Kompletirana tri svjetska rekorda

Svjetski rekordi Duplantisa i Amusan

"Znala sam da to imam u sebi, bilo je samo pitanje vremena. Znate, cilj je uvijek odraditi dobru utrku, svjetski rekord je bonus, izjavila je Amusan.
Sport / Ostali sportovi | 25. 07. 2022. u 10:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednjeg dana Svjetskog atletskog prvenstva u Eugeneu održano je sedam finala, a večer su obilježili svjetski rekordi Šveđanina Armanda Duplantisa u skoku s motkom, te Nigerijke Tobi Amusan na 100 m s preponama.

Za kraj priče u Eugeneu imali smo sedam finala, ali i oborena dva svjetska rekorda. Za jedan se pobrinuo mladi Šveđanin
Armand Duplantis u skoku s motkom, za drugi Nigerijka Tobi Amusan na 100 m s preponama.

Sjajni 22-godišnji Duplantis osvojio je zlatnu medalju u skoku s motkom s novim svjetskim rekordom 6.21 metara. Mladi Šveđanin je tako nakon srebra iz Dohe osvojio i svjetsko zlato, posljednju veliku titulu koja mu je nedostajala. Ranije je već postao olimpijski pobjednik, europski prvak, te svjetski dvoranski prvak.

Duplantis je zlato osigurao preskočivši šest metara, zatim je postavio novi rekord svjetskih prvenstava (6.06), nadmašivši rezultat Dimitrija Markova (6.05) iz Edmontona 2001. godine. Na koncu je za jedan centimetar popravio svjetski rekord koji je postavio u ožujku na svjetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu.

"Bio sam jako umoran, pa sam sretan što sam uspio oboriti rekord. Stvarno cijenim ovaj rezultat. Ovo je bilo sjajno, volim nastupati u Eugeneu.Nisam razmišljao o rekordu, bio sam koncentriran na pobjedu. Toliko sam želio zlato. Nedostajala mi je ta medalja" rekao je Duplantis. Amerikanac Christopher Nilsen je osvojio srebro sa 5.94 m, a istu visinu je preskočio i brončani Filipinac Ernest John Obiena.

Svjetski rekord je postavila i Nigerijka Oluwatobiloba Ayomide "Tobi" Amusan u utrci na 100 metara s preponama u polufinalu Svjetskog prvenstva. Amusan je istrčala rekordnih 12.12 sekundi i srušila dosadašnji rekord od 12.20 sekundi koji je u srpnju 2016. u Londonu postavila Amerikanka Kendra Harrison.

Amusan je potom u finalu pobijedila s još bržih 12.06, ali rekord nije priznat zbog jakog vjetra u leđa. Prva je to velika medalja za 25-godišnju Nigerijku koja je do sada slavila na afričkom prvenstvu, afričkim igrama, te Commonwealth igrama.

"Znala sam da to imam u sebi, bilo je samo pitanje vremena. Znate, cilj je uvijek odraditi dobru utrku, svjetski rekord je bonus, izjavila je Amusan. Srebro je pripalo Jamajčanki Anderson (12.23, a broncu je osvojila zlatna iz Tokija Portorikanka Jasmine Camacho-Quinn (12.23).

Kopirati
Drag cursor here to close