Amerikanke zlatne u kugli i kladivu

Wang iznenadio, Amerikanke odlično bacaju

U kugli je Chase Ealey vodila od prve serije i dodala zlato svom srebru s ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u dvorani. Dan kasnije, još jedna domaća atletičarka, Brooke Andersen uzela je zlato u bacačkoj disciplini.
Sport / Ostali sportovi | 18. 07. 2022. u 01:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Super zanimljivo je bilo takmičenje u skoku u dalj na SP-u. Novi svjetski prvak je Jianan Wang. Wang je u pretposljednjoj seriji
iznenadio do tada vodećeg Grka Miltiadisa Tentogloua za kojeg se činilo kako ima zlato u džepu sa 8.32. Međutim, Wang je na kraju skočio 8.36 što je naravno bilo dovoljno za zlato. Tentoglou se probao popraviti u zadnjoj seriji, ali nije išlo. Švicarac Simon Ehammer, višebojac i prošlogodišnji europski prvak do 23 godine u dalju, iznenađujuće je osvojio broncu (8.16 m).

Etiopljanka Letesenbet Gidey, svjetska rekorderka na 5 km i 10 km, nadmašila je Kenijku Hellen Obiri za desetinku (30:10.02) za svoje prvo veliko zlato na 10.000 metara. Broncu je osvojila sunarodnjakinja potonje Margaret Chelimo Kipkemboi (30:10.07), a tek četvrta je bila olimpijska pobjednica Nizozemka Sifan Hassan (30:10.56).

U kugli je Chase Ealey vodila od prve serije i dodala zlato svom srebru s ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u dvorani. Braniteljica naslova i olimpijska pobjednica Kineskinja Lijiao Gong bila je druga sa 10 cm zaostatka, a bronca je pripala Nizozemki Jessici Schilder (19.77 m).

Dan kasnije, još jedna domaća atletičarka, Brooke Andersen uzela je zlato u bacačkoj disciplini. Brooke je iskoristila izostanak Poljakinje Anite Wlodarczyk i pred domaćim navijačima osvojila naslov svjetske prvakinje u bacanju kladiva. Posebno je bila raspoložena u posljednje dvije serije. Prvo je bacila hitac na 77 metara i
56 centimetara, a onda je stavla točki na i sa sjajnih 78.96. Srebro je osvojila Kanađanka Camryn Rogers (75.52 m), a broncu Amerikanka Janee' Kassanavoid (74.86 m).

Na 10.000 metara kod atletičara smo gledali obračun atletičara iz Afrike. Uganđanin Joshua Cheptegei je sjajnim finišom u posljednjih 400 metara obranio naslov svjetskog prvaka. Sa 27:27.43 minute 25-godišnji Cheptegei je postavio svoj najbolji rezultat u sezoni i dodao treće zlato u svoju kolekciju, u kojoj ima i naslov olimpijskog pobjednika na 5000 metara iz Tokija 2021. U Eugeneu je do srebra stigao Kenijac Stanley Waithaka Mburu (27:27.90), a i bronca je otišla u Ugandu zahvaljujući Jacobu Kiplimu (27:27.97).

Etiopljani su dominirali u maratonu. Tamirat Tola novi je svjetski prvak ispred zemljaka Mosineta Geremewa. U njihovom društvu se našao i Somalijac Bashir Abdi koji trči pod belgijskom zastavom i koji je osvojio broncu.

Kopirati
Drag cursor here to close