Nitko ništa ne želi potvrditi

Valijeva trenirala, sve je i dalje nepoznato

Najpoznatiji je slučaj korištenja trimetazidina onaj kineskog plivača Suna Yanga koji je zbog toga 2014. odradio tromjesečnu suspenziju, dok je rusku bobisticu Nadeždu Sergejevu trimetazidin u Pjongčangu 2018. koštao diskvalifikacije...
Sport / Ostali sportovi | 10. 02. 2022. u 13:32 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bila je nekako prva veća ili najveća priča ovih igara.Valijeva je briljirala s dva četverostruka skoka, što prije nje nije izvela nijedna klizačica u olimpijskoj povijesti.Sportašica koja ima samo 15 godina, svakako je bila jedna od najzaslužnijih za osvojeno zlato Rusije u momčadskoj konkurenciji.

Međutim, stvari se se nekako počele mijenjati samo koji dan kasnije. Prvo smo ostali bez ceremonije dodjele medalja što mislim do sada nikada nije dogodilo na Olimpijadi, a onda je došla priča i to od ruskih medija o tome kako je Valijeva pala na doping testu. Točnije, procurila je informacija o tome kako je u njezinoj krvi pronađen trimetazidin, metabolički lijek koji se koristi za sprečavanje napada kod angine pectoris, ali i kod vrtoglavica. Svjetska antidopinška agencija stavila ga je na popis zabranjenih sredstava jer povećava izdržljivost i pospješuje protok krvi.

Najpoznatiji je slučaj korištenja trimetazidina onaj kineskog plivača Suna Yanga koji je zbog toga 2014. odradio tromjesečnu suspenziju, dok je rusku bobisticu Nadeždu Sergejevu trimetazidin u Pjongčangu 2018. koštao diskvalifikacije te naknadne kazne od osam mjeseci zabrane nastupanja. Glasnogovornik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Mark Adams rekao je u da je ceremonija dodjele medalje u umjetničkom klizanju odgođena zbog "pravnih konzultacija" s upravljačkim tijelom ovog sporta, danas je dodao da nema komentara na medijska nagađanja.

"Imali smo situaciju juče, ona uključuje i pravne komplikacije i nadam se da ćete shvatiti da nisam u poziciji da to komentarišem na konferenciji za medije. Ne bi bilo prikladno da komentarišem pravni postupak.

"Vi ste navedli taj potencijalni doping skandal, moram da kažem da su to samo špekulacije. MOO je odlučio sva testiranja i odluke o eventualnim kaznama prebaciti na Sud za sportsku arbitražu kako bi se izbjegao bilo kakav potencijalni sukob interesa", zaključio je Adams priču na ovu temu. S druge strane oglasio se David Howman, bivši glavni direktor WADA-e, koji je za Reuters rekao sljedeće.

"Najgora je noćna mora bilo koje organizacije da se sportaši natječu, a zatim daju pozitivan test tijekom Igara. Vrlo je neobično da se pozitivan test vrati između natjecanja i dodjele medalja. Obično bi sportaš odmah bio diskvalificiran, ali to se ovdje nije dogodilo" tvrdi Howman.

Oglasila se i Međunarodna klizačka federacija, ali šturo, s porukom da ne mogu otkrivati nikakve informacije o slučaju te da "u potpunosti slijede sva antidopinška pravila".

Ostaje pitanje zbog čega je ova priča o dopingu krenula iz ruskih medija, s obzirom da je ova nacija već određeno vrijeme pod suspenzijom upravo zbog korištenja nedozvoljenih sredstava njenih sportaša i sportašica.

AP piše da je klasični doping u umjetničkom klizanju neuobičajen jer dodatna mišićna masa uglavnom nije poželjna, no postoje primjeri klizača koji su posljednjih godina pokušavali koristiti nedopuštenu pomoć. Kao što smo napisali Valijeva jeste trenirala, međutim s novinarima nije u miks zoni komunicirala.

Podsjećamo da prema Svjetskom antidopinškom kodeksu WADA-e sportaši koji počine kršenje dopinških pravila neće biti javno imenovani, ako se radi o maloljetnicima mlađim od 18 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close