Skok za povijest

Bob Beamon zlato iz Mexica dao na aukciju

"Imam 77 godina. I došlo je vrijeme da medalju predam nekome tko cijeni sportski podvig izvršen 18. listopada 1968. na Sveučilišnom olimpijskom stadionu u Mexico Cityju", rekao je 77-godišnji Bob.
Sport / Ostali sportovi | 31. 01. 2024. u 10:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Olimpijske igre 1968. godine u Mexico Cityju. Šest sekundi. To je sve što je trebalo Bobu Beamonu da uđe u povijest atletike.
šest sekundi je trebalo data vitkom 22-godišnjem skakaču u dalj da ubrza svojih 19 koraka, odrazi se i napravi nešto nevjerojatno.
Skoči 8 metara i 90 centimetara.

Suci su tražili dodatni metar kako bi izmjerili gdje je to skočio Bob. 56 godina kasnije, Bob je odlučio svoju zlatnu medalju iz Mexica dati na aukciju.

"Imam 77 godina. I došlo je vrijeme da medalju predam nekome tko cijeni sportski podvig izvršen 18. listopada 1968. na Sveučilišnom olimpijskom stadionu u Mexico Cityju", rekao je 77-godišnji Bob Beamon u telefonskom razgovoru za AFP, upitan zašto se odriče ove prestižne nagrade.

"Ova je aukcija bila izvrstan način da se medalja izloži, ali i da se očuva uspomena na nju", dodaje on.

Danas Beamona uzbuđuje ponovno otkrivena strast prema glazbi. Vratio se bubnjevima i udaraljkama, koje je napustio kao tinejdžer, "jer je sport bio ispred svega". Rođen u Queensu, New York, Robert Beamon imao je manje od godinu dana kada mu je majka umrla od tuberkuloze.

"Moja je sreća", kaže on danas, "što sam snimio album s jazz, funk, hip-hop grupom koja se zove ‘Stix bones and the bone squad‘. I jako se zabavljam". Naziv albuma: "Olimpik Soul". 

Aukcijska kuća Christie‘s očekuje da će na dražbi u četvrtak u New Yorku dobiti između 370.000 i 550.000 eura za medalju osvojenu za skok koji je bio svjetski rekord do 1991. godine kada ga je na Svjetskom prvenstvu s 8,95 centimetara popravio još jedan Amerikanac Mike Powell.

U velikom, možda i najvećem skakačkom obračunu ikada. Powell je tada oborio rekord ali i pobijedio Carla Lewisa koji je do tada imao niz od 65 uzastopnih pobjeda i atletičar s najviše skokova preko 8,50 metara.

Kopirati
Drag cursor here to close