Vadim Skičko, komentator

Ukrajinska TV zvijezda za Bljesak: Nikada Rusima nećemo oprostiti za zlo koje su donijeli!

Zamislite samo Željka Velu ili Sabahudina Topalbećirovića da jedan dan komentiraju Ligu prvaka, a drugi dan nose oružje. Što je kod nas bilo normalno devedesetih, u Ukrajini je svakodnevnica danas.
Sport / Ostali sportovi | 03. 06. 2022. u 13:17 M.V. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rat u Ukrajini, agresija i invazija Rusije na tu zemlju, ušao je u stoti dan. Život normalnih ljudi već odavno nije normalan i neće biti još dugo, ali je postalo sasvim normalno da sportaši, glumci, pjevači uzmu oružju i brane svoju zemlju.

Jedan od takvih je Vadim Skičko, najpoznatiji TV komentator u Ukrajini, koji je odnedavno vojnik u ukrajinskoj armiji. Skičko je angažiran na prvoj crti obrane, a kada nije u uniformi onda je u studiju, kao prošle subote kada je komentirao živi prijenos finala Lige prvaka između Liverpoola i Real Madrida.

Zamislite samo Željka Velu ili Sabahudina Topalbećirovića da jedan dan komentiraju Ligu prvaka, a drugi dan nose oružje. Što je kod nas bilo normalno devedesetih, u Ukrajini je svakodnevnica danas.

Vadim Skičko, ukrajinska TV zvijezda i odnedavno vojnik, ekskluzivno za Bljesak.info pokušao je prenijeti kako izgleda život u Ukrajini danas, kako se Ukrajinci nose s ratom i što misle o Rusima.

Ono što je zanimljivo, Skičko je u korespodenciji s Bljesak.info izrazito pismen i rječit, ali je svaki put kada bi spominjao Rusiju i Ruse namjerno pisao početnim malim slovom, što također pokazuje kolika je mržnja i prezir Ukrajinaca prema Rusima zbog onoga što im rade.

''Radim kao nogometni komentator i novinar. Dio sam MEGOGO tima, najvećeg nogometnog medijskog servisa u Ukrajini. Prije toga radio sam osam godina kao komentator, novinar i voditelj za tvrtku “1+1”, koja je vrlo poznata TV stanica u Ukrajini'', rekao je Skičko.

Bljesak.info: Jeste li ikada i u snu pomišljali da ćete nositi vojnu uniformu u 21. stoljeću? Svima nam su bile poznate dugogodišnje tenzije i sporovi između Ukrajine i Rusije, ali jeste li iskreno vjerovali da može doći čak do ovoga?

SKIČKO: Ne, nikad nisam pomišljao o tome. Da mi je netko prvog siječnja ove godine rekao da ću biti u vojsci tijekom općeg ratnog stanja, ne bih mu vjerovao. Ali ovo je nova realnost i takvu je prihvaćamo. Do jutra 24. veljače iskreno sam vjerovao da se rusija neće usuditi da bombardira mirne gradove. To im je bila teška pogreška, pucali su sebi u nogu. Naravno, Ukrajina i Ukrajinci pate, ali na duge staze će rusija platiti veću cijenu. Vjerujem da će biti izolirana od civiliziranog svijeta i sve što je vezano za rusiju bit će smatrano toksično i odvratno. Agresor i okupator i treba biti kažnjen.

  / Vadim Skičko komentira Ligu prvaka

Bljesak.info: Kako ukrajinska vojska tretira poznatog TV komentatora? Jeste li stacionirani u pozadini ili na prvoj liniji? Možete li nam opisati svoju ulogu kao vojno lice? Jeste imali dosad nekih borbenih iskustava?

SKIČKO: Ne mogu vam prenijeti cijelu situaciju, jer sam obavezan vojnom tajnom i treba proći neko vrijeme prije nego smijem objaviti detalje. Sve što mogu reći je da sam časnik u zračnim snagama ukrajinske armije.

Bljesak.info: Jeste li imali vojnog iskustva prije rata?

SKIČKO: Uopće ne. Sve što sam imao nakon početka rata je kratki vojni tečaj na sveučilištu i dvotjednu vojnu obuku u vojnoj bazi.

Bljesak.info: S obzirom da u modernom ratovanju neprijatelj može iskoristiti svaku aktivnost, je li vam dopušteno koristiti mobilne telefone za vrijeme vojne obaveze? Smijete li koristiti društvene mreže dok ste aktivni u vojsci?

