Oglasila se njena trenerica Eteri Tutberidze

Slučaj Valijeva: Splet okolnosti ili dobro pripremljen plan

Sport / Ostali sportovi | 13. 02. 2022. u 10:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon ponedeljka bi sve trebalo biti jasno. Prema najavama Sportski arbitražni sud (CAS) bi trebao donijeti odluku o suspenziji mlade ruske klizačice Kamile Valijeve. Koja je u kratkom periodu prošla nevjerojatn put. Od senzacije, sjajnog nastupa do afere oko dopinga.

Petnaestogodišnja Valijeva, koja je osvojila zlato u ekipnom nastupu u Pekingu, bila je pozitivna na zabranjenu tvar trimetazidin u uzorku uzetom 25. prosinca na ruskom prvenstvu. Dan poslije ekipnog natjecanja i nekoliko sati prije svečanosti dodjele medalja laboratorij u Stockholmu je objavio da je Valijeva bila pozitivna na trimetazidin, koji je na popisu zabranjenih tvari od 2014. godine zbog čega je i svečanost dodjele odgođena.

Ruska antidopinška agencija (RUSADA) je najprije privremeno suspendirala Valijevu, ali se ona žalila i njena je žalba prihvaćena zbog čega se može natjecati i trenirati u Pekingu što je i napravila u subotu.

Vijeće od tri suca će u nedjelju zasjedati iza zatvorenih vratar kako bi donijelo odluku može li Valijeva nastaviti natjecanje na ZOI u Pekingu. To će biti manje od 24 sata prije početka natjecanja u pojedinačnoj konkurenciji u umjetničkom klizanju. Za razliku od prethodnih nekoliko dana kada nije bilo nikakvih izjava, ovaj put je Eteri Tutberidze, trenerica mlade Kamile:

"Apsolutno sam sigurna da je nevina i čista. Za nas to nije teorija, već aksiom, to ne treba dokazivati. Nije baš jasno zašto je sportašica sa sumnjivim doping testom od 25. prosinca dobila zeleno svjetlo za nastup na Olimpijskim igrama. Ili je to kobni splet okolnosti ili dobro pripremljen plan. Ne znam, možda oboje", zaključila je Tutberidze. Koja baš nije omiljena u klizačkim krugovima. 

Eteri je napustila Ameriku kada je imala 25 godina. Vratila se s kćerkom, ali bez muža. Moskva je nije dočekala raširenih ruku. Na tri klizališta je odbijena, na četvrtom joj je dopušteno samo sat i pol treninga na ledu. Konačno, Eteri je našla mjesto na klizalištu na periferiji Moskve.

Njen uspon kao trenera počeo je sa sjajnim rezultatima mlade izuzetno talentirane Yulije Lipnitskaye, zatim je tu tu bila
dvostruka svjetska prvakinja i srebrna s Igara Evgenia Medvedeva. Olimpijska i svjetska prvakinja Alina Zagitova, pa Kamila Valieva, Daria Usacheva, Alexandra Trusova, par Evgenia Tarasova / Vladimir Morozov, Anna Shcherbakova. Sve ove klizačice su ostvarivale sjajne rezultate, osvajale medalje na velikim takmičenjima. Naravno Eteri nije bila sama, tu je bio i koreograf Danil Gleihengauz.

Međutim, pored četverostrukog axela koji je nekako njen zašitni znak, Tutberidze je uglavnom radila s mladim klizačicama. Tutberidze traži od svojih učenica veliku disciplinu kad je u pitanju prehrana. Neke su čak postale anoreksične. Alina Zagitova je jednom prilikom to pojasnila.

"Tijekom olimpijske sezone nismo smjeli piti puno vode, samo isprati usta, a ostatak ispljunuti".

Da stvar bude zanimljivija, često su mladi klizači i klizačice trenirali zajedno. Svi su nekako odrastali u tom nekom čudnom
"ona bolja od mene, ako se opustim, pobijedit će me" okruženju.

Jednostavno su njene metode takve. Međutim nije nevažno reći kako ona sama nikada nije pokušala nekoga maknuti s puta, za razliku od ljudi koji to pokušavaju učiniti s njom. Zato možda i ne čudi što su informacije o dopingu procurile od medija iz Rusije. Zato jeste u svojoj izjavili spomenula "kobni splet okolnosti ili dobro pripremljen plan". Nije isključeno da ukoliko Valijeva zaradi supenziju, Tutberidze još nešto ponudi novinarima.

Kopirati
Drag cursor here to close