Feđini specijali

Stigla kao najveća zvijezda a onda se samo povukla

Ako ste barem jednom posljednjih godina pogledali nastup Simone Biles onda vam je bilo jasno kako stvari ne izgledaju dobro.
Sport / Ostali sportovi | 31. 07. 2021. u 09:30 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

- Ponekada imam dojam na svojim leđima nosim težinu cijelog svijeta. Znam da ostavljam dojam kako taj pritisak ne utječe na mene, ali ponekad je vraški teško, napisala je nakon odrađenih kvalifikacijama Simone Biles, a onda je šokirala javnost. Nakon nastupa na jednoj spravi, preskoku. Već tijekom te vježbe se vidjelo kako Biles nije prava. Jer se negdje u zraku, predomislila. Bukvalno. Dovoljno za 13.766, rezultat, njezin najslabiji na spomenutoj spravi u olimpijskoj karijeri.

Ako ste barem jednom posljednjih godina pogledali nastup Simone Biles onda vam je bilo jasno kako stvari ne izgledaju dobro. Nakon odrađene vježbe u pratnji liječnika reprezentacije, Biles na napustila dvoranu. Uskoro se vratila ali sam da pozdravi svoje kolegice iz reprezentacije. Kolegice koja nije bilo ništa jasno. Prvo saopćenje bilo šturo.

Video: Simone Biles Speaks Out After Exit From Tokyo Olympics

- Simone Biles povukla se iz finala ekipnog natjecanja zbog zdravstvenog problema. Obavljat će se svakodnevni pregledi kako bi se utvrdilo da li može nastupati u nastavku Igara.
Nije ozljeda

Oni koji su pisali isto saznali, da je to samo čisto kako bi se nešto ponudilo javnosti. Simone nije bila ozlijeđena, ali nije ni bila spremna za nastup. Jednostavno nije izdržala. Danas kada ima 24 godine. Netko će reći "samo", ali to je cijena koje često plaćaju mlade gimnastičarke. One koje su tu od svoje pete- šest godine. Prokletstvo sporta kao što je gimnastika. Danas, nekoliko dana nakon svega se priča o tome da je nastavak njene fenomenalne karijere pod upitnikom!

- Moram se usredotočiti na svoje mentalno zdravlje. Borim se s demonima", napisala je Biles. Osvajačica četiri olimpijska zlata na igrama prije pet godina, suočava se s najtežim razdobljem u životu.

- Htjela sam ovu Olimpijadu odraditi onako baš za sebe. Ali kada sam došla u Tokyo, osjetila sam kao da radim za neke druge ljude. Osjećam kako bi se srce slama, jer mi je oduzeto ono što volim, kako bi drugi bili zadovoljni, dodala je ova sjajna mlada Amerikanka, najuspješnija u ovom sportu računajući obje konkurencije. Ikada. Jer iza sebe nevjerojatno statistiku.
Pomjerila sve moguće granice u ovom sportu

Od 2013. godine do danas je osvojila 25 medalja sa svjetskih prvenstava, njih 19 je čak zlatnih. Na prošlim igrama u Riju, uzela je četiri zlata i broncu. Simone je prva crna gimnastičarka u povijesti koja je osvojila višeboj na Svjetskom prvenstvu (ženski rekord u višeboju drži i na općoj razini s četiri svjetske titule u disciplini u kojoj nije poražena još od 2013.), kao i prva američka gimnastičarka koja je osvojila medalju na svakom SP na kojem je nastupila. Prva je gimnastičarka koja je uspjela izvesti triple - double na parteru odnosno dvostruki salto unatrag s tri okreta. Prva u povijesti.

Video: Simone Biles Breaks U.S. Women Gymnastics Team Record.*Full Video*

Na gredi je prezentirala nešto slično, dvostruki salto s dva okreta. U Dohi je prije tri godine na svjetskom prvenstvu uzela medalje u svih šest disciplina, ali "samo" su četiri bile zlatne, pa svojim nastupom nije bila pretjerano zadovoljna. A samo dan ranije je zbog napada bubrežnog kamenca završila u bolnici. Ali to za nju nije bio izgovor, iako bi za većinu bio. Ali jednostavno je takva.

Video: Simone Biles (USA) Floor Team Finals 2016 Rio Olympic Games

Od prvog dana svoje karijere, perfekcionista. Godinama i negdje su očito stvari morale doći na naplatu. Zato možda danas nakon što je odlučila odustati od nastupa na Olimpijadi, njene riječi iz prošlosti zvuče upozoravajuće, puno više nego u datom trenutku.

