Grlo koje je bilo upleteno u aferu s dopingom

Srčani udar pokosio grlo Medina Spirit

“Čitava naša ergela je užasnuta ovim vijestima. Medina Spirit je bio veliki prvak, član naše obitelji i svi su ga obožavali. Svi smo u dubokoj žalosti“, izjavio je Bob Baffert, najpoznatiji trener galopera na svijetu.
Sport / Ostali sportovi | 09. 12. 2021. u 10:17 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rasni trkački konj Medina Spirit, kojeg je trenirao poznati Bob Baffert, izgubio život nakon treninga u ponedjeljak u Santa Anita parku, prenose američki mediji. Tijekom treninga, grlo staro tri godine se jednostavno srušilo blizu cilja.

Iako slavni trener Bob Baffert tvrdi kako se radi o srčanom udaru, razlog smrti nije zvanično potvrđen. Medina Spirit će se podvrgnuti obdukciji kako bi se utvrdio uzrok iznenadne smrti najavili su da će biti urađena nekropsija i toksikološki testovi.

Grlo Medina Spirit je ove godine dospjelo u centar sportskih zbivanja pobjedom na velikom Kentucky derbiju, najvećoj svjetskoj utrci, pobjedom koja je umrljana nakon što je isto bilo pozitivno na antidoping testu.

Radilo se o betametazonu koji je ustvari legalna supstanca ali nije dozvoljen da se koristi na dan utrke. Trener Baffert je tvrdio kako je koristio mast koja sadrži betametazon, za liječenje dermatitisa i to samo jednom kako bi se ublažila bol u zglobovima. 

"Obično su iznenadne smrti uzrokovane srčanim problemom, nekom vrstom unutarnjeg krvarenja. Nisam imao slučaj da smrt bude uzrokovana upotrebom betametazona. Ne vidim "ikakvu korelaciju" između pozitivnog testa konja na betametazon nakon derbija u Kentuckyju i njegove smrti u ponedjeljak, kaže doktor Scott Hay.

“Čitava naša ergela je užasnuta ovim vijestima. Medina Spirit je bio veliki prvak, član naše obitelji i svi su ga obožavali. Svi smo u dubokoj žalosti“, izjavio je Bob Baffert, najpoznatiji trener galopera na svijetu.

Vlasnik Medina Spirita je saudijski biznismen Amr Zedan koji nije bio dostupan za medije, ali se oglasio njegov odvjetnik Clark Brewster, rekao je da je razgovarao i sa svojim klijentom i sa Baffertom u ponedjeljak ujutro. Obojica su rekli da je Medina Spirit dobro trenirao nakon impresivnog drugog mjesta na Breeders' Cup Classicu u novembru i da se priprema za još jednu utrku.

Video: Medina Spirit tragična smrt 

Brewster je odigrao veliku ulogu u procesu osporavanja doping testa a ispred Kentucky Horse Racing komisije tek treba da se održi saslušanje. Nije mali novac u pitanju, jer pobjediku Kentucky derbija pripada ček na 1,8 milijuna dolara.

Ono što ostavlja određenu dozu sumnje u ovoj priči jeste podatak da nije mali broj konja, odnosna grla koji su pali na doping testu, a koje je trenirao baš Baffert. Prije dvije godine se to dogodilo s grlom Justify, nakon toga i sa Gaminom. 

Inače, Amr Zedan je grlo Medina Spirit platio tek 35.000 dolara prilikom kupovine.

Kopirati
Drag cursor here to close