"Bill" Shoemaker

Džokej koji je zaradio 123 milijuna dolara

Shoemaker je živio s rođacima dok je njegov otac tražio posao tijekom depresije, dok je naučio jahati na ranču svog djeda.
Sport / Ostali sportovi | 02. 05. 2020. u 18:03 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Bill Shoemaker

''Temperament. To je bitno i za dobrog konja i za dobrog jahača, bez obzira je li pobijedio ili izgubio. Njegov talent i njegova lagana masa bili su bogatstvo, ali prije svega njegov temperament omogućio mu je da napravi to što je napravio u svojoj karijeri'', naglasit će trener Charlie Whittingham, koji je s Shoemakerom postigao veliki uspjeh, istovremeno opisujući čovjeka koji je kao džokej zaradio 123 milijuna dolara.

William Lee "Bill" Shoemaker, najveći kojeg ovaj sport ikada imao. Kentucky Derby je osvojio četiri puta, Preakness Stakes dva, Belmont Stakes pet puta, kao tri najveće utrke u konjičkom sportu. Sve pobjede je jednostavno nemoguće nabrojati, do kraja karijeri je imao, pazite 8.833!

Shoe kako su ga zvali je rođen 19. kolovoza 1931. godine na maloj farmi pamuka u Fabensu, istočno od El Pasa. Kao prerano rođenoj bebi, liječnici mu nisu ostavljali previše šansi, međutim baka je napravila neki improvizirani inkubator, pa je spasila svog unuka. Shoemaker je živio s rođacima dok je njegov otac tražio posao tijekom depresije, dok je naučio jahati na ranču svog djeda.

Vrlo brzo počeo zarađivati

U to vrijeme su već njegovi roditelji bili rastavljeni, pa se Williams s ocem seli u Kaliforniju. U to vrijeme volio je i boks, pa je čak osvojio "Zlatnu rukavicu". S obzirom na visinu i kilograme, razrednik u školi mu je predložio da se okrene konjičkom sportu, da se eventualno oproba kao džokej.

Shoemaker je tako počeo raditi na Suzy Q ranču u La Puenteu, Kalifornija. Napušta školu i počinje raditi za platu od 75 dolara. Uskoro će dobiti priliku da trenira zajedno s trenerom Hurstom Philpotom i budućim velikim džokejom Johnnyjem Adamsom. Za prvu pobjedu je dobio 120 dolara, a kao momak od 19 godina, tjedno je zarađivao tada velikih 2500 dolara.

Video: Willie Shoemaker

Rex Ellsworth koji se bavio uzgojem konja je jednom prilikom objasnio zašto je "Shoe" bio tako poseban.

''On je bio džokej koji je imao nevjerojatno razumijevanje za konje. Znao je za svako grlo koliko može u kojem trenutku. Kada je on jahao neke od mojih grla nikada se nisam brinuo jer sam znao da će obaviti savršen posao'', rekao je.

Najstariji džokej pobjednik Kentackyja

Kao mlad džokej, Shoe je jednom prilikom ostvario šest pobjeda u jednom danu. Ipak, jedan nastup je obilježio njegovu karijeru. Na velikom Kentucky Derbyju, 1957. godine, Shoe je napravio jednu od rijetkih grešaka. S grlom Gallant Man je loše procijenio gdje se nalazi ciljna linija, pa je prerano počeo slaviti što je iskoristio Bill Hartack, pa prvi prošao ciljem.

Video: Iron Leige, 1957

Ipak vrijedi spomenuti kako je na istom Kentucky Derbyju s 55 godine postao najstariji pobjednik iako je bio autsajder s grlom Ferdinand.

''Ako Jack Nicklaus može osvojiti Masters u golfu s 46, zašto ja ne mogu pobijediti u derbiju'', govorio je Shoemaker koji je tijekom karijere doživio dvije teške ozljede. Uvijek se znao vratiti, iako je drugi put jako neugodno. Stradala je zdjelica, mjehur je bio napuknut, lijeva noga paralizirana. Uslijedila je operacija, pa proces oporavka.

''Shoe je bio nevjerojatno hrabar. Nakon druge nesreće, imao je priliku mirno se povući, ali ni u jednom trenutku nije razgovarao o odustajanju. Bio je odlučan u namjeri da se vrati i trčao je milju svakog jutra kako bi što spremniji dočekao povratak. Grlo Swaps u Shoemakerovoj karijeri ima posebno mjesto''. To je ponovio nekoliko puta.

Video: Jockey Bill Shoemaker - Final Race & Retirement

''Grlo Swaps ima posebno mjesto u mom srcu, bio je prvi veliki konj kojeg sam ikad jahao. Karijeru je zaključio 1990. godine, ali je ostao trener''.

Nakon prometne ostao prikovan za kolica

Nažalost, jedan događaj je promijenio njegov život. 1991. godine je doživio prometnu nesreću nakon koje ostaje paraliziran. Odlučio je tužiti državu tvrdeći kako na mjestu gdje je izletio s automobilom nije bilo zaštitne ograde, a usput je odlučio podići i tužbu protiv Forda s obzirom na to da je nesreću doživio vozeći upravo Ford.

S druge strane, država je pokušala nešto napraviti tvrdeći kako je Shoe vozio u alkoholiziranom stanju. Na kraju je džokej izvukao milijun dolara odštete.

Volio popiti koju više

Nastavio je raditi kao trener, pa je još uspio zaraditi gotovo 3,7 milijuna dolara.

''Ja volim trenirati konje. Što bih učinio sa sobom kad bih ostao kod kuće'', znao je reći, Shoemaker koji je volio i noćni život.

''Družio sam s mnogim poznatim osobama, bilo da je zabava na plaži ili nekoj kući. Svake večeri je neko drugi pripremio zabave i dolazili su svi ljudi. Nije bilo razlike da li ste džokej, pjevač, ili filmska zvijezda. Tada sam bio puno mlađi, mogao bih piti više. Ujutro smo opet svi bili na kupanju. Nikoga nije bilo briga hoćemo li pobijediti ili izgubiti, jesmo li zaradili novac ili ne'', znao je reći legendarni džokej preminuo je u snu, 2003. godine. Imao je 72. godine.

Video: Kentucky Derby 1986 - Ferdinand / Willy Shoemaker

''Pobjeda na Kentucky Derbyju s 55 godina. Sjećam se da ja bio najstariji džokej, Charlie Wittingham je sa 73. godine je bio najstariji trener. To je bila moja najveća pobjeda'', godina prije smrti je tvrdio jedan od najvećih džokeja svih vremena, Bill, "Shoe" Shoemaker.

Video: Bill Shoemaker memorial video
Kopirati
Drag cursor here to close