Morao se pravdati

Tsitsipas: Nisam rasista

"Želim naglasiti da ne gajim predrasude prema bilo kome na osnovu porijekla, etničke pripadnosti ili interesa. Duboko žalim ako su moje riječi pogrešno protumačene ili su uvrijedile nekoga, jer mi to nikada nije bila namjera", poručio je Srefanos.
Sport / Ostali sportovi | 25. 06. 2023. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Netflix nastavlja s prikazivanjem novog serijala Break point, koji kroz nekoliko epizoda prati vrhunske tenisače i tenisačice, njihov živote. U jednoj od epizoda prikazan je meč između Nicka Kyrgiosa i Stefanosa Tsitsipasa onaj iz trećeg kola prošlogodišnjeg Wimbledona u kojem je Nick slavio 3-1.

Epizoda je dijelom fokusirana na ponašanje tenisača u ovom meču. Oni koji su gledali ovaj meč se sjećaju kako je Nick bio u svađi s publikom, sucem, Stefanosom, a trenutak kad je od glavnog suca tražio da se kazni Tsitsipas jer je napucao lopticu u gledalište razbjesnio je grčkog tenisača, koji je kolegu nazvao ''needuciranim'' je obilježio meč.

"Tenis je gospodski sport. Ovo nije NBA, a on se ponaša tako i prenio je to na teniske terene."

Ta je izjava poslije emitiranja izazvala dosta polemika, jer su Tsitsipasa mnogi napali da je imala rasistički prizvuk zbog boje kože Kyrgiosa. Pritisak je očito bio toliko velik da se Grk imao potrebu ispričati.

"Privuklo mi je pažnju da su neke individue pogrešno interpretirale moje komentare vezane za Nicka. Insinuiraju da je u njima bilo rasizma. Želim naglasiti da ne gajim predrasude prema bilo kome na osnovu porijekla, etničke pripadnosti ili interesa. Duboko žalim ako su moje riječi pogrešno protumačene ili su uvrijedile nekoga, jer mi to nikada nije bila namjera. Jednostavno sam samo želio da izraziti svoje viđenje određenih aspekata njegovog stila igre, praveći usporedbu sa strašću i intenzitetom koji se često povezuju s košarkom. Bio je to pokušaj da se istakne dinamična i zadivljujuća priroda njegovog pristupa igri, a ne kritika njegovog karaktera ili sposobnosti. Sad, poslije ovog, obavezujem se da ću više voditi računa o svojim riječima i utjecaju koji oni mogu imati", zaključio je Grk.

Kopirati
Drag cursor here to close