Jedan od najvećih atletičara s prostora bivše Jugoslavije

VIDEO I Preminuo Luciano Sušanj

Sušanj je uzeo zlato ispred jednog velikana kao što je Steve Ovett, Finca Markku Taskinena, ali i tada aktualnog svjetskog rekordera Talijana Macella Fiasconara. Na način da nitko nije mogao ništa napraviti u završnici utrke.
Sport / Ostali sportovi | 15. 04. 2024. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U to vrijeme bio je jedan od najboljih atletičara Europe. Njegov nastup na Europskom prvenstvu u Rimu, to je bila posebna priča. Osvojena zlatna medalja, u finalnoj utrci koja je pronašla svoje mjesto u povijesti atletskih događanja.

Pobjeda koju je ostvario Luciano Sušanj 4. rujna 1974. godine je jedna od najvećih u povijesti atletike na prostorima nekadašnje Jugoslavije.

Na Europskom prvenstvu u Rimu, Luciano je pobijedio u utrci na 800 metara s vremenom 1:44.07 što je do danas ostao drugi rezultat u povijesti europskih prvenstava. Sušanj je uzeo zlato ispred jednog velikana kao što je Steve Ovett, Finca Markku Taskinena, ali i tada aktualnog svjetskog rekordera Talijana Macella Fiasconara. Na način da nitko nije mogao ništa napraviti u završnici utrke.

Video: Utrka iz Rima 1974. godine 

Ova pobjeda i rezultat vinuli su tada Sušnja u sam vrh svjetske atletike, a njegovi "okršaji" na 800 m s Mikeom Boitom i Richardom Wolhuterom punili su tada tribine najboljih svjetskih mitinga.

Kako je Rim ove godine domaćin Europskog prvenstva, tako je Europska atletska federacija na svojim podsjetila ljubitelje atletike na ono što se dešavalo te 1974. godine. Među najvažnijim događajima izdvojena je upravo pobjeda Lucijana Sušnja.

Godinu dana ranije, Luciano je osvojio zlato na Europskom dvoranskom prvenstvu u Rotterdamu na 400 metara, dok je naredne godine u Gothenburg bio najbolji na 800 metara. Na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. Luciano je u finalu na 800 m osvojio šesto mjesto s 1:45.75.

Sušanj je rođen u Rijeci 10. studenog 1948. godine, a atletikom se počeo baviti u AK Kvarner. Kao junior nastupao je na 100 m, 400 m i 400 m prepone, a u spomenutim disciplinama osvojio je pet medalja na juniorskim prvenstvima Jugoslavije, dok je 1969. postao prvak Balkana i Jugoslavije na 400 m. Osim zavidne sportske karijere Sušanj je bio i zapaženi sportski djelatnik.

Od 2000. do 2014. godine bio je predsjednik Hrvatskog atletskog saveza, a bio je i dopredsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora kao i predsjednik AK Kvarner. Osim u sportu Sušenj je djelovao i u politici. U dva navrata bio je zastupnik u Hrvatskom saboru i to 1990. do 1992. te ponovo 2001. godine. U svojoj rodnoj Rijeci obnašao je i dužnost zamjenika gradonačelnika od 1997. do 2005. Luciano Sušanj je preminuo u 76. godini života.

Kopirati
Drag cursor here to close