Peti dan takmičenja u Fukuoki

Štafeta Australije oborila svjetski rekord

Australska štafeta na 4x200 slobodno je oborila svjetski rekord. Štafeta u sastavu O'Callaghan, Jack, Throssell, Titmus je na kraju imala vrijeme 7:37.50.
Sport / Ostali sportovi | 27. 07. 2023. u 17:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Petog dana plivačkih takmičenja u Fukuoki na rasporedu je bilo pet finala. Poslastica je bila svakako utrka na 100 metara slobodno za plivače. Finale u kojem je slavio opet jedan Australac ispred Amerikanca, Kyle Chalmers ispred Jacka Alexyja, dok je treći bio Francuz Grousset.

Chalmers je u Fukuoki osvojio drugo zlato nakon štafeta 4x100 metara. Ima zlato na 100 slobodno iz Rija, srebro iz Tokya. Ukupno ovo je za Australca osmo zlato u karijeri. Prije dvije godine je Chalmers oborio svjetski rekord u malim bazenima na 100 slobodno. Ovaj put je Chalmers slavio u vremenu 47.15.

Jedno zlato više od Chalmersa ima Francuz Leon Marchand koji je danas slavio na 200 mješovito. 1:54.82 je bilo vrijeme pobjednika koji je slavio ispred Britanaca Scotta i Deana. Današnji rezultat
Francuza je bio vrijedan europskog rekorda. Do sada ga je držao Mađar Laszlo Cseh još sa Svjetskog prvenstva u Rimu 2009.

Australka Kaylee McKeown je potvrdila status najbolje leđašice. Uzela je zlato na 50 metara s vremenom 27.08. Regan Smith, Amerikanka je bila druga (27.11), Britanka Lauren Cox treća (27.20).

Očekivano, utrka štafeta je bila posljednja finalna posljednjeg dana. Australska štafeta na 4x200 slobodno je oborila svjetski rekord. Štafeta u sastavu O'Callaghan, Jack, Throssell, Titmus je na kraju imala vrijeme 7:37.50. Amerikanke su zauzele drugo mjesto, Kineskinje treće.

Za Australiju je to dosad 13. plivačka medalja, čak deveto zlato po čemu su Australke i Australci najbolji. Doduše, nominalno najviše plivačkih medalja imaju SAD, 21. Zlatnih je međutim tek 3, jednako koliko Francuz Marchand.

Kopirati
Drag cursor here to close