Neodlučen meč

Što se dogodilo ispred Kosače? Organizator poslao svoju verziju ishoda meča

Velika je nejasnoća što se dogodilo na kraju meča za europski naslov između domaćeg borca Marina Čarapine i Čeha Josefa Talafousa.
Sport / Ostali sportovi | 19. 09. 2021. u 20:00 S.B. | Bljesak.info
WMC European Muaythai title Mostar 2021

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon završenog meča između Čarapine i Talafousa nastala je velika pomutnja, jer oba tabora slavila su pobjedu, a što se dogodilo, odnosno tko je pobijedio, nije bilo poznato ni u nedjelju.

Stoga smo zatražili službeno očitovanje Kluba tajalandskog boksa "Ludvig Pavlović", jednog od organizatora meča ispred Kosače u Mostaru, a njihovo priopćenje donosimo u cijelosti i needitirano.

---

Meč je završen i slijedila je odluka sudaca. Dok je glavni sudac u ringu čekao sudačke listiće supervizor kompletnog eventa  gosp. Ante Šimović zatražio je uvid u sudačke liste prije samog proglašenja. Razlog uvida nije bio miješanje u sudački posao, no prekršena su dva jako bitna pravila koja inače odlučuju u tijesnom meču a u ovom meču su bila zaista jako važna.

Suci su prije  borbe posmatrali borce. Češki kut je imao primjedbu na hrvatskog borca zbog toga što je na nožnim zglobovima imao bandaže sa blagim relaksirajućim gelom. Voditeljica bodovnih sudaca je izričito tražila da se promjene i stave nove obične bandaže.

Supervizor Šimović je intervirao i zamolio da dopuste da nastupi u bandažama sa gelom i ponudio i češkom borcu iste. Česi su taj prijedlog odbili i Marin je morao zamijeniti bandaže. Ovo naglašavamo da su suci gledali na svaki detalj  što je uredu i pozitivno. Sada se vratimo na trenutak prije početka meča. Slijedio je tradicionalni ples wai kru.

Borci odaju počast svom treneru i pripremaju se psihički za meč. Svi suci su mogli vidjeti a to dokazuje i TV snimka da češki borac ignorira to pravilo i uopće ne izvodi ples. To je teško kršenje pravila i po sudačkom i stegovnom pravilniku. Za to su predviđene dvije kazne odnosno jedna od njih se može primijeniti. Prva koja je blaža zvuči ovako, borac koji ignorira to pravilo bit će kažnjen negativnim bodovima, (3) boda.

To se primjenjuje ako se slaže protivnički tim i meč počinje te se u tijeku meča to primjenjuje. Ako se na slaže protivnički kut može se diskvalificirati borca koji je to pravilo ignorirao. Wai kru je zaštitni znak muaythai sporta i pored borbe i on se ocjenjuje kao zasebna disciplina kako za muškarce tako i za ljepši spol.

Suci u ovom meču apsolutno nisu reagirali kao ni u meču između Ivana Horvata i Dušana Kojića. Druga isto tako bitna povreda sudačkih pravila je nastala u petoj rundi.

Naime, u jednom trenutku kada je češki borac bio u napadu a neosoporno je da je tokom cijelog meča bio napadački raspoložen i dizao ritam, te natjerao Marina na konopce. Marin se uspio obraniti te je iskoristio nepažnju Čeha kada se izvlačio iz klinča i precizno mu plasirao udarac lijevim laktom u predjelu desnog oka, te je od udarca stradala arkada.

Sudac u ringu Miljenko Kutleša je komandom stop prekinuo meč sa namjerom da zaštiti češkog borca i ukaze mu liječničku pomoć. To je za svaku pohvalu ali pravila su jasna. U takvoj situaciji borac koji je zadao udarac je u prigodi da nastavi svoj napad i završi meč pobjedom. Pošto mu to nije omogućeno, sudac je po pravilniku trebao prekinuti borbu što je i uradio, ali prije no što je poslao povrijeđenog borca u kut, morao mu je brojati. Samim brojanjem automatizmom se umanjuju bodovi ozlijeđenom borcu.

U toj rundi je došlo do još jedne iste situacije radi iste povrede oka. Doktorica je stručno pogledala povredu i dopustila da se meč nastavi.

Supervizor je pogledao sudačke liste prije proglašenja i ustanovio da u njima nema oduzimanja bodova češkom borcu ni radi ignoriranja wai kru plesa a niti radi ovog ukazivanja liječničke pomoći. Poslije ovih konstatacija gledatelji su od strane službenog voditelja obaviješteni da kompletna sudačka ekipa sa trenerima oba tima i supervizorom ide na pregledavanje kompletnog meča radi utvrđivanja pravog stanja.

Ustanovljeno je da su suci od ukupno pet rundi rundi, ne računajući petu spornu rundu, dodijelili 2 runde u korist Talafousa, jednu rundu u korist Marina a jednu rundu bodovali neodlučeno ili neriješeno. Da su poštovali pravilo u petoj rundi, nju bi čisto dobio Marin.

A da su poštovali pravilo izvođenja wai kru plesa, Marin bio bio konačni pobjednik meča. U konačnici je vidljivo da je hrvatski borac oštećen ali pravila nalažu da supervizor ne može odlučiti protivnika ali može staviti veto na konačnog pobjednika, te uputiti opis WMC-u tj njegovoj sudačkoj komisiji koja će donijeti konačnu odluku.

Česi su pristali i ponudili rješenje da meč bude bez pobjednika a da oni organiziraju novi meč. U konačnici, odlučit će sudački tim WMC-a na Tajlandu. Organizatori ovog meča se ne slažu sa tom odlukom i ako bi došlo do novog meča pristali bi samo da to bude Mostar.

Očekuje se skora odluka i odgovor iz Bangkoka. Ovo je za oba borca najvažnija odluka u karijerama. Organizatori koriste prigodu da zahvale svima za pomoć ovog povijesnog sportskog događaja. Posebno hvala ide Mostaru i gledateljima za gromoglasnu podršku Marinu. Veliko izvinjenje svekolikoj javnosti kako domaćoj tako u cijelom svijetu što je došlo do ove situacije i što nisu mogli blagovremeno obavijestiti sve o konačnoj odluci, stoji u priopćenju KTB Ludvig Pavlović upućenom na adresu portala Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close