100 dana

100 dana

Vijesti / Svijet | 03. 06. 2022. u 10:30 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britansko ministarstvo obrane objavilo je na stoti dan ruske invazije na Ukrajinu da Moskva nije uspjela postići svoje početne ciljeve da zauzme Kijev i ukrajinske centre vlasti, ali da je postigla taktički uspjeh u Donbasu.

''S obzirom na ruski prvotni plan, ni jedan od strateških ciljeva nije postignut'', napisalo je britansko ministarstvo na Twitteru.

Taktički uspjeh

No ministarstvo je, prenosi Hina, navelo da je postignut taktički uspjeh u istočnoj regiji Donbasu te kontrola više od 90 posto Luhanske oblasti.

Rusija je blizu toga da zauzme cijeli Luhansk, jednu od dviju ukrajinskih regija koje čine pojas zemlje zvan Donbas.

U strateški važnom gradu Severodonecku u regiji Luhansk, ukrajinska je vojska objavila da je tijekom noći uspjela održati položaje.

''Borbe se nastavljaju u središtu Severodonecka'', priopćio je u izvješću glavni stožer ukrajinske vojske. U izvješću se dodaje da ruske snage i dalje granatiraju ukrajinske položaje u gradu i u predgrađima Borivsku i Ustinivki te gradu Lisičansku.

Ruski pokušaji odsijecanja Severodonecka od opskrbnih linija dalje na zapadu napadom na područje oko Bahmuta također su bili neuspješni, stoji u ukrajinskom izvješću.

Petina Ukrajine

Inače, ruske snage zauzele su petinu teritorija Ukrajine. U okupiranom Zaporižju proruska vlast donijela je odluku o nacionalizaciji ukrajinskih strateških tvrtki, prirodnih bogatstava i zemljišta.


Zapadni obavještajci smatraju da je upravo zbog prevelikog fokusa na osvajanje istočnih gradova, ruska vojska oslabljena i izložena napadima u drugim dijelovima zemlje.

U južnoj regiji Herson koja je u ruskim rukama od početka ožujka, ukrajinske snage ističu da su postigle znatan napredak u protuofenzivi. Preokret na bojnom polju u korist Ukrajine moglo bi donijeti novo oružje koje stiže iz SAD-a. Napredni raketni sustavi HIMARS omogućit će Ukrajincima gađanje udaljenih ruskih položaja.

''Ukrajina ne planira koristiti višestruke raketne sustave koje je dobila od SAD-a kako bi napadala ciljeve u Rusiji'', rekao je u petak savjetnik predsjednika Mihajlo Podoljak.

Odolijevanje

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ukrajinske snage odolijevaju ruskom napadu oko grada Sjeverodonecka u istočnoj regiji Donbasa.

''Imamo određeni uspjeh u borbama u Sjeverodonecku. Ali prerano je govoriti. Tamo je sada najteže. Kao i u gradovima i zajednicama u blizini — Lišansk, Bakhmut i drugim gradovima u kojima Rusija tako snažno napada'', rekao je Zelenski u svojoj dnevnoj video poruci.

''Ruska vojska koristi sve svoje oružane sposobnosti i uopće ne gleda na ljude. Posebno je cinično da u prvoj liniji napada okupatori vrlo često koriste one ljude koji su u svoju vojsku unovačeni na prethodno okupiranom području Donjecka i Luganske regije'', rekao je Zelenski, misleći na miliciju tzv. Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Sankcije

U međuvremenu, Europska unija je dogovorila šesti paket sankcija Rusiji, i to do posljednjeg detalja. Uključuje djelomični embargo na rusku naftu i isključivanje Sberbanka iz sustava SWIFT.

Proširen je i popis sankcioniranih osoba na kojem je trebao biti i patrijarh Kiril, ali je, na inzistiranje Mađarske, njegovo ime izostavljeno.

Vježba

Istodobno, ruska pacifička flota započela je seriju cjelotjednih vježbi u kojima je sudjelovalo više od 40 ratnih brodova i 20 zrakoplova, izvijestila je u petak državna novinska agencija TASS, pozivajući se na Ministarstvo obrane.

Vježbe, koje će trajati do 10. lipnja, uključivat će brodove koji traže "podmornice lažnog neprijatelja" i "razrađuju organizaciju protuzračne obrane za taktičke skupine brodova za izvođenje vježbi borbene obuke na površinskim i zračnim ciljevima", Ministarstvo obrane navodi u priopćenju, prenosi TASS.

Kopirati
Drag cursor here to close