Projekt Pariz 2024

Trinaest bh. sportista potpisali ugovore o stipendiranju sa OK BiH

"Očekujemo da će druge institucije koje imaju tu nadležnost i zadatak prepoznati značaj investiranja u najbolje sportiste" kaže predsjednik OK BiH prof.dr Milanko Mučibabić
Sport / Ostali sportovi | 17. 03. 2022. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prijedlog Komisije za vrhunski sport OK BiH i uz Odluku Izvršnog komiteta OK BiH, trinaest bh. sportista danas je potpisalo ugovore o stipendiranju sa Olimpijskim komitetom BiH kroz realizaciju projekta Olimpijske solidarnosti MOK-a za Olimpijske igre "Pariz 2024". Potpisivanju su prisustvovali čelnici Olimpijskog komiteta BiH, predsjednik prof.dr Milanko Mučibabić, potpredsjednici prof.dr Izet Rađo i Marijan Kvesić, te generalni sekretari sportskih saveza BiH.

Nedžad Husić je istakao:

"Velika mi je čast biti olimpijski stipendista, te se zahvaljujem Olimpijskom komitetu BiH na ovoj podršci. Također se nadam da će svi stipendisti ostvariti normu za predstojeće Igre u Parizu. Moja takmičarska sezona je već počela i ostvario sam zapažene rezultate. Spremam se za naredna takmičenja, očekuje me Evropsko prvenstvo nakon toga Mediteranske igre i Grand prix na koji sam se kvalificirao. Nadam se što boljem uspjehu i jedva čekam nastupe na slijedećim takmičenjima. Želim svim stipendistima što bolje rezultate i puno uspjeha u narednim takmičenjima."

"Ovo je značajan doprinos Olimpijskog komiteta BiH našim najboljim sportistima kako bi se kvalifikovali i ostvarili naše, ali i svoje olimpijske snove na narednim ljetnim Olimpijskim igrama koje će se održati u Parizu 2024. godine, te se nadamo da u ovoj podršci nećemo ostati usamljeni. Iako Olimpijski komitet BiH kao udruženje građana nije nadležan za finansiranje sporta, očekujemo da će druge institucije koje imaju tu nadležnost i zadatak prepoznati značaj investiranja u najbolje sportiste u ovom trenutku kako bi imali dovoljno vremena i sredstava za pripreme i ostvarenje očekivanih visokih rezultata i osvajanje olimpijskih medalja na OI „Pariz 2024“. U Tokiju smo napravili značajan rezultatski pomak, ali se u Parizu nadamo još boljim rezultatima“, dodao je predsjednik prof.dr Mučubabić.

Korisnici stipendija OI "Pariz 2024" su sljedeći sportisti:

Muškarci:

Amel Tuka - atletika
Nedžad Husić - taekwondo
Mesud Pezer – atletika
Abedin Mujezinović – atletika
Tomislav Brkić - tenis
Toni Miletić – judo
Nedžad Džanković - streljaštvo

Žene:

Larisa Cerić - judo
Lana Pudar - plivanje
Lejla Tanović - biciklizam
Ada Avdagić - taekwondo
Aleksandra Samardžić - judo
Tara Bohatjuk - boks

Kopirati
Drag cursor here to close