Jedna od najboljih svih vremena

Alyson Felix se oprostila broncom na Svjetskom prvenstvu

Prošla su gotovo dva desetljeća otkako je Felix osvojila svoju prvu veliku medalju, uzevši srebro na 200 metara na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. u dobi od 18 godina. Od tada se etablirala kao jedna od najboljih atletičarki svih vremena.
Sport / Ostali sportovi | 16. 07. 2022. u 10:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki Eugeneu je domaćin Svjetskog atletskog prvenstva. Prvog dana dijelila su tri kompletna medalja. U brzom hodanju na 20 kilometara, te u štafeti 4 x 400 metara mješovito. Peruanka Kimberly Garcia Leon je uzela zlato na 20 km kod atletičarki. Ona je slavila u vremenu 1:26:58 ispred Poljakinje Katarzyna Zdzieblo i Kineskinje Shijie Qieyang.

Kod atletičara je prvi ciljem prošao Japanac Toshikazu Yamanishi. U zanimljivoj utrci on je pobjedio zemaljaka Kokija Ikedu i Šveđanina Perseusa Karlstroma. Yamanishi je obranio naslov svjetskog prvaka s vremenom 1:19:07. Ovo je njegova treća medalja sa velikih takmičenja u posljednje tri godine. Nakon zlata u Dohi, Toshikazu je bio brončan na Olimpijskim igrama.

Amerikanka Allyson Felix je svakako bila u centru pažnje prvog dana jer je nastup u Eugeneu posljednji u karijeri. Na kraju je broncom u štafeti osvojila rekordnu devetnaestu medalju na SP-u. Bila je na pobjedničkom postolju na osam SP-a i za jedno prvenstvo popravila rekord koji je prethodno dijelila s Kenijcem Ezekielom Kemboijem. Razmak između prve i posljednje medalje sada je 17 godina, a prije je bio 16 i u vlasništvu Španjolca Jesusa Angela Garcije u hodanju (1993.-2009.).

Ostala je na 13 osvojenih zlatnih medalja na svjetskim smotrama, na Olimpijadama je sedam puta bila zlatna.Prošla su gotovo dva desetljeća otkako je Felix osvojila svoju prvu veliku medalju, uzevši srebro na 200 metara na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. u dobi od 18 godina. Od tada se etablirala kao jedna od najboljih atletičarki svih vremena.

No, do zlata ovaj put Felix nije mogla jer je Dominikanska Republika vodila gotovo cijelo vrijeme. U ciljnoj ravnini posljednje predaje Fiordalizu Cofil je prestigla Amerikanka Kennedy Simon i izazvala oduševljenje gledatelja.Kada se činilo da će SAD osvojiti prvo zlato, neumoljiva Cofil je u posljednjim metrima osigurala pobjedu Dominikancima s 3:09.82. Ovo je drugo najbolje vrijeme u povijesti, a svjetski rekord (3:09.34) postavio je SAD za zlato na prethodnom SP-u u Dohi 2019. godine. Femke Bol je izvanrednom završnicom osigurala srebro Nizozemskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close