Nezaboravno iskustvo

Svećenik iz BiH: "Đoković me vidio u Hajdukovom dresu, zagrlio i odveo u tunel"

Sport / Ostali sportovi | 12. 01. 2023. u 13:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook Josip Papak / Đoković i Papak

Susret srpskog tenisača Novaka Đokovića i hrvatskog svećenika, ujedno i velikog navijača splitskog Hajduka don Josipa Papka, uvelike je zaintrigirao regiju.

Mladi i strastveni svećenik i gorljivi navijač Hajduka rado se odazvao iz Australije na poziv Slobodne Dalmacije i ispričao kako je protekao susret s po mnogima najvećim tenisačem svih vremena.

"Imaš najbolju majicu" 

"Novaka sam susreo ispred teretane koju koriste samo igrači. Pozdravio sam ga i on se također zaustavio i srdačno me pozdravio i zagrlio. Dok smo se fotografirali bio je jako srdačan i razgovorljiv. Želim istaknuti da je u tom trenutku bio u poslu, ali se ipak zaustavio i došao do mene kako bih se slikao s njim. I ne samo to.

Nakon fotografiranja i upoznavanja poveo me sa sobom kroz glavni tunel u Rod Laver Arenu kako bih vidio Arenu i dio njegovog treninga koji je imao sa svojim timom. Tu sam se upoznao i s našim Grand Slam pobjednikom Goranom Ivaniševićevim koji je, kada me vidio, prvo rekao 'imaš najbolju majicu' pokazujući na Hajdukov grb", ispričao je don Josip.

"Ostao sam kratko, a zatim otišao kako bi oni mogli nastaviti sa svojim treningom. Oduševila me Novakova jednostavnost i susretljivost koju je pokazao prema meni. Upravo iz ljudske jednostavnosti izvire ljudska veličina koju je pokazao, ali i pokazuje na svima onima koje susreće".

Voliš tenis?

"Da, prije svega općenito volim sport i pratim dosta sportova, a nogomet i tenis posebno volim i redovito igram. Odmalena sam veliki fan Rafaela Nadala i želja mi je bila upoznati ga".

To će osvojiti Australian Open?

"Teško je reći jer je to Grand Slam i puno je dobrih igrača koji imaju šanse uzeti trofej. Posebno treba istaknuti Novaka i Rafaela kao najveće favorite jer su obojica vrhunski igrači, profesionalci koji nam svake godine pokazuju zapravo koliko su obojica dobri i vrijedni pohvala za sve ono što su napravili u svijetu sporta, ali i šire, a kako sam već rekao od malena pratim i volim Nadala tako da bih volio da on i ove godine obrani naslov na Australian Openu".

Vidimo i da si veliki navijač splitskih "bijelih". Odakle ta ljubav?

"Ljubav prema Hajduku je kako bi naša pjesma rekla, "od rođenja svoga hoda san uz tebe…". Ljubav prema Hajduku mi je usadio moj otac Ivan koji je također veliki navijač kao i cijela obitelj. Pratim svaku utakmicu Hajduka, a kako sam na službi u Sarajevu trudim se ići na utakmice kad god igraju na Poljudu, iako je to jako teško, ali skupio se do sada veliki broj utakmica koje sam išao iz Sarajeva prema Splitu i nazad u jednom danu", kazao nam je don Josip i dodao:

"Na Mladoj misi sam dobio potpisan dres naše legende Marka Livaje što mi je nešto najbolje što sam mogao dobiti. Bio sam na fešti kada smo uzeli Kup protiv Rijeke na Poljudu, a velika želja mi je da mi Hajduk bude prvak pa da cijela Dalmacija sa svim navijačima Hajduka iz svih krajeva svijeta proslavi to onako kako samo Split i Torcida znaju".

Na službi si u Sarajevu, a kako te put odveo do Australije?

"Da, u Sarajevu sam dekretom na službi. Prije svega trebam naglasiti kako nisam ovdje zbog tenisa, nego prije svega svoje dužnosti kao svećenika i službe koju mi je crkva povjerila. Došao sam na poziv svećenika koji djeluje u Australiji da budem na ispomoć ovdje kroz Božićne blagdane, ujedno sam iskoristio priliku da posjetim sportske događaje jer volim sport".

Don Josip Papak proslavio je svoju mladu misu 13. kolovoza 2022. godine, u Prozoru pod geslom "Imenom sam te zazvao: Ti si moj! (Iz 43,1)".

Vatreni fan 

Rođen je 3. listopada 1997. godine u Mostaru, od majke Ružice i oca Ivana. Sakramente kršćanske inicijacije primio je u Gračacu. Obitelj mu živi u Prozoru, a ima dvije mlađe sestre, Moniku i Natali.

Josip je pohađao OŠ "Marko Marulić" u Prozoru, a malo sjemenište i gimnaziju u Katoličkom školskom centru "Petar Barbarić" u Travniku. Nakon toga je upisao filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, gdje je uspješno diplomirao 2021. godine i stekao akademsku titulu magistar teologije.

Službu lektorata i akolitata je primio u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Za đakona je zaređen 24. listopada 2021. godine u vrhbosanskoj prvostolnici Srca Isusova u Sarajevu.

Sveti red prezbiterata primio je 29. lipnja prošle godine po rukama vrhbosanskog nadbiskupa u miru, Vinka Puljića, u sarajevskoj katedrali. Poslije ređenja, velečasni Josip je imenovan ekonomom u vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu.

I za kraj nam je simpatični don Josip poručio:

"Velika mi je želja upoznati momčad Hajduka, ako je ikako moguće i sam sam kao mlad trenirao nogomet pa mi je to velika želja...". 

Eto, na znanje i ravnanje čelnicima kluba s Poljuda.

Kopirati
Drag cursor here to close