- Ponekada se pitam kako sve uspijevam odraditi na tako dobar način. Voljela bih kada mi mogla nekada izaći iz svog tijela, pa onda da sa strane promatram, što ja to radim. Nekada mislim da ću poludjeti, rekla je ne tako davno, a njena riječi u tom trenutku očito nisu mnogi čuli ili nisu željeli čuti. međutim, nisu samo rezultati, nastupi, ono što stvara taj teret na leđima Amerikanke.

I ona je bila žrtva liječnika Larryja Nassara

Simone je odrastala uglavnom u bijedi. Nije imala oca, majku jeste, ali isto kao da nije. Jer mama je bila ovisnica. Socijalni radnici su morali reagirati, majka se nije mogla niti znala brinuti za četvero djece. Prvo je jedno vrijeme bila kod udomitelja, Simone, kasnije su je uzeli baka i djed. Nju i najmlađu sestru Adriju. U gimnastičkoj dvorani je završila sasvim slučajno jednog kišnog dana, dovoljno kišnog da upropasti školski izlet. S vremenom će njenim trenerima, baki i djedu postati jasno. Mala je vrhunski talent, nešto posebno.

Video: Top Simone Biles Performances 2019

Reprezentaciji se priključila s nekih 15 godina, ali u London na Olimpijadu nije išla. Nakon toga njena staza je uglavnom bila posuta zlatom. Bez obzira na takmičenje, bez obzira na bilo što. A onda je 2018. godine na površinu isplivala priča o "prljavom" liječniku američke ženske gimnastičke reprezentacije Larryju Nassaru. Njegova žrtva među brojnim mladim gimnastičarkama bila je naravno i Simone, koja je za razliku od većine njenih kolegica otvoreno "udarali" na čelnike američkog saveza.

- Mi smo bile tu da ostvarimo rezultate, ispunimo vaša očekivanja. Vi niste uradili samo jednu prokletu stvar koju ste trebali. Da nas zaštite, rekle je jednom prilikom Biles. Taj Larry Nassar je imao svoje metode "liječenja" gimnastičarki u kampu u Teksasu. Radilo se o osteopatskoj manipulaciji u kojoj je Larry koristio ruke.

- Imali smo neke kako smo ih mi zvali stanice za brigu oko našeg tijela. Svih tih godina nitko nam nikada nije rekao što je seksualno zlostavljanje, niti smo znale da smo zlostavljane. Većina nas se školovala od kuće, mnoge i nisu znale o čemu se radi, pa u međusobnim razgovorima nismo mogle potvrditi, da li je neko zlostavljan ili ne, reći će Biles.

Depresija

Na kraju kada je postalo jasno da je bila samo jedna u nizu žrtava, Biles se suočila sa strašnom depresijom.

- Bila sam strašno depresivna u tom periodu. Jednostavno nisam izlazila iz sobe. Samo sam ležala i spavala. Cijelo vrijeme sam spavala. To nije bila neka ozljeda za koju znate koliko je potrebno vremena oporavka. U ovoj borbi ste morali ići dan za danom, prisjetila se Biles. Ipak je uspjela.

Video: Tragic Details About Simone Biles

Simone je jedina gimnastičarka koja se nakon tog skandala nastavila natjecati na profesionalnoj razini. Nakon silnih medalja, fenomenalnih izvedbi, čini se kako je velika sportašica opet na nekoj vrsti prekretnice. Opet je tu negdje na raskrižju između onoga što obični ljudi zovu normalnim životom i nastavka karijere. Osvajanja medalja, rušenja rekorda i barijera kroz nastupe i ocjene.

- Osjećam se kao da imam trideset - četrdeset godina. Tako mi izgleda moje tijelo, a imam samo 24 godine. Godinama slušam da sam pojam gracioznosti, a od trena u kojem ujutro otvorim oči pa dok ne zaspim živim s bolovima. Ne mogu u miru ležati bez da me nešto boli. S prijateljima se stalno šalim da ću do tridesete vjerojatno biti u invalidskim kolicima. To mi nije čudno. Jednostavno sam navikla živjeti s tim. Jedino što bi meni bilo čudno je ako bi me odjednom prestalo boljeti, istakla je u jednom intervju Simone Biles.

Kada nešto ovako pročitate onda i ne treba da nas čudi zašto je Simone uradila to što jeste na ovim Igrama. Nakon svega nitko sa sigurnošću ne može reći da ćemo je gledati na sljedećim. Prokletstvo ovog lijepog sporta, gimnastike.

Kopirati
Drag cursor here to close