Razlozi

Sud službeno objavio zašto je odbio Đokovića

Prema riječima sudaca, bilo je jasno da jedna teniska zvijezda može utjecati na ljude svih uzrasta i starosti, posebno na mlađe…
Sport / Ostali sportovi | 20. 01. 2022. u 08:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni sud u Australiji obznanio je razloge zbog kojeg je ukinuta viza najboljem tenisaču svijeta Novaku Đokoviću.

U priopćenju trojice sudaca napominje se da australijski ministar za imigraciju Alex Hawke ima ovlasti da ukine vizu ukoliko smatra da postoji osnova za tako nešto, u skladu s članom 116 Zakona o migracijama i "ako je to u interesu javnosti", prenosi Srna.

Prema spomenutom članu Zakona, ministar može ukinuti vizu ukoliko postoji mogućnost da osoba predstavlja rizik po zdravlje, sigurnost ili javni red u australijskom društvu ili njegovom dijelu.

U priopćenju, koje je predstavio glavni sudac James Allsop, navodi se da su on i suci Anthony Besanko i David O’Callaghan svjesni da je javnosti od ranije poznato da je Đoković protivnik cjepiva, još iz vremena kada nije bilo cjepiva protiv covida 19.

Istaknuli su kako je Đoković otvoreno odabrao da se ne cijepi, jer to ne želi ili se protivi cjepivima.

"Postoje dokazi da je gospodin Đoković nedavno zanemario razumne zdravstvene mjere kada je bez maske vršio određene aktivnosti, a bio je pozitivan na testu za Covid 19", naglasili su suci.

Prema njihovim riječima, bilo je jasno da jedna teniska zvijezda može utjecati na ljude svih uzrasta i starosti, posebno na mlađe, te da bi Đokovićevo prisustvo u Australiji moglo izazvati prosvjede protivnika cjepiva.

"Nije bilo iracionalno da se ministar zabrine da bi podrška određenih grupa protivnika cjepiva mogla potaknuti prosvjede koji bi možda doveli do većeg širenja virusa", navedeno je u priopćenju.

Hawke je u petak, 14. siječnja, drugi put ukinuo vizu Đokoviću, zbog navodne zabrinutosti da će "poznata necijepljena ličnost izazvati osjećaj protivljenja cjepivima i građanske nemire ukoliko joj se dozvoli da ostane u Australiji", navela je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close