužbe o seksualnom napastovanju od strane bivšeg kineskog vicepremijera Zhanga Gaolija, tretira u Kini.

"Kinesko vodstvo nije se ovom ozbiljnom slučaju posvetilo na primjeren način. Iako sada znamo gdje je Shuai Peng, ja i dalje sumnjam da je ona slobodna, sigurna, da nije subjekt cenzure, prisile i zastrašivanja. WTA Tour je bio vrlo jasan što želi da se poduzme, ponavljamo poziv za punu i transparentnu istragu, bez cenzure, onoga što je Shuai Peng napisala o seksualnom zlostavljanju. Ništa od ovoga do sada nije prihvatljivo, niti će biti prihvatljivo. Ako bismo popustili tome, ugrozili bismo osnovu onoga na čemu je WTA Tour utemeljen, a to je jednakost za žene. Ja to neću dopustiti.

Stoga su svi turniri u Kini za 2022. godinu otkazani, uključujući i onaj u Hong Kongu.

"Od trenutka kada je Shuai Peng objavila informaciju da ju je bivši zamjenik premijera Zhang Gaoli "natjerao na seks dok je njegova žena bila ispred sobe", vodstvo WTA toura je postalo svjesno problema s kojim se suočilo, točnije kako kaže predsjednik i izvršni direktor WTA Toura, Steve Simon, poruka kineske tenisačice je shvaćena ozbiljno.

"Znala je opasnosti s kojom se suočila, ali je ipak izašla u javnost. Divim se njezinoj snazi i hrabrosti. Od tada je Pengova poruka uklonjena s interneta, a rasprava o ovom ozbiljnom pitanju je cenzurirana u Kini. Kineskim dužnosnicima pružena je prilika da prekinu ovu cenzuru, provjerljivo dokažu da je Peng slobodna i da može pričati bez uplitanja ili zastrašivanja, te istraže navode o seksualnom napadu na potpun, pošten i transparentan način. Nažalost, rukovodstvo u Kini nije se na vjerodostojan način pozabavilo ovim vrlo ozbiljnim pitanjem, pa smo reagirali", zaključio je Simon.

"Kinesko vodstvo nije se ovom ozbiljnom slučaju posvetilo na primjeren način. Iako sada znamo gdje je Shuai Peng, ja i dalje sumnjam da je ona slobodna, sigurna, da nije subjekt cenzure, prisile i zastrašivanja. WTA Tour je bio vrlo jasan što želi da se poduzme, ponavljamo poziv za punu i transparentnu istragu, bez cenzure, onoga što je Shuai Peng napisala o seksualnom zlostavljanju. Ništa od ovoga do sada nije prihvatljivo, niti će biti prihvatljivo. Ako bismo popustili tome, ugrozili bismo osnovu onoga na čemu je WTA Tour utemeljen, a to je jednakost za žene. Ja to neću dopustiti. Svi turniru u Kini su otkazani uključujući i onaj u Hong Kongu", zaključio je Simon.

U kalendaru WTA Toura za 2020. godinu bilo je jedanaest turnira u Kini, pa i onaj najveći pod njihovom ingerencijom, WTA Finals s nagradnim fondom, koji je obilato nadmašio onaj njihovih kolega. I to prvi put u povijesti!

Kopirati
Drag cursor here to close