Zakazano za nedjelju

Otvaranje cikloturističke sezone: Vraćaju nam se biciklisti!

Kako organizatori najavljuju interes za sudjelovanje je velik, biciklijada je međunarodnog karaktera, a najavili su se gosti iz više zemalja regije, prvenstveno Hrvatske i Crne Gore.
Sport / Ostali sportovi | 23. 03. 2023. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedelja, 26. ožujka u kalendarima mnogih biciklista i ljubitelja aktivnosti na otvorenom zakazana je za biciklijadu Ćirinom prugom.

Kao prva takva promotivna biciklijada u 2023. godini sa startom u Mostaru biciklisti će posjetiti i upoznati turističke i prirodne ljepote, kao i povijest Mostara, Blagaja, Žitomislić vozeći se ruralnim mjestima uz prelijepo modru rijeku Neretvu sve do Počitelja kao finalne destinacije.

Ponuda Hercegovine 

Doista prelijepo organiziran program, a sve to uz pratnju lokalnih cikloturističkih vodiča koji će iz prve ruke prezentirati ponudu i ljepote Hercegovine svojim gostima.

Kako organizatori najavljuju interes za sudjelovanje je velik, biciklijada je međunarodnog karaktera, a najavili su se gosti iz više zemalja regije, prvenstveno Hrvatske i Crne Gore.

Bitno je kazati kako je ovo prvi u nizu promotivnih događaja, odnosno događaja koji promoviraju turističke potencijal Hercegovine, a organizatori planiraju šest Ćiro biciklijada u sklopu promocije južog dijela Hercegovine, kao i Franciskana događaj na kraju sezone, a sve kroz zajednički interes i cilj, a to je razvoj turizma, promicanje kulturno-povijesne baštine, aktivni turizam što u konačnici vodi boljem životu i prilikama u Bosni i Hercegovini.

Video: OŽIVLJAVANJE NEKADAŠNJE ŽILE KUCAVICE U HERCEGOVINI

"Slijedeći programske ciljeve definirane i statutima naših udruga želimo da ideju urbanog življenja u skladu s prirodom, povezavši sport i rekreaciju s prirodnim ljepotama, promoviramo Hercegovinu kao vodeću cikloturističku destinaciju. Vodeći se za osnovnim ciljevima i vizijom i misijom, želimo u suradnji sa nadležnim institucijama doprinijeti u stvaranju što boljih uvjeta za život u Hercegovini, promovirati ruralni turizam kroz cikloturizam, a što Hercegovina svakako posjeduje i može ponuditi turistima iz cijelog svijeta, ali i svojim građanima", kazao je Toni Zorić, predsjednik udruge HerzegovinaBike.

Ćirina pruga

Cikloturizam doprinosi povećanju potrošnje u destinacijama u kojim se ulaže u ovaj vid turizma, te utječe na povećanje broja biciklista na lokalnom nivou. Sve ovo u konačnici utječe na poboljšanje opće kvaliteta života. Kako u svijetu i Europi, cikloturizam spada u rastuće oblike turističkih aktivnosti.

Kada govorimo i Ćiro i Frannciskana projektima, govorimo o projektima koji promiču više oblika turizma: vjerski, outdoor, gastronomski, vinske ceste, povijesni, kao i svaki drugi oblik turizma.

"S ovim projektom smo krenuli već u 2015 godini i doista nije uvijek bilo lako, ali već danas 8 godina nakon Ćiro zauzima ozbiljno mjesto u turizmu, odnosno u aktivnom obliku turizma u Hercegovini. Sve je veći interes cikloturista iz cijelog svijeta, a ove godine ne izostaje ni podrška lokalnih vlasti, ponajprije gradova i općina kroz koje prolazi Ćiro biciklistička staza, a zatim i sponzora koji vide značaj i podržavaju aktivnosti koji promiču Hercegovinu u najboljem svijetlu i obećavaju bolje sutra za život lokalnog stanovništva", dodao je Zorić.

Usporedo s Ćiro biciklijadom u nedjelju će u rad biti pušten i Next Bike sustav javnih bicikala u Gradu Mostaru, a na startu biciklijade bit će i gradonačelnik Grada Mostara, Mario Kordić koji će pozdraviti sve bicikliste i goste koji su došli u Grad Mostar da bicikliraju Ćirinom prugom i upoznaju Hercegovinu iz prve ruke.

Također, na događaju će sudjelovati i Ivica Sivrić; direktor regionalne razvojne agencije za Hercegovinu - REDAH-a , koja je zaslužna za brojne projektne aktivnosti koje promiču cikloturizam u Hercegovini te u konačnici Hercegovinu kao izvrsnu turističku destinaciju.

Organizatori ovim putem još jednom pozivaju sve na sudjelovanje u ovom događaju. koji promiče vrijednosti Hercegovine, te obećavaju dan za uživanje i pamćenje.

Prvu biciklijadu Ćirinom prugom podržali su: Grad Mostar; Turistička zajednica HNŽ/K; tvrtka HT Eronet i trgovina Capriolo SC Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close