Slučaj je zaključen

VIDEO I Napokon potvrđena suspenzija ruske klizačice

Dvije godine su skoro prošle od nastupa na Olimpijskim igrama u Pekingu. Tek sada je Sportski arbitražni sud suspendirao klizačicu Kamilu Valievu zbog uzimanja nedozvoljenih sredstava.
Sport / Ostali sportovi | 31. 01. 2024. u 16:40 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjećate li se Kamile Valieva? I velike afere koja se dogodila na Olimpijskim igrama u Pekingu. Tada je petnaestogodišnja Valieva osvojila zlato u ekipnom nastupu u Pekingu. Dan poslije ekipnog natjecanja i nekoliko sati prije svečanosti dodjele medalja laboratorij u Stockholmu je objavio da je Valieva bila pozitivna na trimetazidin, koji je na popisu zabranjenih tvari od 2014. godine zbog čega je i svečanost dodjele odgođena.

Tada se pojavila informacija kako je Valieva bila pozitivna još 25. prosinca 2021. godine. Tada je reagirala njena trenerica Eteri Tutberidze.

"Apsolutno sam sigurna da je nevina i čista. Za nas to nije teorija, već aksiom, to ne treba dokazivati. Nije baš jasno zašto je sportašica sa sumnjivim doping testom od 25. prosinca dobila zeleno svjetlo za nastup na Olimpijskim igrama. Ili je to kobni splet okolnosti ili dobro pripremljen plan. Ne znam, možda oboje", zaključila je Tutberidze. 

Sapunica je trajala tijekom igara, pa još naredne dvije godine i tek je ovih dana dobila epilog. Sportski arbitražni sud (CAS) suspendirao je rusku klizačku na četiri godine, s tim da je kazna pomaknuta na 25. prosinca, datum kada je obavljen doping-test koji će se nekoliko tjedana kasnije pokazati pozitivnim. Podsjećamo da je Valieva u Pekingu imala samo 15 godina, iako je nešto kasnije nastupila, jednostavno što je bilo očekivano u tome trenutku nije izdržala. Dva neugodna pada u finalu slobodnog programa

Video: Valieva u Pekingu 

Suze, nevjerica. Nakon Olimpijade ruska antidoping agencija RUSADA koja je potrošila čitav 12 mjeseci kako bi objavila da Kamila nije kriva te da je greškom uzela djedov lijek za ublažavanje srčanih tegoba! Tu priči nije bio kraj. Svjetska anti doping agencija se žalila CAS-u koji je, nakon još godinu dana razvlačenja slučaja, u ponedjeljak objavio da je Valieva definitivno suspendirana na četiri godine, a to znači i da su joj poništeni svi rezultati od 25. prosinca 2021.

"Utvrđeno je da je Kamila Valieva prekršila antidopinška pravila i sankcionirana je četverogodišnjim razdobljem nepodobnosti počevši od 25. prosinca 2021.”, stoji u priopćenju suda sa sjedištem u Lausannei.Sud je dodao da se poništavaju svi natjecateljski rezultati postignuti od tog datuma, uključujući zlatnu medalju koju je pomogla Rusima osvojiti u timskom natjecanju na Igrama 2022.

Vijeće CAS-a odlučilo je da nije bilo mogućnosti da Valieva, koja je u vrijeme počinjenja prekršaja imala 15 godina, bude tretirana blaže nego odrasla osoba za koju se utvrdi da je prekršila antidopinška pravila. Valieva je bila pozitivna na zabranjenu supstancu trimetazidin, koja sprječava anginu, na ruskom državnom prvenstvu u prosincu 2021. Njezin tim je rekao da je pozitivan test mogao biti posljedica zamjene s djedovim lijekovima za srce.

Naravno, o reakcija u Rusiji ne treba niti govoriti. Priča se gura u kontekst zavjere, procesa protiv sport u Rusiji uopće. Nitko niti ne spominje eventualne krivce, trenere ili osobe koji su dozvolile da Kamila uopće dođe u kontakt s nedozvoljenim sredstvima. Jer netko je morao nešto znati.

Netko je mogao spriječiti, ali nije. Zato jeste taj netko upropastio karijeru sjajne mlade sportašice koja je u posljednje vrijeme nastupa na različitim revijama po Rusiji

Video: Valieva na jednoj od klizačkih revija 
Kopirati
Drag cursor here to close