SKIČKO: Dopušteno nam je koristiti mobitele, ali moramo biti oprezni. Ne smijemo ih koristiti previše i moramo biti svjesni kakve opasnosti nose korištenje mobitela. Društvene mreže su dopuštene, ali, ponavljam, svatko mora striktno poštovati pravila i ni u kom slučaju ne smije odati neku osjetljivu informaciju ili položaj. Ali, nekad jednostavno nemaš vremena za društvene mreže.

Bljesak.info: Kakvo je općenito stanje i raspoloženje u ukrajinskom narodu? Je li prevladavajući osjećaj optimizam ili pesimizam? Je li vjera u pobjedu sada jača ili slabija u odnosu na početak?

SKIČKO: Ukrajinska armija je visoko motivirana. Potpuno nam je jasno za što se borimo. To je naša zemlja, naš narod, naše granice koje su za nas svete. Posve sam siguran da optimizam prevlađuje. Isprva svi su bili šokirani, nismo mogli vjerovati što se događa. Vi u Bosni i Hercegovini shvaćate kako je buditi se uz bombardiranje ili zračnu opasnost. Ali kada je šok popustio, mnogi su počeli djelovati odlučno. Netko jer mu je to dužnost, netko dobrovoljno… Naravno rat donosi smrt, bol, suze za Ukrajince, ali nećemo odstupati jer volimo svoju zelmlju i nemamo rezervne. Ovo je naša borba da sačuvamo kulturu, jezik i naš narod. Mi smo Ukrajinci i mi ćemo pobijediti. Siguran sam u to!

Bljesak.info: Kako danas izgleda život u Ukrajini, u sredinama daleko od borbenih zona?

SKIČKO: U gradovima koji nisu pod ruskom opsadom život je normalan. U Kijevu možete otići na kavu, prošetati bez straha od zračne opasnosti. To je dobar znak i prilika za ljude da žive život bez prijetnji po njega. Život u krajini ide dalje, unatoč činjenici da teroristi i okupatori sanjaju da unište postojanje nas kao naroda i države.

Bljesak.info: Ima li Ukrajina dovoljno vatrene moći da se odupre Rusiji do kraja? Jeste li zadovoljni reakcijom Europe ili ovo nije dovoljno? Koje su vas zemlje iznenadile, što pozitivno ili negativno?

SKIČKO: Moje je mišljenje da se imperija zla kakva je rusija može pobijediti jedino zajedništvom. Zajedništvom između Ukrajine i civiliziranih zemalja. Svaki Ukrajinac je zahvalan za bilo kakvu pomoć izvana, osobito vojnu i humanitarnu, ali pretpostavljam da pomoć Europe može biti i veća. Prije svega mislim da rusiju treba još više izolirati i srušiti njihovu ekonomiju, a to se može samo potpunom obustavom uvoza ruske nafte i plina. Ne obustaviti 70 ili 80 posto, nego potpuno. Osjećamo beskrajnu zahvalnost zemljama poput Velike Britanije, Poljske, Litve, Latvije i Estonije. S druge strane, Francuska i Njemačka bi trebali napraviti više ako se zovu lideri slobodne Europe. Također, koristim i vas da pozovem građane Bosne i Hercegovine da nauče više o Ukrajini, da shvate našu situaciju i pomognu nam da porazimo agresiju. Svaka donacija, svaki post na društvenim mrežama je dobrodošao.

Bljesak.info: Imate li ikakve kontakte s Rusima? Što vaši prijeratni ruski prijatelji misle o ratu?

SKIČKO: Nemam nijednog ruskog prijatelja i sretan sam zbog toga. Zadnji put sam pričao sa školskim kolegom koji je odselio u rusiju čini mi se 2014, kada je rusija izazvala rat na istočnim granicama Ukrajine. Nema potrebe gubiti vrijeme na njih, treba ga trošiti na to da pomognemo Ukrajincima i zaustavimo invaziju. Oni nisu ništa napravili da to učine. Po meni je svaki rus odgovoran za rat u Ukrajini i patnju ukrajinskog naroda. Svaki.

  / Vadim Skičko kao vojnik

Bljesak.info: Mislite li da će ikada biti normalnog života između Rusa i Ukrajinaca? Ili se ovo više ne može popraviti?

SKIČKO: Želim vjerovati da će umrijeti mit o bliskosti i sličnosti Ukrajinaca i rusa. Moja domovina trpi i pati jer je neprijateljska zemlja kultivirala moderni nacizam i vode je pogrešna povijesna shvaćanja. Ne mogu to tvrditi za svakoga u Ukrajini, ali kunem vam se da nikada neću oprostiti nijednom rusu što su donijeli nepojmljivo zlo u moj dom!

Kopirati
Drag cursor here to close