MOO ne odustaje

Thomas Bach: Prerano je odgoditi Olimpijske igre

Bach je ponovio da ostaje optimističan da se igre održe u prvobitnom terminu i naglasio da nema govora o otkazivanju igara u cjelini.
Sport / Ostali sportovi | 20. 03. 2020. u 10:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach naglasio je da je prerano odgoditi Olimpijske igre u Tokiju i da definitivno postoji nekoliko scenarija, uzimajući u obzir pandemiju novog koronavirusa.

MOO će raditi po savjetima svog tijela u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), rekao je New York Timesu.

Bach je ponovio da ostaje optimističan da se igre održe u prvobitnom terminu i naglasio da nema govora o otkazivanju igara u cjelini.

''Naravno, razmišljamo o različitim scenarijima, ali za razliku od mnogih sportskih organizacija ili profesionalnih liga, preostaje nam još četiri i pol mjeseca do početka igara'', izjavio je Bach za New York Times.

''Zato ne bi bio odgovoran potez da u ovom trenutku odgodimo igre, prerano je donositi takve odluke kada nemamo čak i preporuke radne grupe MOO-a. Otkazivanje igara nije u našim planovima'', rekao je šef olimpijskog pokreta.

Nakon što se gotovo cijeli sportski svijet zaustavio, otkazana ili prekinuta ligaška natjecnja, svjetska i europska prvenstva, mnoge olimpijske kvalifikacije, kao i obustavljen prmet širom svijeta, MOO i dalje inzistira na tome da se Olimpijske igre održe u predviđenom roku - od 24. srpnja do 9. kolovoza.

Među natjecanjima, na koja utječe pandemija virusa sars-cov-2, uključene su i brojne olimpijske kvalifikacije, preko kojih se dodatnih 43 posto svih sportaša mora kvalificirati na igre. I pored toga Bach ipak inzistira na tome da je trenutna situacija još uvijek previše nesigurna za donošenje bilo kakve odluke o Tokiju.

''Neizvjesnost čini ovu zdravstvenu krizu tako jedinstvenom i teškom za prevazići. Nitko vam ne može sa sigurnošću reći kako će se razvijati i što će se dogoditi u budućnosti. Nitko ne zna šta će se dogoditi sutra, za mjesec dana, da ne pričam o tome što će biti za više od četiri mjeseca'', razmišlja Bach.

''Iz tog razloga, bilo bi neodgovorno za nas da odmah donesemo odluku, odgodimo igre i odredimo novi datum'', kazao je prvi čovjek MOO-a.

Sportaši su napadali MOO prethodnih dana, nakon preporuka da "daju sve od sebe da se pripreme za olimpijske igre".

Olimpijska prvakinja iz Grčke Katerina Stefanidi rekla je da su sportaši prinuđeni riskirati svoje zdravlje i da ih MOO izlaže opasnostima.

''MOO riskira zdravlje svih nas, sportaša, zdravlje naših obitelji i javno zdravlje, kada nas prisiljava da treniramo svakodnevno. Izlaže nas velikoj opasnosti sada, a ne za četiri mjeseca'', rekla je grčka skakčica s motkom.

Bach inzistira na tome da je zdravlje svih sudionika u igara na prvom mjestu MOO-a..

''Uvjeravam sportaše da MOO ne vode financijski interesi, naši sportaši su nam najvažniji. Budući da ne znamo koliko će ovaj tunel biti dug, želimo da olimpijska vatra bude sva svjetlost na kraju tunela'', bio je slikovit bivši olimpijac.

Bach je također naveo da MOO nema problema s novčanim tokovima i da ima i odgovarajuće osiguranje.

Kopirati
Drag cursor here to close