Orka-Arena Cup 2019

U Mostaru oborena dva državna rekorda

Na Gradskom bazenu u Mostaru jučer je održan III međunarodni plivački miting ''Orka-Arena Cup 2019'', u organizaciji Kluba vodenih sportova ''Orka'' i Arena sport centra Mostar
Sport / Ostali sportovi | 07. 07. 2019. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Gradskom bazenu u Mostaru jučer je održan III međunarodni plivački miting ''Orka-Arena Cup 2019'', u organizaciji Kluba vodenih sportova ''Orka'' i Arena sport centra Mostar, koji je okupio oko 370 iz Bosne i Hercegovine, USA i Švedske.

Broj plivača bi zasigurno bio i još veći da se datum mitinga nije poklopio održavanjem državnih prvenstava u regiji i održavanjem europskog juniorskog prvenstva u Rusiji.

Foto: PR / Orka-Arena Cup 2019

''Na osnovu svega viđenog možemo svega zaključiti kako je ''Orka-Arena Cup 2019'' za veoma kratko vrijeme naš grad pozicionirao vrlo visoko na plivačkoj mapi naše zemlje i regije. Veliki broj gledatelja i gostiju mitinga nose najljepše uspomene i utiske sa ovog mitinga i našeg grada, a jednoglasna ocjena svih gostiju je da je miting organiziran na veoma visokoj razini i da će ovaj miting staviti u svoje klupske kalendare i za narednu godinu'', navode organizatori.

Mostarski plivački miting je od Plivačkog saveza BiH izabran za promotora FINA World Aquatics Daya, te je kao takav ušao u kalendar europske i svjetske plivačke asocijacije, a što je svakako velika čast i priznanje organizatorima mitinga.

Foto: PR / Orka-Arena Cup 2019

Pozdravne rječe sudionicima mitinga uputili su predsjednik 'Orke' prof.dr. Damir Đedović i generalna tajnica Sportskog saveza Grada Mostara Mirjana Bošnjak, koja je i otvorila miting.

Domaćini, plivači KVS 'Orka' su na ovom mitingu osvojili ukupno 53 medalje: 17 zlatnih, 15 srebrenih i 21. brončanu medalju, a osvojili su i pehar za najbolju ekipu mitinga.

Foto: Bljesak.info / Detalj sa otvaranja natjecatelja

Na mitingu su sudjelovali neki od najboljih plivača u našoj državi, a organizatori mitinga su uz pomoć svojih sponzora i partnera mitinga osigurali veoma bogat nagradni fond.

Na mitingu su oborena i dva državna rekorda, a njegovi vlasnici su Kerim Sadiković iz KVS 'Orka', koji je u disciplini 50m prsno postavio novi državni rekord u konkurenciji juniora, u vremenu 30.84. i Iman Avdić iz PK ''Sport Time'' iz Sarajeva, u konkurenciji kadetkinja, disciplina 100m slobodno u vremenu 1:01.75.

Najbolji u svojim kategorijama bili su:

  • Žene 2002. i starije Mateja Pehar APK ''Zrinjski'' Mostar; Muškarci 2002. i stariji Amar Šapčanin PK ''Sport Time'' Sarajevo;
  • Žene 2003./04. Hena Kapidžić ''GKVS'' Sarajevo; Muškarci 2003./04. Kerim Sadiković KVS ''Orka'' Mostar;
  • Žene 2005./06. Lana Pudar KVS ''Orka'' Mostar; Muškarci 2005./06. Maksim Jovanović PK ''Sport Time'' Sarajevo;
  • Žene 2007. /08. Iman Avdić PK ''Sport Time'' Sarajevo; Muškarci 2007./08. Ivan Ivanković APK ''Zrinjski'' Mostar;
  • Žene 2009./10. Ajša Gušić PK ''Sport Time'' Sarajevo; Muškarci 2009./10. Leon Rejc PK ''Aqua'' Sarajevo;
  • Žene 2011. i mlađe Joško Rozić KVS ''Orka'' Mostar; Muškarci 2011. i mlađi Petra Pezer KVS ''Orka'' Mostar.

 U konkurenciji 19 klubova najbolji su bili:

  1. mjesto - KVS ''Orka'' Mostar,
  2. mjesto - PK ''Sport Time'' Sarajevo,
  3. mjesto - APK ''Zrinjski'' Mostar.

Najvrjednije rezultate mitinga u muškoj i ženskoj konkurenciji isplivali su Bakir Hadžimahović iz KVS ''Orka'' i Iman Avdić iz PK ''Sport Time'' Sarajevo.

Iz KVS ''Orka'' i Arene sport centar rekli su nam da su prezadovoljni organizacijom ovog tradicionalnog mitinga, te da će za narednu godinu pripremiti i organizirati još bolji miting.

Iz KVS ''Orka'' poručuju da je ovaj miting još jedan dokaz da je plivanje u našem gradu jedan od najmasovnijih i najpopularnijih sportova, te da bi zaista bilo krajnje vrijeme da oni čija je to zadaća povedu računa o osiguravanju puno boljih infarstrukturalnih uvjeta za razvoj plivanja u našem gradu, jer su to djeca iz sva tri mostarska kluba definitivno zaslužila.

Ulaganje u mlade i djecu nije i ne može biti luksuz, već potreba i obaveza svake sredina koja se brine o svojim građanima.

Foto: Bljesak.info / Plivači KVS 'Orka' su na ovom mitingu osvojili ukupno 53 medalje
Kopirati
Drag cursor here to close